Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Żeberka jagnięce z rozmarynem i pieczonymi ziemniaczkami
Składniki:
12 żeberek jagnięcych
świeży rozmaryn
4 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
600g ziemniaków
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój je w ćwiartki lub jeśli są duże w ósemki. Przełóż do naczynia żaroodpornego posyp rozmarynem, solą, polej oliwą iw staw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 40 minut.
Żeberka:
Rozmaryn i czosnek drobno posiekaj. Żeberka natrzyj solą, pieprzem rozmarynem i czosnkiem i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzej mocno patelnie grillowa z niewielką ilością tłuszczu smaż żeberka około 2 minut z każdej strony, tak aby były różowe w środku. Jeśli lubisz mięso bardziej wypieczone, włóż je jeszcze na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika.
Pałki kurczaka w miodzie
6 pałek kurczaka
4 łyżki miodu
60ml soku pomarańczowego
słodka papryka
ostra papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj miód, sok pomarańczowy, słodką i ostrą paprykę (około 1 łyżeczkę), sól, pieprz. Do większej miski włóż kawałki kurczaka z naciętą wcześniej skórą, polej je marynatą i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie przełóż mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i do piekarnika o temperaturze 190 stopni na około 40 minut. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem zbierającym się na dnie naczynia.
Rogaliki z powidłami
Składniki:
600g mąki
250ml śmietany 18%
250g masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50g drożdży
powidła śliwkowe
Przygotowanie:
W małym garnku podgrzej1/4 śmietany. Dodaj do niej drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru pudru, wymieszaj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszaj drożdże z resztą składników, zagnieć jak zwykłe kruche ciasto. Rozwałkuj je dość cienko, odrysuj od talerza okręg, podziel go na trójkąty. Na brzegu każdego z nich połóż łyżeczkę powideł, zawijaj tak, by czubek ciasta znalazł się na górze. Rogaliki układaj na blasze z papierem do pieczenia iw staw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na około 20 minut. Podawaj z cukrem pudrem.
Roladki z ciasta krucho-drożdżowego z pomidorami i salami
Składniki:
250g mąki
pół szklanki śmietany 18%
20g świeżych drożdży
100g masła
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
szczypta soli
Nadzienie:
100g tartego żółtego sera
100g drobno posiekanego salami
100g siekanych suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Połowę śmietany lekko podgrzej, dodaj do niej drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie połącz drożdże z resztą mąki i masłem. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż na nie ser, salami i pomidory, zwiń w rulon. Ciasto pokrój w plastry, układaj je na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15- 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN