Materiał promocyjny

Kapusta, groch i grzyby. Proste przepisy!

Święta Bożego Narodzenia już za dwa tygodnie, a to oznacza, że w naszych kuchniach wkrótce pachnieć będzie kapustą, grzybami, grochem, makiem i karpiem. Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje sekretne przepisy na pierogi z grochem na kapuście smażonej, łazanki z kapustą i grzybami dla tych, którzy pierogów nie lubią lepić oraz struclę drożdżową z kapustą i grzybami.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Pierogi z grochem na kapuście smażonej

Składniki:

szklanka ciepłej wody

3,5 szklanki mąki

4 łyżki oleju

1 jajko

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto na pierogi. Musi być miękkie i elastyczne.

Składniki farszu:

przyprawa do potraw

150 g orzechów włoskich

500 g grochu łuskanego

500 g kiszonej kapusty

kminek

100 g masła

2 ziemniaki

2 cebule

Przygotowanie:

Groch gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw. Pod koniec gotowania do grochu dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy posiekane orzechy. Odcedzony groch z ziemniakami mielimy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Łączymy z cebulą, orzechami. Doprawiamy przyprawą do potraw i kminkiem mielonym. Kapustę gotujemy na pół twardo. Podgotowaną wrzucamy na patelnię z przesmażoną cebulą na maśle. Doprawiamy przyprawą do potraw, pierogi podajemy na kapuście.

Łazanki z kapustą i grzybami dla tych, co pierogów nie lubią lepić

Składniki:

przyprawa do potraw

mąka do oprószenia cebuli

60 g suszonych grzybów

500 g makaronu lasagne

500 g kapusty kiszonej

100 g masła

2 cebule

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy i gotujemy w wodzie. Makaron gotujemy z dodatkiem przyprawy do potraw, odcedzamy i kroimy na drobne łazanki czyli kwadraciki. Kapustę gotujemy 2 krotnie odcedzając ją, a następnie dodajemy wywar z grzybów do dalszego gotowania. Ugotowaną szatkujemy bardzo drobno. Na patelni na maśle szklimy cebulę, dodajemy posiekane grzyby. Lekko oprószamy mąką. Ugotowaną kapustę łączymy z cebulą i grzybami, doprawiamy przyprawą do potraw i łączymy z łazankami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy łazanki z kapustą i grzybami. Łazanki podajemy z barszczem.

Strucla drożdżowa z kapustą, grzybami

Składniki:

przyprawa do potraw

100 g grzybów suszonych

500 g kapusty kiszonej

kminek

500 ml wody

15 g drożdzy

100 g masła

900 g mąki

3 cebule

2 jajka

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, niegorącej wodzie, dodajemy mąkę, przesianą przyprawę do potraw. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kapustę gotujemy, dwukrotnie odcedzamy. Grzyby namoczone gotujemy, siekamy drobno a wodę z gotowania grzybów pozostawiamy do barszczu. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, kapustę. Doprawiamy przyprawą do potraw. Do gorącej kapusty z grzybami wbijamy jajka, wszystko razem mieszamy, aż masa się lekko zetnie. Farsz wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe i zwijamy struclę. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości