Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
ŚWIĄTECZNA LISTA ZAKUPÓW, KTÓRĄ PRZYGOTOWAŁ Robert Skubisz. KAŻDY Z WAS MOŻE JĄ SOBIE WYKORZYSTAĆ !
Produkty sypkie:
Mąka
Cukier
Bułka tarta
Cukier puder
Cukier wanilinowy
Proszek do pieczenia lub soda oczyszczona
Opakowanie: cynamonu, goździków lub 1 opakowanie przyprawy piernikowej
1 gałka muszkatołowa
1 kg maku do przygotowania makowca - możemy się wspomóc makiem już zmielonym z puszki z dodatkiem bakalii
Bakalie:
0,5 kg orzechów włoskich
0,5 kg orzechów laskowych
Opakowanie płatków migdałowych ( jako dodatek do sernika)
Duże opakowanie rodzynek
Szusz na kompot ( dowolna kombinacja: suszonych śliwki, gruszek, jabłek, moreli)
Owoce kandyzowane do keksu
Suszone grzyby
Nabiał i jaja:
2 opakowania masła
Jaja 20 szt
Mleko 2 litry
Drożdże świeże do makowca w przypadku gdy ktoś będzie robił makowca.1 op
1kg sera mielonego do sernika
Warzywa i owoce:
Wloszczyzna ( do sałatki jarzynowej oraz do przygotowania wywarł warzywnego)
1 kg kapusty kiszonej
Cebula
Czosnek
Cytryna
Pomarańcze
Ryby:
Cały karp do usmażenia
1 kg śledzi "z beczki"
Mięsa:
1 kg mięsa na bigos
1 kg łopatki cielęcej
200 g podgardla
200 g słoniny
PRZEPISY:
Kaczka pieczona w całości z jabłkiem, pomarańczami i majerankiem.
Składniki:
1 kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 szt. jabłka ze skórką
2 szt. pomarańczy
sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Kaczkę wysmarować olejem słonecznikowym, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem. Do środka kaczki włożyć jabłko i pomarańcze pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć nicią kuchenną. Kaczkę można od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Kaczkę pieczemy w 165 stopniach przez około 1,5 godziny.
Keks
Składniki:
280g maki pszennej
4g proszku do pieczenia
200g masła
200g cukru pudru
200g owoców kandyzowanych
100 g rodzynek
4 jaja
50g rumu
skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenie i przesiewamy. Owoce kandyzowane i rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do nasiąkniecia. W misce zaczynamy od ubicia masła z cukrem, potem powoli wtłaczamy po jednym jajku.Gdy masa jest już jednolita powoli wsypujemy makę. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 około 50 minut.
Piernik z aromatem herbacianym
Składniki:
50 g cukru
3 g cynamonu
2 g gałki muszkatołowej
3 g pudru z goździków
160 g maki pszennej
50 g margaryny
160 g miódu wielokwiatowego
40 g orzechów włoskich
30 g orzechów laskowych
5 g sody
100 ml wody
2 torebki herbaty earl grey
1 żółtko
1 białko
Przygotowanie:
Z wody i herbaty robimy napar. Cukier ubijamy z białkiem na sztywna pianę. Miód, przyprawy korzenne, orzechy i masło lekko podgrzewamy aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Do letniej masy dodajemy żółtko, mieszamy, następnie łączymy z mąką i ubitą pianą . Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżka i przekładamy do foremki o szerokości 26-28 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę.
Pasztet cielęcy
Składniki na 1 foremkę:
1 kg łopatki cielęcej
200 g podgardla
200 g słoniny
100 g wątróbki drobiowej
200 g cebuli
2 jajka
100 ml wywaru warzywnego
50 g bułki tartej
Sól , pieprz
2 g gałki muszkatołowej
15 ml sosu sojowego ciemnego
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso kroimy w kostkę i zaczynając od słoniny smażymy w głębokim garnku. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, zmniejszamy ogień, dusimy około 40 minut. Wątróbkę obgotowujemy w wodzie z solą , odcedzamy i dodajemy do mięsa razem z bułka tartą. Gdy mięso już wystygnie, mielimy 2-krotnie w maszynce na drobnym oczku. Farsz doprawiamy do smaku przyprawami, dodając w miarę potrzeby wywar warzywny tak aby farsz nie był za suchy.Na koniec dodajemy jajka, mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej smalcem i posypanych bułka tartą. Pasztet pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40-50 minut.
Sałatka z pieczonych buraków, cebuli czosnkowej i śledzia
Składniki:
1 kg buraków
250 g śledzia Bismarck- odsączonego
100 g cebuli czosnkowej
100 g ogórka konserwowego
2 szt jabłka grany Smith
15 ml octu balsamicznego
15 ml miodu np. lipowego
30 ml oliwy z oliwek
5 g siekanego koperku
Sol. Pieprz
Przygotowanie:
Umyte buraki pieczemy w folii aluminiowej z dodatkiem soli i pieprzu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. W czasie cebulę, ogórka, jabłko i śledzia kroimy w kostkę o grubości 1,5cm. Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę łącząc z resztą składników i doprawiając na koniec przyprawami i posypując siekanym koperkiem.
Pierogi
Ciasto na pierogi
Składniki:
350 g maki
1 szt. jaja
125 ml mleka
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z mąki, jajka i mleka. Następnie przełożyć do miski z niewielką ilością maki na dnie, zafoliować o schować do lodówki żeby odpoczęło.
Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość , podsypując w miarę potrzeby mąką i wykrawać krążki .Na środek kładziemy farsz i składając na pół mocno zalepić brzegi nadając im ładny dekoracyjny kształt.
Farsz:
1 kg udźca cielęcego
50 g suszonych grzybów
200 g cebuli
1 kostka masła
Sól, pieprz
Bukiet warzyw- włoszczyzna
5 szt. liścia laurowego
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do garnka z zimną wodą i obranymi warzywami. Wrzucamy liścia laurowego i wsypujemy niewielką ilość soli.
Gotujemy około godziny na średnim ogniu do miękkości. Mięso mielimy w maszynce, dodajemy wcześniej podsmażoną cebulą, namoczone i posiekane grzyby.
W miarę potrzeby proponuję dodać trochę rozpuszczonego masła aby farsz nie był za suchy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN