Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Pierogi z grochem na kapuście smażonej
Składniki:
szklanka ciepłej wody
3,5 szklanki mąki
4 łyżki oleju
1 jajko
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto na pierogi. Musi być miękkie i elastyczne.
Składniki farszu:
przyprawa do potraw
150 g orzechów włoskich
500 g grochu łuskanego
500 g kiszonej kapusty
kminek
100 g masła
2 ziemniaki
2 cebule
Przygotowanie:
Groch gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw. Pod koniec gotowania do grochu dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy posiekane orzechy. Odcedzony groch z ziemniakami mielimy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Łączymy z cebulą, orzechami. Doprawiamy przyprawą do potraw i kminkiem mielonym. Kapustę gotujemy na pół twardo. Podgotowaną wrzucamy na patelnię z przesmażoną cebulą na maśle. Doprawiamy przyprawą do potraw, pierogi podajemy na kapuście.
Łazanki z kapustą i grzybami dla tych, co pierogów nie lubią lepić
Składniki:
przyprawa do potraw
mąka do oprószenia cebuli
60 g suszonych grzybów
500 g makaronu lasagne
500 g kapusty kiszonej
100 g masła
2 cebule
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy i gotujemy w wodzie. Makaron gotujemy z dodatkiem przyprawy do potraw, odcedzamy i kroimy na drobne łazanki czyli kwadraciki. Kapustę gotujemy 2 krotnie odcedzając ją, a następnie dodajemy wywar z grzybów do dalszego gotowania. Ugotowaną szatkujemy bardzo drobno. Na patelni na maśle szklimy cebulę, dodajemy posiekane grzyby. Lekko oprószamy mąką. Ugotowaną kapustę łączymy z cebulą i grzybami, doprawiamy przyprawą do potraw i łączymy z łazankami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy łazanki z kapustą i grzybami. Łazanki podajemy z barszczem.
Strucla drożdżowa z kapustą, grzybami
Składniki:
przyprawa do potraw
100 g grzybów suszonych
500 g kapusty kiszonej
kminek
500 ml wody
15 g drożdzy
100 g masła
900 g mąki
3 cebule
2 jajka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, niegorącej wodzie, dodajemy mąkę, przesianą przyprawę do potraw. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kapustę gotujemy, dwukrotnie odcedzamy. Grzyby namoczone gotujemy, siekamy drobno a wodę z gotowania grzybów pozostawiamy do barszczu. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, kapustę. Doprawiamy przyprawą do potraw. Do gorącej kapusty z grzybami wbijamy jajka, wszystko razem mieszamy, aż masa się lekko zetnie. Farsz wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe i zwijamy struclę. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN