Materiał promocyjny

Włoska robota

Mafijne klopsiki, tiramisu, krewetki i bruschetty - czyli prawdziwie włoskie smaki w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował: Tomek Woźniak

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Bruschetta z boczkiem i kalafiorem:

Składniki:

2 ząbki czosnku

1 cebula

6 plasterków boczku

0,5 kalafiora

1 gałązka rozmarynu

2 łyżki orzeszków pinii

pieprz

oliwa

sól

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temp 180°C.

2. Czosnek pokrój na cienkie plasterki a cebulę posiekaj w pióra i wrzuć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dodaj pokrojony boczek i włóż kalafior.

3. Posiekaj rozmaryn i wrzuć do naczynia. Dopraw całość solą oraz pieprzem i polej obficie oliwą. Przykryj naczynie pokrywką i włóż do piekarnika na 30 minut.

4. W tym czasie upraż orzeszki piniowe na suche patelni.

5. Następnie kalafiora podziel na mniejsze kawałeczki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i nałóż obfitą porcję na kromki tostowanej ciabatty lub pieczywa na zakwasie. Przed podaniem skrop oliwą i posyp orzeszkami pinii.

Bruschetta bakłażanowo-paprykowa:

Składniki:

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 bakłażan

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 pęczek bazylii

pieprz

oliwa

sól

Przygotowanie:

1. Do rondla wlej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj całość na wolnym ogniu, aż się zeszkli.

2. Bakłażana pokrój na 0,5cm kostkę i wrzuć do garnka. Duś całość przez 5 minut.

3. Dodaj pokrojone na cieniutkie paski papryki, wlej ½ szklanki wody i duś całość pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i podsmażaj całość przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą oraz pieprzem tak jak lubisz.

4. Nałóż porcję warzyw bakłażanowo-paprykowych na kromkę ulubionego pieczywa i skrop oliwą przed podaniem.

Cytrynowe krewetki z chili

Składniki:

4 ząbki czosnku

1 czerwone chili

1 cytryna (sparzona)

16 krewetek (obranych)

sól

pieprz

1 pęczek pietruszki

parmezan lub inny twardy ser

Przygotowanie:

1. Wlej na patelnię 8 łyżek oliwy, dodaj grudkę masła, wrzuć pokrojony na bardzo cienkie plasterki czosnek i podsmażaj całość na bardzo wolnym ogniu przez 5 min.

2. Następnie dodaj posiekane chili (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw) oraz skórkę cytrynową i podsmażaj przez 1 minutę. Wrzuć krewetki, połowę posiekanej pietruszki i podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wciśnij sok z 1 cytryny, dopraw solą oraz pieprzem do smaku i nałóż na kromki pieczywa. Na koniec zetrzyj parmezan i podawaj.

Panettone Tiramisu

Składniki:

250 g sera mascarpone

200 ml śmietany 12 proc.

skórka z 4 mandarynek (sparzonych)

4-6 łyżek cukru pudru

200 g Panettone

200 ml mocnej kawy

4 łyżki wina słodkiego

6 łyżek marmolady pomarańczowej

kawałek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mascarpone ze śmietaną na jednolitą masę przy użyciu rózgi lub szpatułki. Krem możemy lekko ubić wtedy będzie bardziej puszysty. Następnie dodaj skórkę cytrynową oraz cukier puder i ponownie dokładnie wymieszaj. Krem powinien być nie za rzadki nie za gęsty.

2. Panettone porozrywaj na mniejsze kawałki i zalej kawą wymieszaną z alkoholem. Nie przejmuj się, że niektóre kawałki ciasta będą całkowicie suche a inne wilgotne. Takie smakują najlepiej!

3. W misce wyłóż dno połową Panettone posmaruj połową kremu oraz marmoladą pomarańczową i ponownie ułóż kawałki rozdartego Panettone i posmaruj wierzch kremem. Na koniec zetrzyj obfitą porcję ciemnej czekolady. Włóż na min. 1 godzinę do lodówki i możesz podawać.

Mafijne klopsiki

Składniki:

500 g makaronu spaghetti

3 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

500 g mielonej wołowiny

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżki oliwy

750 ml passaty pomidorowej

2 łyżeczki cukru

1 pęczek pietruszki

sól

pieprz

garść startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. 2 ząbki czosnku obierz i pokrój na cienkie plasterki. Natomiast pozostały ząbek czosnku rozetrzyj nożem lub wyciśnij przez praskę.

3. Cebulę pokrój na drobną kostkę.

4. Mięso wymieszaj z połową pokrojonej cebuli, rozgniecionym czosnkiem, gałką muszkatołową oraz połową drobno posiekanej pietruszki. Dopraw wołowiną solą oraz pieprzem, zwilż wodą dłonie i uformuj ok. 16 klopsików.

5. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż posiekany czosnek oraz pozostałą część cebuli. Jak się zeszkli, wlej passatę, wrzuć pozostałą pietruszkę, dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut, aż z gęstnieje i nabierze intensywnie czerwonego koloru.

6. W tym czasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż klopsiki z każdej strony, aż staną się złociste. Usmażone klopsiki (w środku mogą być jeszcze lekko surowe) przełóż delikatnie, aby się nie rozpadły do gotującego się sosu pomidorowego.

7. Ugotowany, odcedzony makaron wymieszaj z sosem pomidorowym i klopsikami. Podawaj posypany obficie startym parmezanem i karafką wina czerwonego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości