Przez ostatnie 100 lat Woldorf Astoria Hotel to jeden z najbardziej ekskluzywnych hoteli świta. Swoim wystrojem nawiązuje do klasyki Art. Deco. Piękna sala balowa, cztery bary, 1250 pokoi, 3 restauracje i niesamowity room serwis, który rocznie serwuje 1 milion posiłków przez 24 godziny na dobę. Nad tym wszystkim czuwa 7 szefów de cuisine, 10 sous-chefs i 110 kucharzy.
Kto lepiej gotuje? Mężczyźni czy kobiety? Przeprowadzone badania pokazują, że według większości, lepiej gotują mężczyźni. Kucharzem roku 2008 została jednak kobieta. Co na to panowie? O to zapytaliśmy m.in. Kurta Schellera, byłego szefa kuchni hotelu Bristol, Scheraton i Rialto oraz Roberta Sowę, szefa kuchni hotelu Jan III Sobieski. Naszym gościem była też Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Absynt.
Polewka jest zupą podawaną na ciepło. Jest tradycyjnym kaszubskim daniem. Chociaż jest pracochłonna, Kaszubi chętnie serwują ją swoim gościom. Nie nazywają jej zupą rybną ponieważ, ich zdaniem, zupę rybną przyrządza się tylko z ryb słodkowodnych - wyjaśnia krytyk i kulinarny podróżnik Maciej Nowak.
Potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Joseph Seeletso, Botswańczyk z urodzenia, absolwent prestiżowej angielskiej uczelni gastronomicznej "Westminster College" w Londynie.
W dzisiejszym programie Andrzej Polan przedstawił swoje pomysły na smaczne śniadanie oraz przepisy na maślane bułeczki, plecioną chałkę krakowską oraz ślimaczki drożdżowe z kokosem.
Stefania Korżawska pochodzi z rodziny, w której kultywowane jest ziołolecznictwo od pokoleń. Razem z Agnieszką Maciąg przyrządziły dla nas kilka ziołowych specjałów.
Jutro pierwszy dzień wiosny, wszyscy czekają na to, żeby wreszcie zrobiło się cieplej. Powoli budzą się zmysły. Kawa może nie tylko pobudzać, ale również studzić emocje. W tym odcinku Szkoły Mistrzów barista Kawy Marcin Rusnarczyk zaprezentował przygotowanie Ice Coffee.
Poza aktorstwem i sportem Roberta Moskwę pasjonuje dobra kuchnia. Wystąpił nawet w programie kulinarnym Magdy Gessler. Lubi gotować przede wszystkim te potrawy, które lubi jeść, czyli głównie makarony. A co przygotował dla nas pod okiem Roberta Sowy?
Dzisiaj poznamy domowy sposób na przygotowanie jogurtu. Ponadto podamy przepisy na szaszłyki z indora z curry, jogurtowy krem z zielonego groszku z miętą i suszonymi pomidorami oraz biszkopt z kawowym ptasim mleczkiem.
Jan i Jakub Kuroń przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki z indyka.
Nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak odwiedził najstarszą w Polsce karczmę w Sławkowie koło Dąbrowy Górniczej. Po co? By spróbować tamtejszej polewki na maślance i rolady z bobem.
Co tym razem przygotował w kuchni Dzień dobry TVN mistrz Andrzej Polan? Potrawy z nowalijek.
Dzisiaj nie tylko omówimy sposób odżywiania się według Miechela Montignaca, ale również przedstawimy opracowane przez niego przepisy. Zaprezentujemy jabłkową tartę, burgery z frytkami z jabłek, kurczaka curry, quinoe tabouleh oraz ciasto czekoladowe. Rozkoszujmy się zatem smacznymi potrawami przygotowanymi według przepisów autora światowych bestsellerów Michela Montignaca bez obawy, że przebędzie nam kilogramów!
