Co przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan?
Zaczęła tańczyć w wieku 6 lat, a regularne treningi rozpoczęła jako dziesięciolatka. Niestety mieszkała na wsi, gdzie nie było żadnych kół tanecznych. Musiała błagać rodziców, aby wozili ją do odległego Sopotu. Była tak zdeterminowana, że w wieku 11 lat zdobyła Mistrzostwo Polski Juniorów. Dziś mogliście ją zobaczyć u boku Roberta Sowy w naszej kuchni.
Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej przygotowali hiszpańskie tapas, czyli niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów.
Olga Głębicka, uczestniczka „Gotuj o wszystko” i kucharz Tomasz Jakubiak przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN sosy do sałatek.
Bułgaria, modna w Polsce w latach 80-tych i 90-tych, dziś jest na nowo odkrywana przez polskich turystów. Kusi pięknymi plażami, krystalicznie czysta wodą, a przede wszystkim, przystępnymi cenami. W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy Beatę Lipov, autorkę książki "Bułgaria na talerzu" i jej męża Lubomira Lipova.
Rafał traktuje gotowanie jako relaks, uwielbia spędzać czas w kuchni, gotując i wymyślając nowe potrawy. Dziś mogliście się przekonać jak sobie radzi przy garnkach.
Autorzy książki - Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło - po napisaniu pierwszej książki pt. "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", która opierała się na pomyśle rodzinnego i zdrowego gotowania postanowili napisać kolejną, która jest poświęcona tylko słodyczom.
Wielkanoc za pasem, a to oznacza, że na naszych stołach pojawią się: żur wielkanocny, biała kiełbasa, chrzan, ćwikła, baby i mazurki. Wielkanoc to dla każdej gospodyni spore wyzwanie, ale warto je podjąć, by rodzina zasiadła przy wspólnym świątecznym stole.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowała dziś Anna Starmach z Krakowa, która zwyciężyła we wczorajszym ćwierćfinale konkursu "Gotuj o wszystko".
Historia Pascala i Agnieszki to prawdziwa romantyczna love story z happy endem. Poznali się przypadkowo w restauracji. Właściwie to Pascal zwrócił uwagę na piękną Francuzkę. Regularnie bywał w tym miejscu z nadzieją spotkania niezwykłej nieznajomej, która okazała się Polką, tak świetnie mówiąca po francusku, że zmyliła tym Pascala. Teraz są szczęśliwą parą, wspólnie podróżują, odkrywają nowe smaki. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN przygotowali dla nas kilka potraw, które kojarzą im się z Wielkanocą.
Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni potrawy wielkanocne, które mogą się znaleźć także na Waszych stołach.
Zbliża się koniec roku podatkowego, a więc naszych rozliczeń z urzędami skarbowymi. Chcemy w związku z tym zachęcić Państwa do przekazania 1% swojego podatku OLubimy borowiki i podgrzybki. W sezonie smażymy rydze i dusimy kurki. Mrożone i marynowane cieszą nas poza sezonem. Ale nic nie odda smaku świeżych grzybów. W poszukiwani wyśmienitego smaku warto czasem sięgnąć po grzyby z hodowli. Na naszym rynku coraz częściej można spotkać dziwnie brzmiące nazwy; boczniak ostrygowaty (idealny na grilla lub do panierowania), shitake, enoki, shimei, pom pom, borowiki stepowe czy portobelo. To tylko kilka orientalnych grzybów, które hoduje się na całym świecie. Dziś w kuchni grzyby jakich nie znacie.
Dziś razem z Andrzejem Polanem gotować będzie ćwierćfinalistka konkursu „Gotuj o Wszystko”. Małgorzata Toczek z wykształcenia jest ekonomistą, na co dzień sprawuje funkcję prezesa zarządu. Pochodzi z rodziny „smakoszy”, w której dobra kuchnia od zawsze grała ważną rolę. Przez dwa semestry studiowała Hotelarstwo, dlatego zasady żywienia oraz serwowania potraw nie są jej obce.
Nasi goście, Agnieszka i Marcin Kręgliccy, przygotowali dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN 5 rodzajów jajecznicy i powiedzą, jak urozmaicić typowe polskie śniadanie.
Tak bardzo zachwycamy się bogactwem i różnorodnością serów naszych dalszych i bliższych sąsiadów, że zapominamy o tych, które powstają u nas. - Dlatego postanowiliśmy, zainspirowani naszym świątecznym pobytem w górach, pokazać, że oscypek ma różne oblicza - mówi Monika Mrozowska-Szaciłło.
Sałatka truskawkowa z paluszkami krabowymi i sałata z młodego szpinaku, delikatnych sałat z łososiem wędzonym i malinami to propozycje naszych gości.
Katarzyna Kwiatkowska, aktorka o wielkich zdolnościach parodystycznych, podjęła się trudnego zadania w teatrze Buffo. Monologuje na 40 osób. Gra bezrobotną aktorkę, która tymczasowo pracuje na zapleczu restauracji. Tam przyjmuje telefoniczne rezerwacje. Nie jest łatwo, walka o stolik w jednym z najlepszych lokali w mieście bywa brutalna i zażarta. Tymczasem w naszej kuchnia przygotowała kilka swoich ulubionych potraw.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN wspólnie z Robertem Sową przepisy na sałatki przedstawiła aktorka Olga Bołądź.
Ponad 900 zgłoszeń i setki potraw. „Gotuj o wszystko” to coś więcej niż tylko konkurs. Dziś Grzegorz Łapanowski przygotował potrawy inspirowane kulinarnym konkursem „Gotuj o wszystko”.
Jedzmy czekoladę - apelują hiszpańscy naukowcy. Wedle ich badań przysmak ten, oprócz rozkoszy dla podniebienia, ma również zbawienne właściwości dla naszej wątroby. Im więcej kakao, a tym samym zawartych w nim przeciwutleniaczy, tym lepiej. W kuchni Dzień Dobry TVN czekoladowe menu swojego autorstwa zaserwował nam sam mistrz Andrzej Polan.
Jolanta Pieńkowska i Wojciech Jagielski smakują potrawy kuchni kolumbijskiej.
Joseph "Józek" Seeletso przygotował potrawy na długi majowy weekend. Spróbujcie jego grillowanych polędwiczek wieprzowych w limonce i imbirze oraz grillowanego steku wołowego z masełkiem z anchois.
Kuchnię Dzień Dobry TVN opanowały w majowy weekend Ogórki - na dodatek o tym samym imieniu. Tyle tylko, że jeden - Michał Ogórek - jest dziennikarzem, satyrykiem i felietonistą, a drugi jest kucharzem.
Matura to czas wyjątkowy, czas który na całe życie zapada nam w pamięć. Warto by tego dnia zjeść coś pysznego, coś co nas pobudzi , wzmocni, dając nam lekkości. Kanapki wygodne i ekspresowe w przygotowaniu idealnie pasują na przedmaturalne śniadanie. Zadomowiły się na stałe w menu na całym świecie. A wszystko zaczęło się setki lat temu kiedy Lord Sandwitch zażądał przekąski, która będzie można zjeść nie brudząc kart.
Swoje przepisy na rodzinny obiad podczas majowego weekendu poleca mistrz Andrzej Polan.
Andrzej Polan przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy z młodej kapusty i place z rabarbaru.
Olga Kwiecińska-Kaplińska i Agata Lewandowska, kucharki z zamiłowania, prowadzą program "Rewolucja na talerzu" w TVN Style. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazały, jak przygotować pyszne śniadanie.
Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie od wielu lat biorą udział w konkursie "Coupe Georges Baptiste", jednak placówka ta nigdy wcześniej nie była jego organizatorem. Finałowa kolacja z ogłoszeniem wyników konkursu odbyła się w restauracji Amber Room.
Zimą powinniśmy zwracać uwagę na odpowiednie zestawienie składników odżywczych, jakie dostarczamy organizmowi. Jest zimno, więc jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, zatem potrzebujemy witamin. Jednak zamiast łykać syntetyczne kapsułki, lepiej przygotować sobie sałatkę uodparniającą z pomarańczy (witamina C), natki (witamina C i żelazo) i czosnku (naturalny antybiotyk).
Tartinka orzechowa faszerowana tatarem, Kaszka na różowo, Pumpernikiel z pastą z awokado i robakiem to karnawałowe propozycje Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka, gości Dzień Dobry TVN.