Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Małe bezy z kremem kawowym
Składniki:
4 białka
200-250g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka soku z cytryny
Łyżka cukru waniliowego
Masa:
150g śmietanki kremówki (30 lub 36 %)
150g serka mascarpone
1 bardzo mocne ostudzone espresso
1 łyżka cukru pudru
garść podpieczonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Bezy: białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i cukier waniliowy. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i łyżką formuj niewielkie okręgi (wielkości pączka), na środku zrób niewielkie wgłębienie. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni, a po 2 minutach zmniejsz temperaturę do 150 i piecz około 30 minut, po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim bezy do całkowitego wystudzenia.
Masa: ubij śmietanę z mascarpone, dodaj cukier, wystudzoną kawę i posiekane orzechy. Masę nakładaj na upieczone bezy (najlepiej w ich wgłębienie), udekoruj orzechami.
Kruche ciasteczka z białą czekoladą
Ciasto:
300g mąki
200g miękkiego masła
2 łyżki gorzkiego kakao
1 jajko
100g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Krem z białej czekolady:
200g białej czekolady
100ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę wymieszaj z kakao. Masło ubij mikserem i stopniowo dodawaj cukier puder, sól, cukier waniliowy. Ciasto mieszaj z pomocą szpatułki dodaj jajko, i mąkę. Owiń w przeźroczystą folię i włóż na około2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wycinaj dowolne kształty np. gwiazdki w połowie ciasteczek wytnij dziurkę po środku. Piecz około 15-17 minut w teperaturze 150 stopni. Ostudź.
Krem: śmietankę zagotuj, czekoladę połam na małe kawałeczki, umieść ja w misce. Wylej śmietankę na czekoladę, wymieszaj, ostudź. Na ostudzone ciasteczka (te bez dziurki) nakładaj krem z białej czekolady, przykryj go ciasteczkiem z dziurką.
Kruche ciasteczka migdałowe
Składniki:
100g miękkiego masła
100g cukru pudru
50g migdałów bez skórki
1 szklanka mąki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Migdały drobno pokrój. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj mikserem razem z cukrem pudrem i miodem. Do ciasta dodaj mąkę i migdały. Z ciasta ulep cienki wałek, zawiń je w folię i wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie pokrój wałek ciasta na cienkie plastry. Układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o teperaturze 200 stopni na około 7-8 minut.
Orzechowe ciasteczka z gorącą czekoladą
200g masła
100g cukru pudru
100g mielonych orzechów laskowych
2 niepełne szklanki mąki
gorąca czekolada do podania
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce masło pokrojone na kawałki, cukier puder, orzechy i mąkę. Z ciasta formuj cienkie ruloniki, szerokości palca, krój je na 7 cm kawałki. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 15 minut. Gotowe ciasteczka maczaj w gorącej czekoladzie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN