W naszej kuchni Sylwia Gliwa przedstawiła nam swoje ulubione przepisy.
Bogusław Buczek z cukierni i restauracji "Smaki Warszawy" proponuje desery na karnawał.
Dziś przedstawimy przepyszne omlety i suflety. Kucharze Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują przepis na japoński omlet z rokforem i z truskawkową salsą, hiszpański omlet z wiejską kiełbasą i pomidorami oraz suflet z chałwy z lodami waniliowymi i koglem-moglem.
Aktorka Anna Samusionek przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN, na prośbę swojej córki, pizzę i racuszki z jabłkami.
Zupa rybna z ryb słodkowodnych z owocami morza to jedna z ulubionych potraw Macieja Kuronia. Jego synowie, Jan i Jakub, przyrządzili ją i inne ulubione potrawy swojego ojca w kuchni Dzień Dobry TVN.
Zgodnie z chińskim kalendarzem księżycowym 26 stycznia 2009 rozpoczynają się obchody Nowego Chińskiego Roku. Obecnie będziemy świętować Rok Bawołu. Z tej okazji Artur Barciś przygotował w naszej kuchni kilka chińskich specjałów.
Co podano na inauguracyjnym obiedzie w Statuary Holl? Jak jest ulubiona potrawa prezydenta Baracka Obamy, a jaka jego żony?
Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN smakowite naleśniki.
Z okazji Polsko-Indyjskiego Dnia Przyjaźni w naszej kuchni gościmy Razyia i jego narzeczoną Martę. Wspólnie przygotowali dla nas oryginalne, hinduskie dania.
Wagon restauracyjny to rodzaj wagonu kolejowego, który jest wyposażony tak, by podróżni mogli w nim spożywać posiłki. Pierwsze wagony restauracyjne wprowadzono w 1879 r. Początkowo wagony restauracyjne były dodawane tylko do najważniejszych pociągów.
Krystian Zalejski to kucharz ambasadora Wielkiej Brytanii i prowadzący programu "Smaki miasta". Specjalnie dla nas przygotował w studiu kilka przysmaków.
Ponoć Kupidyn zanim zranił zakochane serce, zanurzał ostrze strzały w miodzie, a Egipcjanie miodem płacili za pracę. Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Bogdan Gałązka przygotował kurczaka marynowanego w miodzie z pieprzem, figami i orzechami, zupa miodowa, ulubiony deser Platona oraz kora królowej Kleopatry z migdałami, miodem i pomarańczami.
Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak zmierzyli się tym razem z pęczakiem.
Co można zrobić z kalafiora? Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy eksperta - kucharza Josepha "Józka" Seeletso.
W dzisiejszej kuchni, Andrzej Polan proponuje przepisy na polskie, chyba trochę zapomniane potrawy. Poznamy sposób na kartacze z grzybami leśnymi i oscypkiem, bryndzowe hałuski oraz dwie leniwe kluski na osobę.
Ilona Felicjańska pokazała nam jak według niej wygląda zdrowe odżywianie się.
Co najbogatsi Rzymianie robili z resztkami jedzenia? Ile posiłków jadali? Czy kobiety mogły brać udział w rzymskich ucztach? O tym Bogdan Gałązka.
Wraz z Andrzejem Polanem wspominamy smaki kuchni PRL-u.
Jakie potrawy można przygotować z brukselki? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Josepha Seeletso.
Marcin Rusnarczyk, jeden z pięciu w Polsce certyfikowanych sędziów międzynarodowych zawodów baristów, zaprezentował nam jak profesjonalnie przygotować cappuccino.
Specjalnie dla nas, Natalia Lesz ze swoim ukochanym, Svenem, przygotowała niezawodne potrawy-afrodyzjaki.
Jak wyglądała uczta weselna u Indian Navaho? Bogdan Gałązka zabrał nas w podróż w czasie, by przybliżyć kuchnię i kulturę Indian Navaho.
W kuchni Dzień Dobry TVN, jak co wtorek, gościliśmy Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Ananas może być także smacznym dodatkiem do potraw. Co wyczarował z niego w naszej kuchni Joseph Seeletso?
Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, jeden z pięciu w Polsce certyfikowanych sędziów międzynarodowych zawodów baristów zademonstrował dziś w Dzień Dobry TVN, jak przygotowuje się prawdziwą kawę z mlekiem, czyli café latte.
W związku z trwającym brazylijskim karnawałem, gościem w kuchni Dzień Dobry TVN, była Neuma da Oliveira, rodowita Brazylijka.
Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" razem z Robertem Sową potrawy przygotowała dla nas aktorka Katarzyna Żak. Zobaczcie, co przygotowała w kuchni i, jak sobie radziła u boku mistrza Sowy.
Różnego rodzaju kotlety warzywne stały się już naszym popisowym numerem - mówią Monika i Maciej Szaciłło, których w każdy poniedziałek gościmy w naszej kuchni. Przygotowujemy je bardzo często, bo można w nich przemycić dużo różnych składników, a przede wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują naszym gościom, gdy zapraszamy ich na działkę.
Kuchnia.tv Food Film Fest to pierwszy w Polsce przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej. Ma na celu przybliżenie polskiej widowni szeroko pojętej kultury kulinarnej. Chcemy opowiedzieć o „wielkiej kuchni” i różnorodności smaków, która się w niej kryje, o jedzeniu, jako jednej z największych i najbardziej dostępnych przyjemności dnia codziennego - mówią organizatorzy.
Zapraszamy na słodkie i słone smaki skomponowane przez Josepha Seeletso. Poznajcie przepisy na pizzę z serem pleśniowym i figami, ananasa pieczonego w soli morskiej oraz tartę z kaparami i daktylami.