Andrzej Polan proponuje przepisy na szybki obiad z kwiatów czarnego bzu.
W ramach akcji Wine & Food Noble Night nasz redakcyjny podróżnik kulinarny zawędrował do podwawelskiej restauracji Copernicus.
Pod toskańskim niebem polska jagnięcina z grilla dochodzi powoli i miesza się z zapachem szałwii oraz rozmarynu. My zaś w tym samym czasie delektujemy się smakiem cąbrów.
Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy kucharzy z restauracji "Skwer". Przekonajcie się sami, jakie smakołyki dla Was przygotowali.
Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło podpowiadają, jakie potrawy można przyrządzić dla najmłodszych, gdy spędza się z nimi Sylwestra.
Grunt to szybkość i prostota. Sylwestra spędzamy na parkiecie - nie w kuchni. Ma być ekspresowo i pysznie. I dzięki naszym przepisom, tak właśnie będzie - mówią współpracujący z Dzień dobry TVN kucharze: Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak.
Tradycja wypieku chleba prądnickiego sięga czasów Władysława Jagiełły. W 1421 r. biskup krakowski Wojciech Jastrzębiec nadał część gruntów w Prądniku Białym (dziś dzielnicy Krakowa) swemu kucharzowi, zobowiązując go jednocześnie do dostarczania chleba na stół biskupi. Maciej Nowak poznał recepturę słynnego chleba prądnickiego.
Na zabawę sylwestrową u znajomych trzeba koniecznie zabrać ze sobą smakowite przekąski, które poleca mistrz kuchni Andrzej Polan.
Marek Rybacki, Mistrz Polski w Carvingu i jego uczeń Mariusz Gachewicz wykonali w kuchni Dzień Dobry TVN rzeźby z owoców, które mogą być kolorowym uzupełnieniem karnawałowych stołów.
Tatar, który dziś wykonam, można zrobić z różnych ryb: makrelli, czy pstrąga, ale ta ryba którą chciałem państwu zaprezentować jest wyjątkowa, a tatar z niej uzyskany jest delikatny i odświeżający. Podajemy z majonezem własnej roboty.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki przygotowane przez Monikę Mrozowską-Szaciłło i jej męża Macieja, które pomogą nam zapomnieć o poświątecznym przejedzeniu. Będzie smacznie i dietetycznie.
Postanowiliśmy obalić mit, że mężczyźni to najlepsi kucharze, dlatego Redakcja Dzień Dobry TVN i marka Kamis wspólnie poszukują kobiety, która bardzo dobrze gotuje, a w kuchni czuje się, jak ryba w wodzie. Nie ma znaczenia, czy gotujesz w restauracji, czy tylko w domowym zaciszu, dla nas liczy się Twój talent i osobowość. Jeżeli chcesz stać się kulinarną gwiazdą – weź udział w konkursie "Gotuj o wszystko".
Co jest dobre na kaca? Pomidor, maślanka, woda spod ogórków czy żurek? Ważne, by jedzenie było tłuste, energetyczne i odżywcze - radzą w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Przypominamy, że trwa konkurs "Gotuj o wszystko", w którym możesz wziąć udział, jeżeli w kuchni czujesz się, jak ryba w wodzie! Postanowiliśmy obalić mit, że mężczyźni to najlepsi kucharze, dlatego wspólnie z marką Kamis poszukujemy kobiety, która bardzo dobrze gotuje. Jeżeli więc chcesz stać się kulinarną gwiazdą – weź udział w naszym konkursie.
Krytyk kulinarny Maciej Nowak, gość Dzień Dobry TVN, podpowiada, jak rozpoznać dobrą restaurację.
Andrzej Polan proponuje w kuchni DDTVN smakołyki, które można przygotować dziecku do szkoły na drugie śniadanie.
Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski proponują przepis na kurę, co kaszy zbytnio jadła, pieczarki faszerowane kozim serem i orzechami, chili con carne, zapiekane w cieście oraz pieczone jabłka z serkiem i wanilią.
Kuchnia śląska to jedna z najbardziej wyrazistych kuchni w naszym kraju. Ukształtowała się pod wpływem kuchni niemieckiej, czeskiej i austriackiej. Jest tłusta, kaloryczna i bardzo smaczna - zapewnia krytyk kulinarny Maciej Nowak. Co jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni tego regionu? Które z potraw poleca nasz kulinarny podróżnik? Co jedzą mieszkańcy Śląska Opolskiego?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel, zaserwował nam odrobinę luksusu, czyli wykwintne potrawy w nieco „kryzysowej” wersji. Bouillabaisse nie z ryb, ale z wiejskiego kurczaka, słynny wellington, ale z polędwiczki wieprzowej z podgrzybkami oraz bliny z jagodami i czerwoną porzeczką, które smakują prawie jak kawior - mówi mistrz Polan.
Gdy za oknem mróz, my zapraszamy Was na kolorową kuchnię owocową.
Comforting food - to znane, proste potrawy, przeważnie przygotowywane w domu. Są to przeważnie przepisy, które w jakiś sposób kojarzą nam się z dzieciństwem. Są to potrawy łatwe do przygotowania, łatwo przyswajalne, smaczne, zdrowe i traktowane jako pewna "nagroda". Przygotowując takie potrawy nie liczy się kalorii, używa się dużo masła, cukru, soli i wszystkich "niezdrowych" składników
Dziś widzowiedz "Dzień Dobry TVN" mogli się przekonać jak w kuchni radzi sobie Anna Bosak.
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki na Andrzejki. Żeby tradycji stało się zadość, przygotowali także ciasteczka z wróżbą oraz... coś specjalnego. Nasi kulinarni eksperci gwarantują, że każda kobieta, która zrobi czekoladowe ciasto dla wybranka swojego serca, uwiedzie go bez najmniejszego problemu.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN dressingi, które często stanowią o ostatecznym smaku potrawy. Nasz Józek postanowił im poświęcić więcej uwagi...
Nasz podróżnik, krytyk kulinarny Maciej Nowak, prezentuje kuchnię Tatarów polskich. Odwiedził wieś Kruszyniany w województwie podlaskim, gdzie miał okazję spróbować tradycyjnych tatarskich potraw.
Mistrz Andrzej Polan przyrządził dziś w kuchni Dzień Dobry TVN polędwiczki wieprzowe.
Na Śląsku przez wieki mieszała się kuchnia rdzenna z kuchnią polską, czeską i niemiecką. Specjalnie dla Was, nasi goście przygotowali kilka dań charakterystycznych dla kuchni śląskiej.
Agnieszka Wosińska bezsprzecznie jest uzależniona od herbaty. Przyznaje, że tradycję picia tego napoju wyniosła z domu. Jej mama przygotowywała cudowne mieszanki herbat, co w czasach głębokiego PRL-u było nie lada wyzwaniem. Dziś w naszej kuchni zaprezentowała kilka ciekawych odmian tego popularnego napoju.
Ewa Pacuła jest byłą żoną znanego boksera, Przemysława Salety, a także znaną modelką i prezenterka telewizyjną. W tej chwili jest w ciąży ze swoim obecnym partnerem - Marcinem. Dziś miała okazję sprawdzić się w kuchni u boku Roberta Sowy!
W menu szkolnych stołówek wciąż jest za mało świeżych warzyw i owoców, a każde dziecko powinno mieć zapewniony dostęp do zdrowej i różnorodnej diety.