Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Podstawowy przepis na naleśniki
Składniki:
łyżka roztopionego masła
szczypta soli
250 ml mleka
100 ml wody
150 g mąki
2 jajka
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajka z mąką, solą, stopniowo dodawaj mleko i wodę, całość wymieszaj mikserem na gładką masę. Odstaw na 20-30 minut, tuż przed smażeniem do masy dodaj masło, wymieszaj.
Torcik naleśnikowy z bananami i karmelem
Składniki:
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki drobnego cukru
250 g mascarpone
4 banany
3 żółtka
Sos karmelowy:
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
70g cukru
Przygotowanie:
Do przepisu podstawowego na naleśniki dodaj 1 łyżkę cukru. Usmaż około 6-8 naleśników. Żółtka ubij z cukrem, dodaj cukier waniliowy, a po chwili mascarpone, krem wymieszaj mikserem. Aby przygotować sos na patelni, rozpuść cukier, gdy zacznie brązowieć dodaj masło, a po chwili śmietankę, gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję (początkowo karmel może się oddzielać). Banany pokrój w plasterki. Pierwszego naleśnika połóż na dużym talerzu, posmaruj go warstwą kremu waniliowego, połóż na nim kolejnego naleśnika i pokryj go warstwą bananów, na to połóż naleśnika pokryj go warstwą kremu. Czynność powtarzaj, aż skończy się krem lub naleśniki. Na najwyższej warstwie powinny znajdować się banany. Całość polej sosem karmelowy. Ten torcik jest bardzo słodki, ale bardzo dobry!
Naleśniki z łososiem i kaparami w sosie śmietanowym
Składniki:
50 g tartego parmezanu
400 g łososia bez skóry
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki mascarpone
oliwa z oliwek
50 g kaparów
pieprz
sól
Przygotowanie:
Z przepisu podstawowego na naleśniki usmaż 8 naleśników. Filet z łososia obsyp solą i pieprzem i przysmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Gdy będzie gotowy, ostudź go i rozdrobnij w misce za pomocą widelca, dodaj mascarpone, wymieszaj, dopraw do smaku. Śmietankę zagotuj w rondelku dodaj kapary i gotuj na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Naleśniki smaruj farszem łososiowym, zwijaj w ruloniki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem kaparowym, posyp tartym parmezanem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Najlepsze naleśniki z białym serem
Składniki:
400 ml soku pomarańczowego
1 łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru pudru
400 g białego sera
3 łyżki śmietany
garść rodzynek
Przygotowanie:
Do przepisu podstawowego na naleśniki dodaj skórkę otartą z pomarańczy i 1 łyżkę cukru pudru. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni. W misce wymieszaj za pomocą miksera biały ser, śmietanę, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, dodaj rodzynki, wymieszaj już łyżką. Sok pomarańczowy przelej do garnka i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Naleśniki smaruj serem, składaj w trójkąty. Smaż na patelni z odrobiną masła Podawaj z gęstym syropem pomarańczowym.
Naleśniki ziołowe z oliwkami i mozarellą
Składniki:
10 suszonych pomidorów
100 g czarnych oliwek
świeży tymianek
250 g mozarellą
świeża bazylia
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do przepisu podstawowego na naleśniki dodaj łyżkę posiekanego tymianku. Smaż na rozgrzanej patelni. Mozarelle i pomidory pokrój w paski. Oliwki posiekaj, umieść w wysokim naczyniu dodaj trochę oliwy i użyj blendera, by uzyskać gładką pastę. Naleśniki smaruj oliwkową pastą, dodaj mozarellę i pomidory, zwijaj w ruloniki i podgrzewaj na patelni lub w piekarniku. Podawaj ze świeżą bazylią.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN