Śniadaniowa tarta świąteczna
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego,
- 4 łyżeczki musztardy Dijon,
- 4 całe jajka,
- 150 g szynki Od Szwagra Krakus,
- 150 g sera Gruyere,
- kiść pomidorków koktajlowych,
- 10 sztuk oliwek kalamata bez pestek,
- słoik selera konserwowego.
Przygotowanie:
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy do foremki na tartę. Na ciasto nakładamy 4 łyżeczki musztardy i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy. Na rozsmarowaną musztardę wylewamy wymieszane jajka z solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach i wykładamy, następnie odsączony seler i kawałki szynki w całości lub przekrojone na pół. Kawałki szynki muszą być na wierzchu, żeby były ładnie widoczne. Na końcu dajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Z pozostałego ciasta robimy kratkę na wierzch tarty Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor około 30 min.
Świąteczne roladki z szynki
Składniki:
- 15 plasterków szynki od Szwagra,
- 200 g sera żółtego w kawałku,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- świeża bagietka pokrojona w plasterki,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- czarne oliwki.
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i bardzo dokładnie siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Do sera żółtego dajemy czosnek, majonez, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz Mieszamy do powstania gładkiej pasty. Na plaster bagietki, za pomocą rękawa cukierniczego, nakładamy część nadzienia i zawijamy plasterek w rulonik. Możemy posiłkować się wykałaczką. Bagietkę w plasterkach posypujemy serem żółtym, a następnie chwilkę zapiekamy, na tak przygotowane bagietki wbijamy roladkę z szynki. Końcówkę wykałaczki możemy udekorować oliwką.
Sałatka z melonem i karmelizowana szynką
Składniki:
- 80 g szynki od Szwagra,
- zielony melon - piel de sapo,
- 2 burraty,
- 40 g pistacji,
- czerwone chili,
- łyżka miodu,
- 100 g zielonych oliwek bez pestek,
- natka pietruszki,
- cytryna,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- świeża bagietka.
Przygotowanie:
Obieramy melona i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry. Szynkę w plastrach podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki miodu, na złoty kolor. Z oliwy, soli, pieprzu, pistacji, oliwek, soku z cytryny, pietruszki i chili przygotowujemy sos. Na talerz wykładamy melona, na niego szynkę, burratę w kawałkach i całość polewamy bogatym. sosem Serwujemy ze świeżą bagietką.
Zobacz także:
- Świąteczne przysmaki z ciasta francuskiego. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
- Świąteczna kuchnia w nieoczywistym wydaniu. Oto niezwykłe przepisy Michała Toczyłowskiego
- Obiad świąteczny według przepisów szefa kuchni. Sprawdź przepisy na Boże Narodzenie
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News