Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Piernik z otrębami owsianymi
Składniki:
175 g mąki pszennej
1 łyżka soli
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczkę mielonego cynamonu
1 łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
275 g drobnych otrębów owsianych
175 g melasy
150 g masła lub oleju słonecznikowego
110 g cukru trzcinowego
150 ml mleka lub wody
1 jajko
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową formę (20x20 cm). Przesiej mąkę, sól, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i sodę oczyszczoną do dużej miski. Dodać otręby owsiane i dobrze wymieszaj. Do rondla nałożyć łyżką melasę, masło lub olej, cukier i mleko lub wodę, a następnie rozpuścić delikatnie wszystkie składniki na ogniu pilnując, żeby masa się nie zagotowała. Zdjąć rondel z ognia. Poczekać aż masa lekko ostygnie, dodać jajko i wymieszać. Przelać mieszankę do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej blachy i piec przez około 40-45 minut aż wbity w nie drewniany patyk będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie przez mniej więcej 30 minut następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Po ostygnięciu, zawinąć ciasto w papier do pieczenia i umieścić w hermetycznym pudełku na przynajmniej dwa dni.
Ris a la mande
Składniki:
Pierwszy krok
1 1/4 szklanki wody
1 szklanka ryżu do risotto
4 1/2 szklanki mleka
2 laski wanilii
Drugi krok
1 1/2 szklanki śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 całe migdały
100 g drobno posiekanych migdałów
Sos wiśniowy:
400 g mrożonych wiśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml wody
Sposób przygotowania:
Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Z lasek wanilii wyskrobać nasiona, dodać razem z całymi laskami do ryżu, dolać mleko. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż ryż się zacznie rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając.
Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.
Karp faszerowany pęczakiem z grzybami
Składniki:
80 g suszonych prawdziwków
masło
1 cebula
200 g kaszy pęczak
sól i pieprz
natka pietruszki
1 karp (około 1,5 kg)
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Odlać wodę zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać kaszę pęczak. Dusić przez chwilę. Dodać grzyby razem z wodą w których się gotowały, gotować na wolnym ogniu aż kasza się ugotuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W trakcie gotowania podlewać odrobiną wody aby kasza się nie przypaliła. Konsystencja powinna być gęsta. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Karpia wyfiletować tak aby oba filety łączył ogon. Do środka karpia nałożyć ugotowaną kasze z grzybami. W kilku miejscach związać szpagatem. Ułożyć na blaszce do pieczenia nasmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN