Biszkopt z truskawkami – przepis na proste ciasto jak dawniej

biszkopt z truskawkami
Louno_M/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Wielu dorosłych dziś Polaków doskonale zna to ciasto. Jest proste i oparte o dwa podstawowe elementy – puszysty biszkopt i świeże truskawki. Ze względu na sezonowość tych owoców wypiekane było (i często nadal jest) głównie latem. Dlatego tak bardzo kojarzy się z beztroskimi wakacjami. Sprawdź najprostszy, klasyczny przepis na biszkopt z truskawkami.

Choć co dom, a właściwie kuchnia, to nieco inna receptura, podzielimy się z Wami najbardziej klasyczną, podstawową wersją przepisu na biszkopt z truskawkami. Bez dodatku galaretki czy budyniu, które świetnie się komponują z podstawową wersją, ale nie są niezbędne, aby to ciasto cieszyło podniebienia jego „zjadaczy”.

Przepis na biszkopt z truskawkami

Składniki na biszkopt z truskawkami:

  • szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia (lub 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - wtedy 3/4 mąki pszennej)
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • świeże truskawki
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie listki mięty dla ozdoby

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania biszkopta z truskawkami:

  1. Truskawki opłukać i odsączyć. Pozostawić do wyschnięcia.
  2. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Cukier ma się rozpuścić, nie powinien być wyczuwalny pod palcami.
  3. Do ubitej piany dodawać po żółtku i nadal ubijać do otrzymania jednolitej masy jajecznej.
  4. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia (lub 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej) oraz cukrem z prawdziwą wanilią.
  5. Mąkę z dodatkami przesypywać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników i uniknięcia grud.
  6. Przełożyć ciasto do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Brzegów niczym nie smarować.
  7. Wierzch posypać 2 łyżkami kaszy manny - wchłonie nadmiar soku z truskawek.
  8. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, np. plasterki lub połówki i wymieszać z łyżeczką kaszy manny
  9. Rozsypać lub ułożyć truskawki na cieście i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 - 50 minut.
  10. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można udekorować listkiem mięty.
  11. Jeść i cieszyć się truskawkowym biszkoptem jak dawniej!

saulgranda/Getty Images

Dania z truskawkami - przepisy

Biszkopt z galaretką i truskawkami – przepis

Truskawki w wersji wytrawnej. Poznaj ciekawe pomysły Jaśka Kuronia

Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

Zobacz video: Ciasto jak u mamy

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości