Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski proponują przepis na kurę, co kaszy zbytnio jadła, pieczarki faszerowane kozim serem i orzechami, chili con carne, zapiekane w cieście oraz pieczone jabłka z serkiem i wanilią.
Kuchnia śląska to jedna z najbardziej wyrazistych kuchni w naszym kraju. Ukształtowała się pod wpływem kuchni niemieckiej, czeskiej i austriackiej. Jest tłusta, kaloryczna i bardzo smaczna - zapewnia krytyk kulinarny Maciej Nowak. Co jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni tego regionu? Które z potraw poleca nasz kulinarny podróżnik? Co jedzą mieszkańcy Śląska Opolskiego?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel, zaserwował nam odrobinę luksusu, czyli wykwintne potrawy w nieco „kryzysowej” wersji. Bouillabaisse nie z ryb, ale z wiejskiego kurczaka, słynny wellington, ale z polędwiczki wieprzowej z podgrzybkami oraz bliny z jagodami i czerwoną porzeczką, które smakują prawie jak kawior - mówi mistrz Polan.
Gdy za oknem mróz, my zapraszamy Was na kolorową kuchnię owocową.
Comforting food - to znane, proste potrawy, przeważnie przygotowywane w domu. Są to przeważnie przepisy, które w jakiś sposób kojarzą nam się z dzieciństwem. Są to potrawy łatwe do przygotowania, łatwo przyswajalne, smaczne, zdrowe i traktowane jako pewna "nagroda". Przygotowując takie potrawy nie liczy się kalorii, używa się dużo masła, cukru, soli i wszystkich "niezdrowych" składników
Dziś widzowiedz "Dzień Dobry TVN" mogli się przekonać jak w kuchni radzi sobie Anna Bosak.
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki na Andrzejki. Żeby tradycji stało się zadość, przygotowali także ciasteczka z wróżbą oraz... coś specjalnego. Nasi kulinarni eksperci gwarantują, że każda kobieta, która zrobi czekoladowe ciasto dla wybranka swojego serca, uwiedzie go bez najmniejszego problemu.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN dressingi, które często stanowią o ostatecznym smaku potrawy. Nasz Józek postanowił im poświęcić więcej uwagi...
Nasz podróżnik, krytyk kulinarny Maciej Nowak, prezentuje kuchnię Tatarów polskich. Odwiedził wieś Kruszyniany w województwie podlaskim, gdzie miał okazję spróbować tradycyjnych tatarskich potraw.
Mistrz Andrzej Polan przyrządził dziś w kuchni Dzień Dobry TVN polędwiczki wieprzowe.
Na Śląsku przez wieki mieszała się kuchnia rdzenna z kuchnią polską, czeską i niemiecką. Specjalnie dla Was, nasi goście przygotowali kilka dań charakterystycznych dla kuchni śląskiej.
Agnieszka Wosińska bezsprzecznie jest uzależniona od herbaty. Przyznaje, że tradycję picia tego napoju wyniosła z domu. Jej mama przygotowywała cudowne mieszanki herbat, co w czasach głębokiego PRL-u było nie lada wyzwaniem. Dziś w naszej kuchni zaprezentowała kilka ciekawych odmian tego popularnego napoju.
Ewa Pacuła jest byłą żoną znanego boksera, Przemysława Salety, a także znaną modelką i prezenterka telewizyjną. W tej chwili jest w ciąży ze swoim obecnym partnerem - Marcinem. Dziś miała okazję sprawdzić się w kuchni u boku Roberta Sowy!
W menu szkolnych stołówek wciąż jest za mało świeżych warzyw i owoców, a każde dziecko powinno mieć zapewniony dostęp do zdrowej i różnorodnej diety.
Tarta z gorzką czekoladą, mus czekoladowy z pianą miętową, ciasto czarny las na ciepło z sosem z mango... palce lizać! Te czekoladowe przysmaki przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Joseph Seeletso.
Krytyk kulinarny Maciej Nowak wybrał się do Pracowni Rarytasów Wedla i brał udział w tworzeniu wielkiego, czekoladowego Mikołaja, który stoi teraz na wystawie sklepu na rogu ulicy Nowy Świat i Chmielnej. W pracowni Wedla (na Pradze) wyrabia się np.: torciki, praliny, figurki z czekolady, czy czekoladowe wodospady.
Czy można mówić o płci jedzenia? Zdaniem kucharzy, tylko desery można podzielić według tego kryterium, reszta dań jest bezpłciowa.
Dziś w "Dzień Dobry TVN" Agnieszka Kręglicka przedstawiła kilka pomysłów na to, jak wykorzystać jabłka w kuchni.
Pizza neapolitańska otrzymała w środę przyznawany przez Unię Europejską certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności. Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN", szef kuchni Massimiliano Boscaro przygotuje ją specjalnie dla nas.
Dziś w kuchni przepisy idealne na przyjęcia i bankiety... Przygotowali je mistrzowie: Robert Sowa, Andrzej Polan, Grzegorz Łapanowski oraz Joseph "Józek" Seeletso.
Od samego rana w kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione potrawy przygotowywała Martyna Wojciechowska.
Iwona Pavlović, jurorka "Tańca z gwiazdami", wspólnie z mistrzem Robertem Sową przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN hiszpańską zupę jesienną oraz rostbef z patelni z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.
Dzisiaj zapraszamy na wyjątkową kuchnię Tomka i Grzesia, którzy zaproponują państwu zupę krem z dyni lub topinambura, wiejskie kukuryku, leśną kurę na twarogu serwowaną oraz ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i czekoladową polewą.
Wspaniałe przepisy bazujące na kaszy gryczanej zaproponował dziś państwu nasz dyżurny kucharz Joseph Seeletso
Amerykanie zjedzą dziś prawie 50 milionów indyków. Tak jest rokrocznie w Dzień Dziękczynienia. Kiedyś był to dzień, w którym dziękowało się za udane plony. Dzisiaj to okazja do spotkania z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi.
Często zdarza nam się narzekać na nasze dzieci, że nie chcą jeść. Wtedy najczęściej karmimy dziecko na siłę. Zarówno rodzica jak i dziecko kosztuje to dużo wysiłku, jedna strona się opiera z całej siły, a druga w nerwach wmusza posiłek. Jak poradzić sobie skutecznie z niejadkiem, powiedziała w studiu "Dzień Dobry TVN" Dorota Zawadzka.
Dziś w "Dzień Dobry TVN" skosztowaliśmy kuchni według pięciu przemian, która wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zachowując równowagę energetyczną potraw w sposób naturalny wzmacnia nasz organizm zwiększając naszą odporność.
Urszula Dudziak dwa lata temu przeszła na dietę makrobiotyczną za namową córki, Kasi, która praktykuje ją od wielu lat. Makrobiotyka jest stylem życia polegającym na przestrzeganiu odpowiedniej diety. Dziś w naszej kuchni przygotowała dla nas kilka ciekawych potraw.
Pizza przyjęła się chyba pod każdą szerokością geograficzną. Swoje korzenie ma w rejonie Morza Śródziemnego. Świetnie smakuje ze swojskim oscypkiem i żurawiną, niemieckim wurstem i borowikami. Są i tacy, którzy podają ją na słodko. Podstawą dobrej pizzy jest ciasto.
Dziś Joseph Seeletso przedstawił nam kilka przepisów na ozdoby choinkowe!