13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta potrawa podbiła serca i żołądki milionów osób na całym świecie, zwłaszcza wegetarian i wegan. Nic dziwnego, bo tę pyszną pastę można jeść zarówno na śniadanie, jak i przekąskę i kolację. Co ciekawe można ją nawet podawać jako dodatek do obiadu. A jaka jest historia hummusu? Dlaczego warto jeść dip z ciecierzycy? Odpowiadamy.
Sprawdź, jak przyrządzić tosty francuskie z chantilly, truskawkami i cukrem pudrem, cebulową z grzankami i serem, sałatkę panzanella oraz zapiekane kawałki bagietki w kremie z gorzką czekoladą.
Maj to miesiąc, w którym przyroda budzi się do życia. Jest coraz więcej słonecznych dni, a co za tym idzie – rozkwita wiele roślin, w tym te, które dają pyszne warzywa i owoce. Które z nich najlepiej smakują właśnie teraz? Sprawdź, jakie sezonowe warzywa królują w maju.
Grill to nieodzowny element każdej majówki. A jak wygląda BBQ w amerykańskim wydaniu? O tym opowiedziała Ewa Sama, Polka żyjąca w Miami. Ewa jest również miłośniczką pysznej kuchni, co udowodniła na warszawskiej plaży nad Wisłą.
Zastanawiasz się, gdzie i pod jakimi warunkami można grillować? Co idealnie sprawdzi się na grilla i jakie dodatki zaserwować? Sprawdź nasz poradnik z okazji Światowego Dnia Grilla.
Kaszanka to wyrób wędliniarski, który przybył do Polski około XVII wieku, prawdopodobnie z Niemiec i mimo upływu lat, wzbudza liczne kontrowersje. Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. A 1 maja obchodzi swoje ogólnopolskie święto.