Jak zrobić bulion wołowo–drobiowy, krem z buraka, z mleczkiem kokosowym i pestkami dyni, cebulową w dwóch wersjach - klasyczną oraz zapieczoną w cieście francuskim z czarnuszką, krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą oraz kapuśniak z kiszonej kapusty i boczku?
Jak zrobić makaron z serem żółtym królewskim i brokułami, serowe sakiewki z ryżem i pesto bazyliowym, mielony stek faszerowany serem królewskim, a także muffinki z suszonymi pomidorami i serem królewskim?
Jesień dopiero się rozpoczęła, ale już teraz wokół nas pojawia się coraz więcej dyń. Dyniowe ciasteczka, dyniowe kluseczki, a nawet dyniowe kosmetyki to prawdziwe hity ostatnich lat. A to oznacza, że nie może zabraknąć również dyniowej kawy, czyli pumpkin spice latte. Jak ją przygotować samodzielnie? Sprawdź nasz banalnie prosty przepis.
Jak zrobić carpaccio z cukinii z parmezanem i miętą, zupę krem z kabaczka, z curry i mlekiem kokosowym, zapiekankę z bakłażana à la musaka, a także brownie z cukinii?
Sprawdź, jak zrobić pieczone bakłażany z owocami i sosem na bazie jogurtu, pucharki z owocami i kremem oraz makaron z serkiem śmietankowym o smaku papryki czereśniowej.
18 września obchodzimy Dzień Cheeseburgera. Z tej okazji Laura i Karol Mikulec z Nowego Sącza zjawili się u nas i przed studiem rozdawali przechodniom smaczne przekąski.
Dynia ma w sobie ogromny potencjał kulinarny, a właśnie teraz trwa na nią sezon, więc jest najpyszniejsza. Z tego warzywa, kojarzącego się ze świętem Halloween, wyczarować można wiele pyszności. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziesz całe mnóstwo przepisów na dania z dyni - zupy, przetwory, mus, ciasta, kopytka i wiele innych.
Wiele osób stosuje diety eliminacyjne i rezygnuje z różnego rodzaju produktów, m.in. mięsa, laktozy czy glutenu. Często wybierają tak restrykcyjny styl odżywiania, kierując się trendami, które stają się popularne w mediach społecznościowych. Jednak mało kto wie, że rezygnacja z glutenu w przypadku osób, które nie zmagają się z nietolerancją pokarmową, może mieć potencjalnie niekorzystny wpływ na zdrowie. Czas więc rozprawić się z mitami i dowiedzieć się, dlaczego produkty zbożowe są doskonałym źródłem energii, składników mineralnych i błonnika.
Śliwki zaczynają pojawiać się już w sierpniu. Zaś specjalne, późne odmiany, zaczynają dojrzewać we wrześniu, a nawet pod koniec tego miesiąca. Do takich odmian zalicza się również węgierki. Odpowiednio przechowywane mogą doczekać aż do grudnia. Jak zrobić powidła ze śliwek? Sprawdź przepis.