Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Zrazy wołowe w pomidorach
Składniki:
1 kg udźca wołowego
3 cebule
100 g boczku wędzonego
3 ogórki kwaszone
Musztarda sarepska
Rosół wołowy
Przyprawa do potraw
2 opakowania przecieru pomidorowego
125 ml śmietany
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry i rozklepujemy na cienko. Smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą do potraw. Układamy na nim plaster boczku, krążki cebul i ogórka. Zwijamy zrazy, obsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do rondla zalewamy wodą. Dodajemy rosół wołowy. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę. Zrazy podajemy z klopsem z kaszy gryczanej.
Klops z kaszą gryczaną
Składniki:
300 g kaszy gryczanej
1 szklanka mleka
500 g puree ziemniaczanego
250 g twarogu białego półtłustego
50 g masła
2 jajka
Przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy. Dodajemy puree z ziemniaków, twaróg, mieszamy, dodajemy masło roztopione, jajka,. Doprawiamy do smaku przyprawą do potraw. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy w kulki i wykładamy na papier pergaminowy i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni około 40 minut.
Sztuka mięsa w sosie z chrzanu i suszonych śliwek
Składniki:
1 kg pręgi wołowej
Włoszczyzna suszona
Rosół z kury
200 g chrzanu tartego
200 g śliwek suszonych
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z włoszczyzną i rosołek z kury . Do gotującej wody dodajemy mięso. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso z wywaru. Z powstałego bulionu, chrzanu przygotowujemy sos chrzanowy, dodajemy pokrojone śliwki. Gotujemy razem do zgęstnienia. Mięso kroimy w plastry, polewamy sosem chrzanowo- śliwkowym i podajemy z ziemniakami w boczku.
Ziemniaki z boczkiem i kabanosami
Skladniki
12 ziemniaków
200 g kabanosów
wędzony boczek w plastrach
Przyprawa do potraw
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw na pół twardo. Z lekko przestudzonych ostrym, wąskim nożem wycinamy w każdym ziemniaku otwór i wypełniamy go kabanosem. Ziemniaki owijamy w boczek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN