Materiał promocyjny

Sernik, makowiec i pierniki. Musisz je zrobić na święta!

Poznajcie sekretny przepis Piotra Kucharskiego na okrągły makowiec, zwany kranzem. Ten makowiec koniecznie powinien się znaleźć na Waszym świątecznym stole! Piotr przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN także świąteczny sernik i miękkie, pachnące imbirem, pierniki.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Kranz - okrągły makowiec

Kruszonka:

250 g masła

250 g cukru

500 g mąki pszennej

Ciasto:

200 g letniego mleka

40 g drożdży

50 g cukru

600 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

50 g masła

4 żółtka

Masa makowa:

500 g maku

350 g mleka

0,25 łyżeczki aromatu migdałowego do ciast

120 g bułki tartej

80 g orzechów włoskich, wyłuskanych

100 g rodzynek

100 g miodu

Przygotowanie:

Kruszonka: Dzień wcześniej przygotować kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki razem. Odstawić na jeden dzień nie przykrywając.

Ciasto: Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Odstawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać mleko z drożdżami, wymieszać, dodać żółtka i masło. Zagnieść całość na gładką i elastyczną masę, jeśli będzie potrzeba podsypać delikatnie mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętości.

Masa makowa: Mak zemleć na sucho w maszynce. Zaparzyć gorącym mlekiem. Odstawić do nasiąknięcia na około 30 minut następnie jeszcze raz zemleć. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt, wyłożyć na niego masę makową. Zwinąć jak struclę. Dużą tortownicę około 26-28 cm (bez spodu i z otwartą klamrą aby były większe) ułożyć na blasze do pieczenia a na środku postawić komin. Ciasto ułożyć dookoła komina zlepiając końce. Wierzch posypać kruszonką. Odstawić na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spód i boki rozgrzanego piekarnika spryskać wodą, by zaparować piekarnik. Do tak przygotowanego piekarnika wstawić ciasto i piec około 50-60 minut. Po około 30 minutach po raz kolejny spryskać boki i spód piekarnika.

Sernik

Składniki:

150 g mąki pszennej

60 g masła

50 g cukru

1 żółtko

szczypta soli

Masa serowa:

1 kg tłustego twarogu

60 g masła

200 ml śmietanki 30%

6 jajek

200 g cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120ºC. Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zrobią się jasne a białka ubić na pianę. Ser zmielić dwa razy w maszynce, następnie zmiksować z masłem, śmietanką i pozostałym cukrem. Dodać ubite żółtka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120ºC. Piec przez około 90-100 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i stopniowo studzić ciasto.

Miękkie pierniki

Składniki:

20 g drożdży

2 łyżki mleka

2 szklanki mąki pszennej

0,75 szklanki cukru pudru

1 jajo

1,5 łyżeczki przyprawy do pierników

1 łyżeczka mielonego imbiru

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki miodu

2 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku. W misce mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawami. Miód rozpuścić z masłem, przełożyć do miski z mąką, wbić jajko i rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm na obsypanej mąką stolnicy. Wyciąć pierniki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku do 190ºC.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!