Zdjęcie: dddtvn
Babka piaskowa
Składniki:
5 jajek
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki
1 cukier wanilinowy
aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, aromat oraz roztopioną margarynę. Zmiksuj składniki i wylej gładką, lśniącą masę na formę (wcześniej obsypaną bułką tartą). Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Rumianą i pachnącą babkę możesz udekorować pysznym lukrem lub swoją ulubioną polewą.
Panettone
Rozczyn:
100 g mąki pszennej tortowej
50 ml letniej wody
20 g drożdży
szczypta soli
Ciasto wstępne:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
100 g masła
100 g cukru
2 żółtka
2 jajka
rozczyn
Ciasto właściwe:
200 g rodzynków
100 g masła
4 opakowania cukru waniliowego
3 żółtka
2 szklanki mąki
2 jajka
1 saszetka herbaty
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki soli
otarta skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Rozczyn:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Następnie dodać mąkę i sól. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 godzin.
Ciasto wstępne:
Masło rozpuścić. Lekko przestudzić. Następnie wymieszać z rozczynem. Dodać cukier ciągle mieszając. Mieszając dodawać jajka i żółtka. Dodawać po szklance mąki i wyrabiać. Ciasto powinno mieć konsystencję abyśmy mogli je zagnieść rękami. Jeśli ciasto będzie za luźne należy dodać mąki i wyrabiać kilka minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 godzin.
Ciasto właściwe: Herbatę zaparzyć i ciepłą zalać rodzynki, odstawić do nasiąknięcia. Ciasto wstępne zagnieść z mąką, rozpuszczone masło, jajka, żółtka, jajka, cukier waniliowy, miód, sól. Całość zagnieść na elastyczne ciasto. Dodać namoczone rodzynki i skórkę z cytryny. Ponownie zagnieść i przełożyć do wysokiej okrągłej formy do pieczenia. Jeśli takiej nie mamy, to można użyć garnka z metalowymi rączkami, wyłożonego papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 6 godzin.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180º. Na wierzch nałożyć kilka plasterków masła. Wstawić ciasto na najniższy poziom. Po około 5 minutach, lekko zagnieść ciasto przesuwając je na boki. Piec około 1 godziny, lub do momentu gdy wbity w ciasto patyk będzie suchy.
Piernikowe babeczki
Składniki:
200 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru
150 ml mleka
150 g miodu
80 g masła
3 jajka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, miód rozpuścić w małym rondlu i odstawić do wystygnięcia. Suche składniki razem z przyprawami wymieszać w misce, następnie dolewają stopniowo mokre składniki stale mieszając.
Kiedy składniki już się połączą wpić po kolei jajka stale mieszając najlepiej mikserem. Ciasto przełożyć do wyłożonej papilotkami formy do pieczenia. Piec ok 30 min w 180o C. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem.
Młode pory Palikota
Składniki:
młode pory (alternatywnie młody czosnek lub dymka)
tymianek lub majeranek (najlepiej świeży)
oliwa z oliwek lub z pestek dyni
balsamico
parmezan
pieprz
Sposób przygotowania:
Młode pory płuczemy i obcinamy na długość przekątnej talerza, na którym zostaną podane (mniej więcej 20 centymetrów). Warzywa gotujemy krótko na parze razem z ziołami. Układamy na talerzu i polewamy oliwa oraz gęstym balsamico lub oliwa z pestek dyni. Całość posypujemy cienkimi płatkami parmezanu oraz świeżym, czarnym pieprzem. Pory możemy zastąpić młodym czosnkiem lub dymka. Ważne, aby warzywa były świeże i nierozgotowane.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN