Kruche ciasto z orzechami, serem bursztyn i owocami granatu
Składniki:
200g orzechów włoskich
300g mąki
250 g masła
100g cukru brązowego
300g sera bursztyn
Owoce granatu
Miód akacjowy
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty lub wypiekamy babeczki. Wypiekamy w temp. 170 stopni na złoty kolor. Jeszcze gorące ciasto posypujemy serem bursztyn, polewamy miodem i posypujemy owocami granatu.
Śledź na biało i parmezanowe ziemniaki
Składniki:
4 śledzie
4 ziemniaki gotowane
2 jajka gotowane
200g sera bursztyn
Chleb żytni
2 jajka
100 ml śmietany gęstej 18%
50g kawioru z łososia
olej rzepakowy
szczypta mąki,
Szczypiorek, koperek
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w grubsze plastry, obtaczamy w mące, roztrzepanym białku i na koniec w startym serze bursztyn. Smażymy na złoty kolor. Śledzie, jajka, kroimy w drobną kostkę, dodajemy jedną łyżkę śmietany, sok z cytryny, odrobinę oleju oraz szczypiorek. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Taki niby tatar kładziemy na podsmażone ziemniaki. Dekorujemy śmietaną i kawiorem z łososia.
Carpaccio na raz z rukolą i bursztynem
Składniki:
400g polędwicy wołowej lub ligawy
Oliwa
Bazylia świeża,
150g sera bursztyn
100g rukoli
2 persymony
Przygotowanie:
Mięso smarujemy oliwą wymieszaną ze startym serem bursztyn, posiekaną bazylią i czarnym pieprzem. Wstawiamy do zamrażarki. Zmrożone kroimy na cienkie plastry, na każdy układamy po kilka listków rukoli, wiórki bursztynu, paski persymony. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczką.
Bakłażan z kasztanami i bursztynem
Składniki:
2 bakłażany
200g sera bursztyn
250g kasztanów jadalnych
2 bagietki
Świeża bazylia
Ocet balsamiczny
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na cienkie kromki, skrapiamy oliwą i zapiekamy. Bakłażana kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Dodajemy kasztany gotowane. Na koniec świeża bazylia i przyprawy. Grzanki z bagietki posypujemy bursztynem, wykładamy farsz z bakłażana i kasztanów i raz jeszcze posypujemy bursztynem. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Podajemy skropione octem balsamicznym.
Chipsy z bursztynu do chrupania
Składniki:
200g sera bursztyn
Oregano suszone
Przygotowanie:
Na papierze pergaminowym wysypujemy starty drobno ser bursztyn, posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni. Wypiekamy do momentu aż ser się rozpuści i zestali. Po schłodzeniu gotowe do chrupania.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry