Materiał promocyjny

Truskawkowe tiramisu czy odwrócone ciasto ze śliwkami?

Piotr Kucharski poleca coś słodkiego na mroźne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował słodkości z mrożonych owoców: śliwek, truskawek i wiśni. Skorzystajcie z jego przepisów na: odwrócone ciasto ze śliwkami, muffinki z wiśniami i truskawkowe tiramisu.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Składniki:

150 g masła

3/4szklanki cukru

5 jajek

1 ¼ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie mrożonych śliwek Hortex

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm. Nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód wyłożyć śliwki, skórką do góry na nie wylać ciasto. Piec w 180ºC przez około 50 minut. Ciasto wyjąć z formy i odwrócić.

Muffinki z wiśniami

Składniki:

1 opakowanie mrożonych wiśni Hortex

50 g cukru

Ciasto:

2 duże jajka

150 g cukru

120 ml oleju

1 cukier waniliowy

250 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 ml kwaśnej śmietany 12%

Przygotowanie:

Wiśnie lekko rozmrozić i pokroić. Podgrzać razem z cukrem, co jakiś czas mieszając aż całość nabierze konsystencji rzadkiej konfitury. Odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180ºC i wyłożyć formę do muffinek dwunastoma papilotkami. W dużej misce ubić jajka dosypując co jakiś czas cukier. Ciągle ubijając powoli dolać olej. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszać, następnie wmieszać w nią mąkę. Ciasto przelać do połowy wysokości przygotowanych papilotek, nałożyć po łyżce wiśni i zalać ciastem do dwóch trzecich wysokości papilotek. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. W tym czasie podgrzać pozostałe wiśnie i podawać z babeczkami. Można podać też z łyżką kwaśnej śmietany.

Truskawkowe tiramisu

Składniki:

1 opakowanie mrożonych truskawek Hortex

250 g cukru

250 g wody

1 kieliszek wiśniówki

2 jajka

500 g serka mascarpone

podłużne biszkopty

Przygotowanie:

Połowę truskawek, 100 g cukru i wodę gotować razem aż powstanie kompot. Następnie dodać wiśniówkę i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe truskawki rozmrozić i pokroić w plasterki. Jajka ubić z pozostałym cukrem, następnie wmieszać w mascarpone. Biszkopty moczyć w musie truskawkowym, układać w pucharkach, na nich ułożyć porcję truskawek i polać kremem. Składniki układać warstwami tak, aby na górze był krem który można ozdobić pokrojonymi truskawkami i listkiem mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości