Materiał promocyjny

Ricotta, mozarella, parmezan i mascarpone. Przepisy Ani Starmach na pyszne dania z włoskimi serami

W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy wegetariańskie z czterech najpopularniejszych serów włoskich: paremezanu, ricotty, mascarpone i mozarelli. Anna Staramch przygotowała je w w wersji na słodko i słono. Skorzystajcie z jej przepisów na placuszki z ricottą, tosty francuskie z mozarellą, makaron z mascarpone i kluseczki z parmezanem. Smacznego!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Placuszki z ricottą

Składniki:

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

Pół szklanki mleka

Szczypta soli

250 g ricotty

100 g mąki

2 jajka

Sos:

100 g śmietanki kremówki

10 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W misce wymieszaj misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, placuszki nakładaj za pomocą małej chochelki/łyżki na patelni z odrobiną masła około minuty dwóch z każdej strony. Śmietankę zagrzej dodaj do niej czekoladę połamaną na małe kawałki. Placuszki podawaj z czekoladowym sosem.

Tosty francuskie z mozarellą

Składniki:

4 kromki pieczywa tostowego

Pół szklanki mleka

120g mozarelili

2 łyżki mąki

Sól, pieprz

1 jajko

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj jajko z mąką, dodaj mleko, sól, pieprz. Mozarellę pokrój w plastry, połóż ją na 2 kromkach chleba, przykryj pozostałymi kromkami. Podwójne tosty maczaj w mleku z jajkiem. Smaż na patelni z odrobiną masła. Podawaj ze świeżą batylią.

Makaron z mascarpone

Składniki:

250 g makaronu tagiatelle

2 łyżki mascarpone

Sos pomidorowy

Świeża bazylia

Sos:

1 puszka pomidorów pelati

2 łyżki mascarpone

świeży tymianek

świeży tymianek

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

4 liście bazylii

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty, dopraw go do smaku. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do garnka z sosem, wymieszaj, dodaj mascarpone i wymieszaj od razu. Podawaj ze świeżą bazylią.

Kluseczki z parmezanem

Składniki:

100 g tartego parmezanu

200 g ricotty

100 g mąki

1 żółtko

Sól

Sos:

Świeża szałwia

Masło

Sól

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto w misce, wymieszaj ricottę, parmezan, mąkę żółtko i sól, jeśli masa będzie za bardzo klejąca, dodaj więcej mąki. Z ciasta ulep ruloniki, a te pokrój na małe kawałki. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Podawaj z masłem podgrzanym z liśćmi szałwii i odrobiną soli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości