Materiał promocyjny

Czosnek w roli głównej. Przepisy Ani Starmach na zupę, zapiekankę i lasagne

Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem, czosnek marynowany w oliwie z ziołami, zupa czosnkowa, czosnek pieczony oraz lasagne ze szpinakiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach. Lubicie smak i zapach czosnku w potrawach?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem

Składniki:

1kg ziemniaków

300ml śmietanki 30%

70g tartego sera gruyere

8 ząbków czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz na następnie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia, lekko wymieszaj. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Czosnek marynowany w oliwie z ziołami

Składniki:

4 główki czosnku

500ml oliwy z oliwek

2 gałązki świeżego rozmarynu

4 gałązki świeżego tymianku

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

liść laurowy

pół łyżki soli

Przygotowanie:

Czosnek obierz umieść w garnku, dodaj wszystkie przyprawy i zalej oliwą z oliwek. Gotuj na malutkim ogniu przez około 50 minut. Następnie przelej do słoików. Taki czosnek to idealny dodatek do kapek, sałatek!

Zupa czosnkowa

Składniki:

12 ząbków czosnku

1,5 litra bulionu warzywnego

4 ziemniaki

2 cebule

4 kromki chleba

150g tartego żółtego sera

200ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obierz, pokrój na plasterki i przysmaż na maśle, następnie zalej je bulionem dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy używając blendera zmiksuj zupę aż będzie miała gładką konsystencję. Dodaj śmietankę, zagotuj, dopraw do smaku i podawaj ze zgrillowanymi kromkami chleba.

Czosnek pieczony

Składniki:

6 główek czosnku

Oliwa z oliwek

tymianek

rozmaryn

sól morska

Przygotowanie:

Główki czosnku pozbaw zewnętrznych łusek, następnie odetnij górną część. Czosnek posyp solą i ziołami, ułóż w naczyniu żaroodpornym polej oliwą z oliwek i piecz około godziny w temperaturze 160 stopni.

Lasagne ze szpinakiem

Składniki:

700g szpinaku

8 ząbków czosnku

Sól, pieprz

Płaty makaronu na lasagne (12-14 sztuk)

150g twardego tartego żółtego sera

Beszamel:

30g masła

30g mąki

300ml mleka

Sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, przysmaż na odrobinie oliwy, po chwili dodaj szpinak, smaż przez kilka minut. Aby przygotować beszamel rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj, stopniowo wlewaj mleko, zagotuj, dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym naprzemiennie układaj płaty makaronowe, farsz szpinakowy i sos beszamelowy. Zapiekankę posyp tartym serem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości