Materiał promocyjny

Świąteczne mięsa w niecodziennym wydaniu. Te przepisy Bartka Boratyna pozytywnie was zaskoczą

Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Pyszne przekąski na świąteczny stół
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowujemy się już do świąt. Bartek Boratyn przedstawił pyszne dania, które zaskoczą gości przy świątecznym stole. Przygotowane z wyselekcjonowanych mięs z lokalnych gospodarstw i naturalnie wędzonymi dymem olchowo-bukowym. Poznajcie jego przepisy.

Śniadaniowa tarta świąteczna

Śniadaniowa tarta świąteczna
Śniadaniowa tarta świąteczna
Śniadaniowa tarta świąteczna
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego,
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 4 całe jajka,
  • 150 g szynki Od Szwagra Krakus,
  • 150 g sera Gruyere,
  • kiść pomidorków koktajlowych,
  • 10 sztuk oliwek kalamata bez pestek,
  • słoik selera konserwowego.

Przygotowanie:

Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy do foremki na tartę. Na ciasto nakładamy 4 łyżeczki musztardy i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy. Na rozsmarowaną musztardę wylewamy wymieszane jajka z solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach i wykładamy, następnie odsączony seler i kawałki szynki w całości lub przekrojone na pół. Kawałki szynki muszą być na wierzchu, żeby były ładnie widoczne. Na końcu dajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Z pozostałego ciasta robimy kratkę na wierzch tarty Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor około 30 min.

Świąteczne roladki z szynki

Świąteczne roladki z szynki
Świąteczne roladki z szynki
Świąteczne roladki z szynki
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 15 plasterków szynki od Szwagra,
  • 200 g sera żółtego w kawałku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża bagietka pokrojona w plasterki,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • czarne oliwki.

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i bardzo dokładnie siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Do sera żółtego dajemy czosnek, majonez, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz Mieszamy do powstania gładkiej pasty. Na plaster bagietki, za pomocą rękawa cukierniczego, nakładamy część nadzienia i zawijamy plasterek w rulonik. Możemy posiłkować się wykałaczką. Bagietkę w plasterkach posypujemy serem żółtym, a następnie chwilkę zapiekamy, na tak przygotowane bagietki wbijamy roladkę z szynki. Końcówkę wykałaczki możemy udekorować oliwką.

Sałatka z melonem i karmelizowana szynką

Sałatka z melonem i karmelizowana szynką
Sałatka z melonem i karmelizowana szynką
Sałatka z melonem i karmelizowana szynką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 80 g szynki od Szwagra,
  • zielony melon - piel de sapo,
  • 2 burraty,
  • 40 g pistacji,
  • czerwone chili,
  • łyżka miodu,
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek,
  • natka pietruszki,
  • cytryna,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża bagietka.

Przygotowanie:

Obieramy melona i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry. Szynkę w plastrach podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki miodu, na złoty kolor. Z oliwy, soli, pieprzu, pistacji, oliwek, soku z cytryny, pietruszki i chili przygotowujemy sos. Na talerz wykładamy melona, na niego szynkę, burratę w kawałkach i całość polewamy bogatym. sosem Serwujemy ze świeżą bagietką.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości