Materiał promocyjny

Rodzina Kucharskich w kuchni DDTVN!

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski ujawnił tajniki swoich zdolności kulinarnych. Razem żoną Magdaleną oraz synkiem Wiktorem przygotował swoje dania popisowe. Czy, jak wieść niesie, w domu Państwa Kucharskich gotuje Magda, a nie Piotr?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Piernik z otrębami owsianymi

Składniki:

175 g mąki pszennej

1 łyżka soli

2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczkę mielonego cynamonu

1 łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczkę sody oczyszczonej

275 g drobnych otrębów owsianych

175 g melasy

150 g masła lub oleju słonecznikowego

110 g cukru trzcinowego

150 ml mleka lub wody

1 jajko

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową formę (20x20 cm). Przesiej mąkę, sól, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i sodę oczyszczoną do dużej miski. Dodać otręby owsiane i dobrze wymieszaj. Do rondla nałożyć łyżką melasę, masło lub olej, cukier i mleko lub wodę, a następnie rozpuścić delikatnie wszystkie składniki na ogniu pilnując, żeby masa się nie zagotowała. Zdjąć rondel z ognia. Poczekać aż masa lekko ostygnie, dodać jajko i wymieszać. Przelać mieszankę do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej blachy i piec przez około 40-45 minut aż wbity w nie drewniany patyk będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie przez mniej więcej 30 minut następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Po ostygnięciu, zawinąć ciasto w papier do pieczenia i umieścić w hermetycznym pudełku na przynajmniej dwa dni.

Ris a la mande

Składniki:

Pierwszy krok

1 1/4 szklanki wody

1 szklanka ryżu do risotto

4 1/2 szklanki mleka

2 laski wanilii

Drugi krok

1 1/2 szklanki śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

2 całe migdały

100 g drobno posiekanych migdałów

Sos wiśniowy:

400 g mrożonych wiśni

1 łyżka mąki ziemniaczanej

300 ml wody

Sposób przygotowania:

Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Z lasek wanilii wyskrobać nasiona, dodać razem z całymi laskami do ryżu, dolać mleko. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż ryż się zacznie rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając.

Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.

Karp faszerowany pęczakiem z grzybami

Składniki:

80 g suszonych prawdziwków

masło

1 cebula

200 g kaszy pęczak

sól i pieprz

natka pietruszki

1 karp (około 1,5 kg)

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Odlać wodę zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.

Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać kaszę pęczak. Dusić przez chwilę. Dodać grzyby razem z wodą w których się gotowały, gotować na wolnym ogniu aż kasza się ugotuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W trakcie gotowania podlewać odrobiną wody aby kasza się nie przypaliła. Konsystencja powinna być gęsta. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Karpia wyfiletować tak aby oba filety łączył ogon. Do środka karpia nałożyć ugotowaną kasze z grzybami. W kilku miejscach związać szpagatem. Ułożyć na blaszce do pieczenia nasmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości