Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Odwrócone ciasto ze śliwkami
Składniki:
150 g masła
3/4szklanki cukru
5 jajek
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie mrożonych śliwek Hortex
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm. Nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód wyłożyć śliwki, skórką do góry na nie wylać ciasto. Piec w 180ºC przez około 50 minut. Ciasto wyjąć z formy i odwrócić.
Muffinki z wiśniami
Składniki:
1 opakowanie mrożonych wiśni Hortex
50 g cukru
Ciasto:
2 duże jajka
150 g cukru
120 ml oleju
1 cukier waniliowy
250 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml kwaśnej śmietany 12%
Przygotowanie:
Wiśnie lekko rozmrozić i pokroić. Podgrzać razem z cukrem, co jakiś czas mieszając aż całość nabierze konsystencji rzadkiej konfitury. Odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180ºC i wyłożyć formę do muffinek dwunastoma papilotkami. W dużej misce ubić jajka dosypując co jakiś czas cukier. Ciągle ubijając powoli dolać olej. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszać, następnie wmieszać w nią mąkę. Ciasto przelać do połowy wysokości przygotowanych papilotek, nałożyć po łyżce wiśni i zalać ciastem do dwóch trzecich wysokości papilotek. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. W tym czasie podgrzać pozostałe wiśnie i podawać z babeczkami. Można podać też z łyżką kwaśnej śmietany.
Truskawkowe tiramisu
Składniki:
1 opakowanie mrożonych truskawek Hortex
250 g cukru
250 g wody
1 kieliszek wiśniówki
2 jajka
500 g serka mascarpone
podłużne biszkopty
Przygotowanie:
Połowę truskawek, 100 g cukru i wodę gotować razem aż powstanie kompot. Następnie dodać wiśniówkę i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe truskawki rozmrozić i pokroić w plasterki. Jajka ubić z pozostałym cukrem, następnie wmieszać w mascarpone. Biszkopty moczyć w musie truskawkowym, układać w pucharkach, na nich ułożyć porcję truskawek i polać kremem. Składniki układać warstwami tak, aby na górze był krem który można ozdobić pokrojonymi truskawkami i listkiem mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN