Trwa sezon na bób - pyszne i uwielbiane przez wielu warzywo strączkowe. Jest niezwykle zdrowy, bogaty w cenne składniki i minerały. Sprawdź, co warto wiedzieć o bobie, w tym, jak go gotować, aby był najsmaczniejszy.
Grillowanie to nie tylko popularny sposób spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale również forma przygotowywania posiłków, która przy odpowiednim podejściu może sprzyjać zdrowiu. Zwłaszcza wiosną i latem, gdy pogoda zachęca do jedzenia na zewnątrz, na działkach i w ogrodach unosi się dobrze znany aromat pieczonej kiełbasy, mięsa czy warzyw. Niestety, w przypadku tradycyjnych grilli opalanych węglem drzewnym oprócz przyjemnych zapachów pojawia się także drażniący dym i trudność w kontrolowaniu temperatury.
Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?
Jak zrobić sałatkę "Friends", sałatkę "Kardashian z La Scala", sałatkę "Chop it up", sałatkę ze szpinakiem i medalionami z koziego sera w panierce migdałowej, a także grillowane krewetki na rukoli?
Zimna, domowa lemoniada to doskonały sposób na ochłodę w czasie upałów. Można przyrządzić ją również dla gości, a nawet podawać dzieciom. Dobrym pomysłem będzie także wzbogacenie jej o dodatki, np. pomarańczę lub listki mięty. Sprawdź nasze przepisy na ten pyszny, orzeźwiający napój.
Domowy ketchup z cukinii to zdrowy i pyszny dodatek do przekąsek. Sos ten jest idealny do bezpośredniego spożycia, a także na zimę w formie przetworów. To prosta w wykonaniu alternatywa dla typowego ketchupu pomidorowego. Sprawdź, jak go zrobić i do czego wykorzystać na stronie Dzień Dobry TVN. Jest świetny nie tylk do kanapek.
Jak zrobić frappe, czyli kawę mrożoną? Przepis na frappe wcale nie jest skomplikowany, dlatego z powodzeniem możemy ją przygotować także w domu. Wystarczy kilka prostych składników. Oto sprawdzone przepisy, które warto wypróbować w upalne dni.