Znamy je z programu "Mam Talent". Są utalentowane i ambitne. W naszym studiu, Nasty Ladies oraz Paulina Lenda objawiły nam swoje kulinarne talenty.
Ostatnio widzieliśmy ją w trzecim odcinku III serii "39 i pół", w roli kobiety która uwiodła, wykorzystała i porzuciła Tomasza Ostoję. Dziś mogliśmy ją ujrzeć w naszej kuchni. Co przygotowała wspólnie z Robertem Sową?
Świeże i kuszące... warzywa z dalekich stron lub szklarniowe pojawiają się na bazarach już w marcu. Wzbudzają wiele kontrowersji, ponieważ są sztucznie pędzone.
Zamek w Malborku w czasach swojej największej świetności słynął nie tylko z oręża, ale także z wyśmienitej kuchni Wielkich Mistrzów. Pudding ryżowy na mleku migdałowym z karmelizowanymi płatkami fiołków, czy cukierki anyżkowe okładane złotem doczekały się uznania daleko poza granicami państwa krzyżackiego. Orkiestra licząca 60 muzyków na stałe zabawiała dwór Wielkiego Mistrza i jego gości, cyrk, dzikie zwierzęta, bose tancerki - to wszystko pracowało na chwalę i wielkość zakonu.
Gdzie tym razem w kulinarną podróż zabrał nas Maciej Nowak?
Zapraszamy na ostatnie spotkanie ze "Szkołą Mistrzów Kawy" i baristą Marcinem Rusnarczykiem. W dzisiejszym odcinku podsumowaliśmy wszystkie tematy, które zostały poruszone w programie Dzień Dobry TVN i zachęcimy Was do eksperymentowania z kawą.
Bogdan Gałązka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z jaj.
Brygida Kosel, prowadząca program kulinarny "Teraz Brygida!", przygotowała potrawy dla zapracowanych. Wszystkie są potrawami postnymi i nie wymagają dużo czasu.
Wojciech Oświęcimski i Iwona Pavlović są parą od trzech lat. Kiedy się spotkali, mieli jeszcze swoje rodziny. Zakończyli swoje poprzednie związki i postanowili zamieszkać razem. Zobaczcie sami jak im wychodzi współpraca w kuchni.
Szacuje się, że w Polsce obecnie jest około 2 milionów wegetarian i liczba ta stale rośnie. Dlaczego ludzie decydują się na taki styl życia? W związku z Ogólnopolski Tygodniem Wegetarianizmu Jan i Jakub Kuroniowie proponują niskokaloryczne, zdrowe wegetariańskie potrawy.
Grillowana pierś z kaczki w marynacie szlacheckiej oraz szaszłyki z tuńczyka i krewetek to potrawy, które Maria Sadowska przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN wspólnie z mistrzem Robertem Sową.
Kalafiory, brokuły i szparagi na różne sposoby. Co wyróżnia kuchnię mistrza Andrzeja Polana?
Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną z zamiłowania do jedzenia. Przywiązują oni wagę nie tylko do smaku potraw, ale i do formy ich prezentacji. Sadami Harada i Randy Daliva przedstawili nam kilka typowo japońskich potraw.
Lekka, zdrowa, ale smaczna - taka powinna być kuchnia sportowców. Właśnie z tego powodu jej podstawą są sałatki, pasty i makarony. Tenisistka Marta Domachowska i surfer Wojciech Brzozowski przygotowali w naszej kuchni swoje ulubione potrawy.
Rosół, kotlety schabowe i zasmażaną kapustę - ulubione potrawy Polaków - przygotowali w Dzień Dobry TVN utalentowani kucharze, Jakub i Jan Kuroniowie, którzy smykałkę do gotowania mają w genach.
Barbara i Piotr Adamczewscy zaprezentowali nam dziś trzy kuchnie europejskie: norweską, hiszpańską i włoską.
Joseph Seeletso przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN tatara. Polecamy, bo był bardzo smaczny!