Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Kurczak w pomarańczach
Składniki:
1 kurczak cały
przyprawa do potraw
1 pomarańcza
2 łyżki miodu
imbir świeży
1 ząbek czosnku
2 łyżki konfitury z pomarańczy
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na porcje i bardzo dokładnie oprószamy przyprawą do potraw. Skórkę z jednej pomarańczy ścieramy na tarce, mieszamy z miodem, imbirem startym, posiekanym czosnkiem, smaków i konfiturą pomarańczową. Odstawiamy na noc do lodówki. W naczyniu żaroodpornym układamy zamarynowanego kurczaka i przekładamy plastrami pomarańczy. Polewamy pozostałą marynatą. Mięso pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 1,5 godziny. Kurczaka podajemy z ziemniakami pieczonymi.
Ziemniaki pieczone z serem i makiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
4 łyżki maku
100 g masła
500 g twarogu bialego tłustego
Przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Ser rozdrabniamy z masłem i dodajemy mak. Ziemniaki pieczemy, przekrawamy na pół, oprószamy przyprawą do potraw i ponownie zapiekamy. Przed podaniem na każdą połówkę nakładamy łyżkę sera z makiem.
Schab wieprzowy z suszonymi śliwkami i jabłkami
Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego
200 g baoczku wędzonego
2 cebule
200 g śliwek kalifornijskich
3 jabłka
1 l soku jablkowego
200 g masła
szczypta maki
przyprawa do potraw
majeranek
Przygotowanie:
Schab kroimy w cienkie plastry i oprószamy przyprawą do potraw. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Do podsmażonego boczku dodajemy masło, pokrojony schab i posiekaną cebulę. W trakcie smażenia delikatnie oprószamy wszystko mąką. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i jabłka oraz przyprawy. Wszystko zalewamy sokiem jabłkowym i gotujemy jeszcze chwilę. Schab podajemy z kluskami kładzionymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN