Materiał promocyjny

Mascarpone na słono i na słodko

W kuchni Dzień Dobry TVN królował Andrzej Polan, który udowodnił nam, że ser mascarpone nie musi być tylko wykorzystany do tiramisu. Było na słodko i słono.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Ciasto serowe z pieczonymi pomidorami i łososiem

Ciasto:

250g sucharów

125g masła

50g cebuli prażonej

oregano, sól

Masa serowa:

500g sera mascarpone

200g selera - korzeń

2 łyżki chrzanu

3 jajka

pieprz, sól

300g pomidorów cherry

ocet jabłkowy do pomidorów

bazylia świeża

150g łososia wędzonego

Sucharki miksujemy z masłem, cebulką prażoną, solą i oregano. Masę wykładamy na pergamin. Zapiekamy około 10 minut. Ser ucieramy z jajkami, dodajemy zmiksowany ugotowany seler, chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem. Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na temp. 170 stopni na około 30 minut. Pomidory smarujemy oliwą, skrapiamy octem i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy w temp. 170 stopni. Ciasto serowe podajemy z pieczonymi pomidorami, świeżą bazylią i kawałkami łososia wędzonego.

Krem z topinambura z mascarpone, imbirem i kindziukiem

Składniki:

500ml bulionu warzywnego

1 cebua

50g masła

imbir świeży

300g topinambura

100g ser mascarpone

sok z 1 cytryny

Topinambur gotujemy i obieramy ze skóry. Na patelni przesmażamy na maśle cebulę, dodajemy następnie imbir starty, topinambur. Wszystko razem przesmażamy i zalewamy bulionem. Miksujemy i dodajemy na koniec ser mascarpone i odrobinę soku z cytryny. Kindziuk kroimy w cienkie słomki i posypujemy nasz krem.

Schab z kostką w musztardzie i mascarpone

Składniki:

10 kotletów schabowych z kostką

mąka do oprószenia mięsa

100g masła do smażenia

250g sera mascarpone

2 łyżki musztardy Dijon

1 cytryna

sól, pieprz czarny

Kotlety oprószamy sola, pieprzem czarnym, mąką i obsmażamy na maśle. Zdejmujemy kotlety, a na patelnię dodajemy musztardę gruboziarnistą oraz mascarpone. Fasolkę gotujemy, owijamy w wędzony boczek i obsmażamy. Kotlety przed podaniem wrzucamy do sosu, chwile gotujemy i podajemy z fasolką szparagową.

Sernik z konfiturą jagodową

Spód kruchy:

250g herbatników maślanych

125g masła

1 jajko

Masa serowa:

250g sera mascarpone

250g sera ricotta

3 jajka

3 łyżki cukru kryształ

cukier wanilinowy

konfitura jagodowa

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości