Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Domowe Guacamole
Przepis na 4 porcje| czas przygotowania: 10 minut
2 dojrzałe awokado
1 limonka
mała czerwona cebula
1 chili
1 mały pęczek listków kolendry
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i oddziel miąższ od skóry. Miąższ rozetrzyj widelcem na desce lub zmiksuj w blenderze i od razu skrop sokiem z limonki. Wolę jak pasta nie jest całkowicie jednolita i pozostają w niej kawałeczki awokado, dlatego nie miksuję. Posiekaj bardzo drobno cebulę oraz chili (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrego) i wymieszaj z awokado. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Guacamole najlepiej smakuje z nachosami!
Ceviche
Przepis na 2 porcje| czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
150 g dorsza
150 g soli
3 limonki
1 czerwone chili
1 biała cebula
1 czerwona papryka
1 dojrzałe awokado
1 mały pęczek listków kolendry
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
garść nachosów
Przygotowanie:
Rybę pokrój w 1 cm kostkę, wrzuć do miski i wciśnij sok z limonek. Dodaj posiekane chili, cebulę oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i oddziel miąższ od skóry. Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Miskę zakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę, oliwę oraz dopraw solą i pieprzem tak jak lubisz. Ceviche możesz podać jako przekąskę z nachosami lub samodzielną przystawkę.
Tacosy Tomka
Przepis na 4 porcje| czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
2 ząbki czosnku
2 cebule
200 g chorizo
2 piersi z kurczaka
1 papryczka chili
2 pomidory
1 zielony ogórek
garść startego sera żółtego (użyłem Manchego)
8 małych tortilli (średnica 15cm)
1 pęczek kolendry
2 limonki
Przygotowanie:
Posiekany czosnek oraz cebulę wrzuć na patelnie wraz z 3 łyżkami oliwy i zacznij podsmażać, aż się zeszkli. Chorizo pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię i podsmażaj całość przez kolejne 5 minut. W tym czasie piersi z kurczaka pokrój na bardzo drobną kostkę i wrzuć na patelnię i podsmażaj przez 10 minut. Dodaj chili, dolej kilka łyżek wody, jeśli całość zacznie przywierać, dopraw solą oraz pieprzem. Pomidory oraz ogórka pokrój na bardzo drobną kostkę, przełóż do miski wciśnij sok z 1 limonki, dodaj połowę posiekanej kolendry, dopraw solą i wymieszaj. Podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku tortille. Na koniec, jak mięso będzie już usmażone, wrzuć starty ser, by się trochę rozpuścił i skleił całość. Na środek każdej tortilli nałóż obfitą porcję mięsa wraz z ciągnącym się serem, nałóż łyżkę pomidorów z ogórkiem, posyp kolendrą i skrop sokiem z limonki. Podawaj od razu!
Najlepsze Churros
Przepis na 4 porcje. Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
250 g mąki
50 g masła
150 ml wody (lekko ciepłej)
2 jajka
200 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cynamonu
skórka z 1 pomarańczy
50 g cukru, 1 łyżka cynamonu
0,5 l oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondlu, wsyp mąkę i zacznij wlewać stopniowo wodę przez cały czas mieszając. Na koniec wbij jajka, wymieszaj, by powstała gęstą pasta podobna do puree ziemniaczanego. Śmietanę wlej do rondla, wrzuć kawałeczki czekolady i zacznij podgrzewać przez cały czas mieszając, by czekolada się rozpuściła. Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj. Cukier wymieszaj z cynamonem i wysyp na płaski talerz. Do garnka wlej olej i rozgrzewaj przez 5‐10 minut. Za pomocą rękawa lub specjalnej wyciskaczki cukierniczej wyciskaj przygotowaną na początku pastę tworząc 5 cm patyczki. Najlepsza jest do tego specjalna końcówka, która powoduje że churrosy będę pofalowane. Churrosy smaż przez 1 minutę, aż będą złociste i chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu i obtocz w cukrze z cynamonem. Podawaj do razu z miseczką sosu czekoladowego.
Zobacz także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN