Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Kranz - okrągły makowiec
Kruszonka:
250 g masła
250 g cukru
500 g mąki pszennej
Ciasto:
200 g letniego mleka
40 g drożdży
50 g cukru
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
50 g masła
4 żółtka
Masa makowa:
500 g maku
350 g mleka
0,25 łyżeczki aromatu migdałowego do ciast
120 g bułki tartej
80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
100 g rodzynek
100 g miodu
Przygotowanie:
Kruszonka: Dzień wcześniej przygotować kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki razem. Odstawić na jeden dzień nie przykrywając.
Ciasto: Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Odstawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać mleko z drożdżami, wymieszać, dodać żółtka i masło. Zagnieść całość na gładką i elastyczną masę, jeśli będzie potrzeba podsypać delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętości.
Masa makowa: Mak zemleć na sucho w maszynce. Zaparzyć gorącym mlekiem. Odstawić do nasiąknięcia na około 30 minut następnie jeszcze raz zemleć. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt, wyłożyć na niego masę makową. Zwinąć jak struclę. Dużą tortownicę około 26-28 cm (bez spodu i z otwartą klamrą aby były większe) ułożyć na blasze do pieczenia a na środku postawić komin. Ciasto ułożyć dookoła komina zlepiając końce. Wierzch posypać kruszonką. Odstawić na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spód i boki rozgrzanego piekarnika spryskać wodą, by zaparować piekarnik. Do tak przygotowanego piekarnika wstawić ciasto i piec około 50-60 minut. Po około 30 minutach po raz kolejny spryskać boki i spód piekarnika.
Sernik
Składniki:
150 g mąki pszennej
60 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
60 g masła
200 ml śmietanki 30%
6 jajek
200 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120ºC. Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zrobią się jasne a białka ubić na pianę. Ser zmielić dwa razy w maszynce, następnie zmiksować z masłem, śmietanką i pozostałym cukrem. Dodać ubite żółtka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120ºC. Piec przez około 90-100 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i stopniowo studzić ciasto.
Miękkie pierniki
Składniki:
20 g drożdży
2 łyżki mleka
2 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki cukru pudru
1 jajo
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. W misce mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawami. Miód rozpuścić z masłem, przełożyć do miski z mąką, wbić jajko i rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm na obsypanej mąką stolnicy. Wyciąć pierniki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku do 190ºC.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN