Piotr Kucharski wybrał się do Poznania, by odnaleźć najlepsze, regionalne rogale. Tymi z licencją od lat zajadają się 11 listopada mieszkańcy stolicy Wielkopolski. Jak powstają i na co zwracać uwagę podczas ich zakupu?
Z okazji Dnia Świętego Marcina w Poznaniu sprzedaje się rogale świętomarcińskie. Dlaczego są przygotowywane akurat tego dnia? Jak powstają te przysmaki? Ile mają kalorii? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Anna Włodarczyk zaprezentowała nam dziś kilka przepisów na lekko zmodyfikowane dania kuchni przedwojennej. Wiecie co to jest forszmak albo auszpik? Zobaczcie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania inspirowane kuchnią dwudziestolecia międzywojennego oraz dania przygotowywane specjalne na obchody dnia św. Marcina. Oto one: korzenne gruszki z kwaśnymi lodami; gęsie nóżki z jabłkami i żurawiną; sandacz na maśle z kaszą i porami; śledzik, gruszka, ziemniaki, chrzanowa śmietana oraz tatar z sardelą. Smacznego!
Rogale marcińskie i olej rydzowy. Podróżnik kulinarny Maciej Nowak udał się tropem tego oryginalnego oleju, a w studiu Dzień Dobry TVN Katarzyna Mojzykiewicz, producentka rogali świętomarcińskich, zdradziła, co w nich jest najważniejsze: środek czy wierzch?
Sylwester bez wyżerki to żaden sylwester - uważa Marcin Prokop. Dlatego Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN proponuje proste w przygotowaniu, ale sycące przekąski na stywestrowy wieczór, tak byśmy się nie napracowali! Przygotujcie żeberka jagnięce z rozmarynem i pieczonymi ziemniaczkami, pałki kurczaka w miodzie i rogaliki z powidłami wedlug przepisów Anny Starmach.