Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Sałatka z granatem i winogronami
Składniki:
miodowy sos winegret
około 1/2 szklanki gorącego bulionu
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 łyżka posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii
2 garście rukoli (50 g)
1/2 granatu, wyłuskane ziarenka
5 łyżeczek orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni
10 czerwonych winogron,wypestkowanych i przekrojonych na połówki
około 50 g sera koziego, pokruszonego
kilka łyżek tartego Parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Przygotować miodowy sos winegret. Kaszkę kuskus należy wsypać do salaterki i zalać wrzącym bulionem 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy, odstawić na 10 minut do namoczenia (kaszka powinna być sypka, wchłonąć cały bulion). Dodać świeże zioła i przemieszać, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rukolę opłukać, osuszyć, włożyć do miski z kaszką. Dodać ziarenka granatu oraz winogrona i orzeszki pinii. Wymieszać z kawałkami sera koziego. Przed samym podaniem polać sałatkę winegretem i posypać tartym parmezanem. Doprawić pieprzem i solą.
Ciabatta z pieczonym łososiem
Składniki:
3 filety ze świeżego łososia
cytryna
bułka ciabatta rukola
serek śmietankowy
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Filety ze świeżego łososia lekko opiekamy w piekarniku. Podajemy na ciepłych posmarowanych serkiem śmietankowym bułkach ciabatta. Na łososia kładziemy rukolę.
Łososia skrapiamy cytryną. Doprawiamy sola morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN