Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Cannoli z herbatą czarną, malinami, różą
Składniki:
Mąka - 400g
Jajko - 2szt
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 50g
Herbata czarna - 1 torebka
Smalec - 50g
Wino marsala - 90ml
Szczypta soli
Przygotowanie:
Z w/w składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy cienko jak na makaron i wycinamy kółka. Każdym kółkiem owijamy foremki do rurek i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Ser ricotta - 500g
Cukier puder - 200g
Maliny mrożone - 100g
Woda różana - 100ml
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
Ser ricotta przecieramy przez gęste sitko, a następnie łączymy z cukrem pudrem. Maliny zagotowujemy, a później dodajemy wodę różaną z mąką ziemniaczaną. Powstały kisiel łączymy z serkiem ricotta. Masą wypełniamy rurki, a na koniec dekorujemy cukrem pudrem w młynku.
Drożdżowe z zieloną herbatą
Składniki:
Mąka - 1kg
Mleko - 400ml
Masło - 100g
Jajka - 4szt
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Drożdże - 60g
Esencja waniliowa
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2-3 łyżki mąki, odrobinę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże łączymy z mąką, ubitymi z pozostałym cukrem, jajkami, rozpuszczonym masłem oraz esencją waniliową. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło - 200g
Puder z zielonej herbaty - 2 łyżki
Mleko skondensowane słodzone - 50g
Mąka - 30g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 50g
Przygotowanie:
Mleko skondensowane podgrzewamy i łączymy z mąką oraz cukrem. Do masy dodajemy puder z zielonej herbaty i masło. Następnie wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, na środek układamy masę maślano-mleczną, składamy rogi do środka i sklejamy. Rozwałkowujemy i składamy na trzy części i ponownie rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Trochę nudne ale warto. Teraz ciasto tylko przekrawamy wzdłuż i zwijamy w rulon. Chwilę odpoczynku, podrośnięcia i do pieca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Makaroniki z Earl Greyem
Składniki:
Migdały mielone - 150g
Cukier puder - 100g
Białka - 55g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 150g
Herbata Earl Grey - 1 torebka
Przygotowanie:
Migdały mieszamy z cukrem pudrem i zmieloną herbatą. Białka ubijamy ze szczyptą soli i w trakcie dodajemy partiami cukier drobny. Ubite białka łączymy z migdałami oraz cukrem pudrem i herbatą. Mieszamy. Za pomocą szprycy robimy z masy małe kółeczka na papierze pergaminowym. Blaszką, na której jest papier stukamy o blat stołu, aby masa lekko się rozlała. Po chwili blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na 20 minut. Po upieczeniu studzimy i składamy po 2 sklejając kremem.
Krem:
Masło - 200g
Czekolada gorzka - 400g
Cukier puder 100g
Woda z kwiatów pomarańczy
Spirytus
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wodę z kwiatów pomarańczy oraz odrobinę spirytusu.
Zobacz także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN