Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno dostarczać energii i ułatwiać koncentrację. Można je przygotować z prostych składników. Sprawdź pomysły na szybkie śniadanie na ciepło. Jak zrobić szybkie zdrowe śniadanie?

    Muffinki z budyniem waniliowym i czekoladowym to pyszny deser, od którego można się uzależnić. Jeśli zależy Ci na całkowicie własnoręcznym wypieku i masz czas, żeby spędzić w kuchni trochę więcej czasu, to samodzielnie w domu możesz przygotować nawet budyń o dowolnym smaku. Budyniowe babeczki można przygotować również z bananami i czekoladą. Poznaj smaczny i prosty przepis na muffinki z budyniem.

    Ekipa to jedna z najpopularniejszych grup youtuberów, zwłaszcza wśród młodzieży. Niedawno do sklepów wszedł napój wyprodukowany w kolaboracji z zespołem. Nikt nie spodziewał się, że będzie on tak prosty do odtworzenia w domu i to za tak niską cenę! Sprawdź jak zrobić własny napój Ekipy za 30 groszy.

    Desery w słoikach to świetny sposób, aby przemycić zdrową przekąskę do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza, jeśli chodzi się do pracy lub szkoły. Przedstawiamy banalnie prosty sposób na szarlotkę w słoiczkach w wersji klasycznej i wegańskiej.

    Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez cebuli. Dzięki charakterystycznym, silnym i nieco słodkawym smaku wykorzystywana jest przede wszystkim w celu nadania aromatycznej nuty potrawom, wzbogacając jednocześnie ich wartość odżywczą. W kuchni najczęściej występuje jako dodatek, przyprawa do potraw. Tomasz Grabski zdradził przepisy na dania, w których to cebula gra główną rolę.

    Kuchnia włoska ma na świecie miliony fanów. Pizza, czy dania z makaronu to potrawy znane i lubiane nawet w najdalszych zakątkach globu. Niestety, informacje o przepisach z Półwyspu Apenińskiego odpowiednich dla wegan wciąż jest niewiele. W studiu Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na potrawy prosto ze słonecznej Italli podzieliła się Alicja Rokicka.

    Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Sebastian Olma. Zobacz, jak przyrządza kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami, smażoną pierś kurczaka na grzybowym risotto z chipsami z jarmużu oraz pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi. Sprawdź wyjątkowe przepisy.

    W poszukiwaniu ciekawych, regionalnych przepisów w zakamarkach polskiej kuchni tym razem trafiamy na Suwalszczyznę. I odnajdujemy tam kakory. Co to za potrawa? Sprawdź przepis krok po kroku.

    Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa – najczęściej ze względów etycznych lub zdrowotnych. Bez względu na przyczyny tej decyzji, przechodząc na wegetarianizm lub weganizm, należy wiedzieć, czym zastąpić mięso w diecie, by dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.

    Endometrioza to choroba, z którą zmaga się wiele kobiet. Okazuje się, że odpowiednia dieta spowalnia jej rozwój, łagodzi objawy i zmniejsza stan zapalny. Poznaj przepisy na sałatkę z pieczonymi brzoskwiniami i krewetkami, kokosową kaszę gryczaną, surówkę z buraków, marchewkową owsiankę z orzechami laskowymi oraz orzechowy makaron z brokułem, które przygotowała dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

    W jesiennej kuchni królują przede wszystkim dynie i wszelkiego rodzaju przyprawy, np. imbir, cynamon czy goździki. Oprócz jadalnych kasztanów, warto spróbować naszych polskich żołędzi! Można z nich zrobić pyszne, kruche ciasteczka, które królowały na staropolskich stołach. Zobacz jak łatwo je przygotować.

    Dynia idealnie nadaje się do przygotowania potraw typu curry. Dobrze usmażona, upieczona lub ugotowana jest źródłem witamin i minerałów, a w połączeniu z ostrą przyprawą jest idealnym posiłkiem na coraz zimniejsze popołudnia. Sprawdź nasze pomysły na dyniowe curry.

    W cieszącym się coraz większą popularnością serwisie TikTok nie brakuje ciekawych inspiracji, zachęcających do kulinarnych eksperymentów. Miłośnicy wytrawnych, pożywnych śniadań z pewnością docenią przepis na kanapkę, którą internauci polecają na dobry początek dnia. Sandwich z ziemniakami błyskawicznie podbił serca użytkowników modnej aplikacji.

    Zupa z brukwi jest wielu Polakom dobrze znana, ale raczej rzadko gotowana. Wszystko przez to, że kojarzy się głównie z okresem drugiej wojny światowej i okupacji. Właśnie wtedy mieszkańcy Polski zmuszeni byli jadać ją znacznie częściej niż tego chcieli. Mimo wszystko warto ją przygotować i przekonać się, że może być naprawdę smaczna.

    Z kopru włoskiego powstaje herbata, która leczy wzdęcia czy kaszel. Koper włoski ma właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne, lecz trzeba stosować go umiejętnie. Właściwości lecznicze kopru włoskiego są znane od wieków. Napar z rośliny podawały już nasze babcie. Warto kontynuować tę tradycję. Przekonaj się o zaletach naparu z tego warzywa.

    Likier kawowy jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Można go podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu, a jego smakiem można cieszyć się wiele miesięcy. Nie musi też stać w lodówce. Sprawdź nasze sposoby na domowy likier kawowy z mlekiem skondensowanym i bez.

    Klasyczne panierki z bułki tartej to najpopularniejsza forma obtoczenia wielu potraw chrupkością. Jednocześnie jest jedną z najmniej zdrowych. Czym zatem panierować, aby dodatkowo nie podnosić kaloryczności i nie obniżać jakości jedzenia?

    Kuchnia szwedzka znana jest na świecie jako niezwykle zdrowa i wartościowa. Szwedzi najchętniej sięgają po dania rybne i owoce morza. Najpopularniejsze są śledzie, makrele, łososie i anchois.