Ciastem, które kojarzy się z lekkością i puszystością jest klasyczny biszkopt z truskawkami. Przepis, który prezentujemy, to gwarancja wilgotnego i pysznego wypieku. Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną to również doskonała przekąska dla dzieci. Lubisz takie desery? Sprawdź, jak upiec oraz nasączyć biszkopt z truskawkami i kremem śmietanowym z galaretką.

Biszkopt z truskawkami jest klasycznym deserem. To lekkie, puszyste ciasto bardzo lubi dodatek orzeźwiających, kwaśno-słodkich owoców. Doskonale komponuje się również z przeróżnymi kremami. Prawdziwych łakomczuchów zawsze skusi biszkopt z truskawkami i mascarpone czy innymi musami. Lubisz tradycyjne ciasta? Prezentujemy sprawdzony przepis na biszkopt z kremem i truskawkami.

Przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką – czego potrzebujesz?

Aby wykonać pyszny i puszysty biszkopt z truskawkami , potrzebujemy paru składników. Ich podane ilości wystarczą na ciasto o średnicy około 23 centymetrów. Przygotuj tortownicę lub blachę w tym rozmiarze. Z takiego wypieku uzyskasz około 10-12 porcji. To odpowiednia liczba kawałków na rodzinną uroczystość czy imprezę w domu. Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Listę produktów znajdziesz poniżej.

Ciasto na biszkopt:

· 6 jajek,

· ¾ szklanki cukru,

· ¾ szklanki mąki pszennej,

· ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,

· szczypta soli.

Pozostałe składniki na krem do biszkoptu z truskawkami :

· czerwone galaretki (mogą być w 3 smakach, 1 koniecznie truskawkowy),

· truskawki – ilość według uznania (możesz zastąpić je innymi świeżymi owocami).

Czym nasączyć biszkopt z truskawkami? Przygotuj następujące produkty i zmieszaj je razem:

· ¾ szklanki przegotowanej wody,

· sok z połowy cytryny,

· 4 łyżeczki cukru.

Ciasto biszkoptowe – podstawa dobrego deseru

Aby wyszedł nam pyszny biszkopt z kremem i galaretką z truskawkami , musimy zacząć od przygotowania bazy. Jest nią samo ciasto. Stosuj się poniższych kroków i stwórz pyszny i szybki biszkopt z truskawkami.

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

2. Oddziel białka od żółtek. Przed ubijaniem białek dodaj do nich pół porcji cukru i szczyptę soli. Resztę cukru dodaj już podczas ubijania. Rób to, aż do uzyskania sztywnej piany.

3. Do gotowej masy z białek dodaj żółtka oraz dwie mąki. Wymieszaj wszystko mikserem na najniższych obrotach.

4. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wylej masę. Piecz ją w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

5. Od razu po upieczeniu wyjmij ciasto i daj mu ostygnąć. Po wystudzeniu oddziel nożem boki od ścianek blachy i odwróć całość do góry dnem. Biszkopt powinien swobodnie wyjść z formy. Przekrój go poziomo na pół, aby uzyskać dwa równe krążki.

Kiedy upieczesz już ciasto, możesz zacząć kolejne czynności, aby uzyskać biszkopt truskawkowy. Podstawą jest mus, którym przełożone będą okrągłe połówki wypieku.

Zobacz film: Idealny biszkopt. Źródło: Dzień Dobry TVN

Masa do biszkoptu truskawkowego krok po kroku

Wymieszaj podane powyżej składniki na „poncz” do nasączenia biszkoptów. Odstaw płyn. Następnie przygotuj galaretki. Należy rozpuścić je w połowie ilości wody podanej na ich opakowaniu. Galaretki o innym smaku rozpuść w oddzielnych miseczkach. Poczekaj, aż wystygną. Pomiędzy rozpuszczaniem galaretek o konkretnym smaku zrób około 5 minut przerwy. Dzięki temu nie będą tężeć w tym samym czasie.

Do dwóch letnich galaretek dodaj po pół porcji wcześniej przygotowanej śmietany i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie nasącz pierwszy z przekrojonych biszkoptów.

Nie bez powodu często to ciasto nazywamy biszkoptem z truskawkami i budyniem . Gdy galaretka ze śmietaną się połączą, po pewnym czasie przyjmują konsystencję budyniu. Kiedy do tego dojdzie, przełóż ją na biszkopt i wstaw formę do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie wykonaj to samo z drugą galaretką ze śmietaną i również wstaw całość do lodówki na kolejne 10 minut.

Następnie na wierzchu powstałej masy ułóż drugi krążek biszkoptu. Pamiętaj, aby i go nasączyć. Na nim ułóż truskawki, a na końcu zalej wszystko zastygającą galaretką (tą trzecią, bez śmietany). UWAGA! Ta galaretka powinna mieć truskawkowy smak. Wstaw całość do lodówki, najlepiej na noc.

Dlaczego warto postawić na biszkopt z truskawkami?

Ten pyszny wypiek ma wiele zalet. Przede wszystkim nie jest on – wbrew pozorom – sezonowym deserem. Zimą doskonale sprawdzi się również biszkopt z mrożonymi truskawkami .

Miękki, słodki, puszysty… Jeżeli masz ochotę na kawałek ciasta, postaw właśnie na biszkopt. To deser stosunkowo niskokaloryczny, gdyż jest w nim więcej jajek niż mąki. Oczywiście – jak każdym słodkim deserem – nie warto się nim objadać bez umiaru. Jednak jeżeli raz na jakiś czas pozwolisz sobie na kawałek biszkoptu z galaretką i truskawkami, nie nabierzesz dodatkowych kilogramów. Nie żałuj również truskawek . Ich duża ilość sprawi, że ciasto nabierze więcej wartości odżywczych. Te owoce to źródło witaminy C, dlatego wspierają odporność. Dodatkowo w truskawkach znajdziemy błonnik, który zapobiega zaparciom i oczyszcza jelita z toksyn.

Wypróbuj ten prosty przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką. Taki deser z pewnością usatysfakcjonuje twoje kubki smakowe.

Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0