W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN gotuje niezwykłe duo, które podbija w ostatnim czasie internet - Małgorzata Rybak razem z babcią Jadwigą Wilk. To powrót do prostych, domowych słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowywanych w babcinej kuchni z kilku składników. Blok czekoladowy, szyszki z kajmaku, klasyczny pleśniak i sernik z galaretką to prawdziwe symbole tamtych czasów pachnących kakao, wanilią i świeżo upieczonym ciastem. Każdy z tych deserów przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań, niedzielnych obiadów i wakacji u babci.
Jak zrobić babeczki na czarnym kakao, z czerwonym kremem, ciastka nietoperze z czarnym lukrem, kruche ciastka dynie z konfiturą malinową, a także brownie z pajęczyną?
Jak zrobić pieczone bataty z jajem, komosą, owczym serem i za’atarem, pastę z tuńczyka z jajem na grzance, ravioli z ricottą i rozpływającym się jajkiem, a także jesienne zabaglione?
Jak zrobić bulion wołowo-drobiowy, zupę czosnkową z tymiankiem i chrupiącymi grzankami, pastę kremowo-czosnkową, kremowy makaron czosnkowo-parmezanowy z orzechami pinii i nutą cytryny, tartę z czarnym i karmelizowanym czosnkiem oraz kozim serem, sos czosnkowy, a także burgery z kurczakiem, w glazurze czosnkowo-chilli oraz sałatką z ogórka?
Jak zrobić ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą i beszamelem, zapiekankę chłopską, zapiekane ratatouille z pesto oraz pilaf z indykiem, cieciorką i jarmużem?
Jak zrobić grzybową lasagne z serem gouda, aksamitnym beszamelem i tymiankiem, duszoną pierś z kurczaka, w sosie śmietanowym z grzybami, zapiekaną pod ciastem francuskim oraz ciasto z maślanką ze śliwkami?
Jak zrobić torcik naleśnikowy z burakiem i słodkim serkiem waniliowym, zielony makaron z dziecięcym pesto, drożdżówki mocno malinowe, a także smoothie owocowe z burakiem i maliną?
Przetwory z gruszek są w naszym kraju bardzo lubiane. Nic w tym dziwnego - gruszki to smaczne i pożywne owoce, z których można przyrządzić m.in. dżem, konfiturę, powidła czy mus. Sprawdź proste przepisy na smakołyki, które pozwolą ci zatrzymać smak lata na dłużej i nawet w środku zimy raczyć się gruszkowymi pysznościami.