Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    Wiosna to czas, w którym cieszymy się smakiem rabarbaru. W kuchni Dzień Dobry TVN finalista 5. edycji Master Chefa, Szymon Czerwiński, przygotował przepyszny sernik z rabarbarem. Jak przygotować to ciasto? Zdradzamy przepis. 

    Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z południowych Włoszech. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował pyszne caprese szparagowe z okazji wiosny. To idealny moment na to, aby cieszyć się smakiem szparagów. Sprawdź przepis. 

    Mikrofalówka ma wiele użytecznych funkcji. Dzięki niej można nie tylko podgrzewać, ale również rozmrażać, gotować, a nawet grillować. Można dzięki niej przygotować nie tylko pizzę, ale również grillowane mięsa. Jak działa funkcja grillowania w mikrofali? Jak powinno się jej używać?

    Lekka wiosenna kuchnia według Darii Ładochy. W Dzień Dobry TVN przygotowała pyszną komosę ryżową z oregano i awokado. Komosa ryżowa to inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Roślina podobna jest do polskiej komosy białej. Sprawdź, jak przygotować jej przepis. 

    Czosnek to bez wątpienia jedna z naszych ulubionych przypraw – każdej potrawie nadaje niezwykłego charakteru, sprawia, że staje się ona nieco bardziej pikantna i wyrazista w smaku. Jednak do czego można go dodać, aby jeszcze bardziej kreatywnie wykorzystać ukochany smak czosnku?

    Dania z polskiej wieprzowiny przyrządzają w kuchni Dzień Dobry TVN Gaja i Jakub Kuroń. Zobacz, jak powstaje sałatka z chrupiącym schabem i sosem z pieczonej papryki, zupa gulaszowa z szynki z ciecierzycą oraz buritto meksykańskie z mięsem wieprzowym z kukurydzą, salsą i serem. Poznaj sprawdzone przepisy.

    Makaron z sosem serowym to potrawa znana i lubiana na całym świecie. Przygotowanie tego posiłku nie zajmuje więcej niż 15-20 minut, dlatego może być podany na przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym.

    Wydawać się może, że serniki, te na ciepło i zimno, to jedne z najprostszych do zrobienia deserów. Często jednak sernik na ciepło opada i nie wiemy, dlaczego tak się dzieje. Poza dobrym przepisem istotna jest jakość składników i zasady postępowania z nimi. Zobacz, jak upiec idealny sernik na święta wielkanocne i nie tylko.

    Na Wielkanoc jada się wiele tradycyjnych i regionalnych dań. Co warto przyrządzić na wielkanocne śniadanie? Czy jest tradycyjna pora, o której powinno się ono odbywać? Przygotowaliśmy porady i najlepsze przepisy, które uświetnią Twój wielkanocny stół. 

    Majonez to król Wielkanocy. Dla Polaków jest również ważny na co dzień. Świadczą o tym chociażby spory o to, który jest najlepszy. Wielu może to zaskoczyć, ale majonez z powodzeniem można wykorzystać do słodkiego ciasta. Świetnie komponuje się także z czekoladą. Chcesz się przekonać? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowe ciasto z majonezem.

    W okresie Wielkanocy na stołach pojawiają się nie tylko tradycyjne potrawy. Warto przygotować również nieco inne, wykwintne dania. Zwłaszcza, że w sklepach sieci Biedronka nie brakuje rozmaitych, sezonowych produktów, po które można sięgnąć. Jak zrobić wytrawne naleśniki z pysznymi dodatkami, pieczoną kaczkę i wiosenny mazurek z orzechami? Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.

    Świąteczne potrawy przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo w wielu domach pojawiają się tradycyjnie tylko raz w roku. Nic więc dziwnego, że wiele osób właśnie na ten moment wielkanocnej celebracji czeka najbardziej. Ucztowanie w gronie bliskich i delektowanie się wyjątkowymi specjałami to zdecydowanie najprzyjemniejszy czas świąt, który zostaje w pamięci na całe życie.

    Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować

    W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował swoje nowatorskie pomysły na świąteczną sałatkę. Królową jest oczywiście jarzynowa, ale co jeśli mamy ochotę na powiew świeżości i nowe smaki na stole? W takiej sytuacji warto wypróbować przepis na świąteczną sałatkę z kurczakiem naszego kucharza. Sprawdź, jak ją zrobić.