Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Gulasz z suszonych grzybów z kapustą włoską
Składniki:
przyprawa do potraw
olej rzepakowy do smażenia
100 g suszonych grzybów
owoc jałowca
1 kapusta włoska
4 cebule
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy i zalewamy wodą, odstawiamy. Cebulę, kapustę kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, przesmażamy cebulę i sparzoną lekko kapustę. Dodaję namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy przyprawą do potraw i rozgniecionym jałowcem. Dusze do miękkości. Gulasz podajemy z paluchami drożdżowymi.
Paluchy drożdżowe z makiem
Składniki:
przyprawa do potraw
40 g cukru
1 kg mąki
75 g drożdży
200 ml oleju
150 ml oleju
300 ml wody
1 jajko
Przygotowanie:
Z w/w składników i przesianej przyprawy do potraw Kucharek przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczone uszka z grzybami i kaszą gryczaną
Ciasto:
przyprawa do potraw
40 g cukru
1 kg mąki
75 g drożdży
200 ml oleju
150 ml oleju
300 ml wody
1 jajko
Składniki farszu:
przyprawa do potraw
olej rzepakowy do smażenia
200 g suszonych grzybów
100 g kaszy gryczanej
4 cebule
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy. Po 30 min. Zagotowujemy, doprawiamy przyprawą do potraw Kucharek i gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Do gotujących się grzybów dodajemy kaszę i gotujemy razem. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju rzepakowym. Grzyby oraz cebulę szatkujemy na drobno lub mielimy w maszynce do mięsa. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko jak na makaron, kroimy w kwadraty, kładziemy porcję farszu i sklejamy uszka. Pieczemy w temp. 170 stopni, posmarowane wcześniej roztrzepanym jajkiem.
Kokardki z ciasta z grzybami
Ciasto:
4 łyżki gęstej śmietany
przyprawa do potraw
20 g drożdży
400 g mąki
200 g mąki
2 jajka
Z w/w składników i przesianej przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto, jak ciasto kruche.
100 g suszonych grzybów
2 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy
2 cebule
1 jajko
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą odstawiamy i następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw. Miękkie siekamy, łączymy z żółtkiem, bułką tartą. Doprawiamy jeszcze przyprawą do potraw Kucharek. Ciasto rozwałkowujemy układamy farsz, zwijamy jak strucle i kroimy w dwucentymetrowe paski. Pieczemy uprzednio smarując białkiem. Temp. 170 stopni około 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN