Migdały, pomimo dość znacznej zawartości tłuszczu, powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są nieocenionych źródłem wapnia, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował migdały w wersji na słodko!
By nie dać się chandrze, warto skusić się na odrobinę słodyczy. W obłędnym słodkim menu znalazły się m.in.: tort makowy, korzenne tiramisu, kawowe semmifredo, babka drożdżowa z żurawiną i lukrem z passiflory. Smacznego!
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia mogą stać się przyczyną wielu stresów i frustracji. Szczególnie, kiedy trudno na tyle dobrze zaplanować zakupy i skoordynować przyrządzanie potraw, aby ze wszystkim zdążyć na czas. Dobrze wtedy poprosić o radę specjalistę. W studiu Dzień Dobry TVN, restauratorka i rewolucjonistka Magda Gessler, która o gotowaniu i doskonałym jego planowaniu wie wszystko, zdradziła, co można przygotować na tydzień wcześniej przed Wigilią?
Pieczony, na zimo, a nawet bez sera. Sernik to typowe świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć naszym stole. Anna Starmach, w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na amerykański cytrynowy cheescake oraz sernik à la tiramisu. A Wy, jakie macie pomysły na swój świąteczny sernik?
Litewskie pieczone , ravioli, samosy - różne przygotowywane, z różnych składników, ale jedno je łączy -wszystkie to pierogi. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski dokonał przeglądu pierogów z różnych stron świata.
Chcemy Was przekonać do tego, że w Wigilię można jeść nie tylko karpia, ale także inny ryby. Alternatywą dla królującego na naszych stołach w święta karpia może być np. dorsz, śledź lub łosoś. Co przygotowała dla Was w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz? Sami zobaczcie!
Artur Barciś. Bez cienia zażenowania przyznaje się, że nie potrafi samodzielnie wypełnić PIT-a, całą pensję od razu oddaje żonie. Sam aktor posiada wiele talentów. Niedawno pojawiła się na rynku jego biografia. To, że umie grać wiemy, ale czy potrafi gotować? W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszył mu Tomasz Woźniak.
Do świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie, dlatego już można zacząć wyrabiać ciasto na piernik oraz pierniczki na choinkę. Warto też samodzielnie zrobić kandyzowane skórki z pomarańczy, cytryn i domowy cukier waniliowy, które to przysmaki bardzo przydadzą się do świątecznych wypieków. W studiu Dzień Dobry TVN Anna Starmach i jej świąteczne pierniczki.
Makrela, dorsz, karp, mintaj , łosoś - do wyboru i do koloru! Co roku musimy zdecydować, jaka ryba zagości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia oraz Wigilię. W kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy kilka z nich.
Kucharz Andrzej Polan i jego mali pomocnicy przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: maślane croissanty, ślimaczki i szlafroczki, czekoladę w szlafroku oraz ślimaczki z budyniem i rodzynkami. Zapraszamy na mikołajkowe gotowanie z mistrzem Polanem!
W Dzień Dobry TVN prawdziwie męska kuchnia w prawie świątecznym wydaniu. Dwaj miłośnicy dobrych smaków, Robert Sowa i Piotr Gąsowski udowodnili , że w wigilijny wieczór warto karpia zastąpić łososiem. A Wy? Stawiacie na karpia czy na łososia?
W naszej kuchni Reni Jusis gotuje i doradza, jakie potrawy są odpowiednie dla karmiącej mamy. Poniższe zasady diety i przepisy pochodzą z książki "Dieta po porodzie" dr n. med. Preeti Agrawal.
Kasia Cichopek nie ukrywa, że nic nie smuci jej tak bardzo, jak widok zaniedbanej, źle ubranej i niedożywionej młodej mamy. Wychodząc z założenia, że jesteśmy tym, co jemy, Kasia razem z Tomkiem Woźniakiem, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała jak zdrowo i łatwo przygotowywać dania, które spowodują, że będziemy tryskać energia i emanować urodą.
W tej kuchni króluje ostre chilli. W studiu Dzień Dobry TVN prym wiodła kuchnia peruwiańska i klasyczne dania tejże kuchni: sałatka ceviche oraz kisiel z czarnej kukurydzy. Palce lizać!
Kozi ser to przysmak, który można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie każdy jest w stanie się do niego przekonać ze względu na intensywny i dla wielu przykry zapach. Pascal Brodnicki udowodnił nam jednak, że nie ma pyszniejszego dania niż dobry gatunkowo ser kozi z lampką czerwonego wina. Po ostatniej wizycie we Francji poznał bowiem tajniki jego produkcji, a także wstąpił do elitarnego bractwa.
Na naszych stołach gości dzięki Hiszpanom, którzy upowszechnili go w XVI wieku. Od razu stał się warzywem powszechnie stosowanym w europejskiej kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN nie zapomnieliśmy o ziemniaku, warzywie, które jest istnym kameleonem: od puree po chrupiące frytki. Zobacz, jak Anna Starmach wykorzystała ziemianka!
Anna Bałon ma 18 lat i jest najmłodszą uczestniczką programu „Top Model". Jeszcze rok temu ważyła ponad 80 kg. Postanowiła jednak schudnąć i swoją przemianę pokazała nam wszystkim. Ania schudła 24 kg i cały czas utrzymuje idealną sylwetkę. Jak to robi? W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Tomaszem Woźniakiem przygotowała aksamitny krem brokułowy oraz chrupiącą focaccię. Czy z tych dań składa się jej codzienna dieta?
W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Maciąg przygotowała kreatywną owsiankę, czyli poranną, odżywczą bombę witaminową pełną błonnika, rozgrzewającą i bardzo zdrową zupę sojową, którą można jadać w kilku wariantach oraz sałatkę z natki pietruszki w stylu arabskim, czyli wzmacniającą zieleninę zawierającą witaminę C.
Czy zjadłbyś naleśniki z jabłkami i kaszanką lub gruszki ugotowane w soku buraczkowym? Czy takie potrawy mogą być smaczne? Wypróbuj przepisy kucharza Josepha "Józka" Seeletso. Zapraszamy do kuchni Dzień Dobry TVN!
Zaostrza smak potraw. Idealnie komponuje się z majonezem i śmietaną. Por, czyli kuzyn popularnej cebuli, królował w kuchni Dzień Dobry TVN. A przyrządzał go na rozmaite sposoby Piotr Kucharski.
Działają od niedawna, a już w miesiąc po otwarciu znalazły się na liście najlepszych cukierni w stolicy. Agnieszkę Błaszczyk i Monikę Ciesielską, oprócz więzów krwi, łączy wielka pasja do rzeczy pięknych i słodkich. Wypróbujcie ich przepisów na: ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą, sernik z białą czekolada i musem malinowym lub brownie ze słonym karmelem.
Aktorka, restauratorka, matka i przede wszystkim piękna kobieta. O jej metamorfozie nieustannie piszą wszelkie media kolorowe. Sonia odpowiada zawsze z nutką kokieterii: „ja zawsze tak wyglądałam, tylko zapomnieliście”, dodając, że zmiana wyglądu, to nic innego jak zrzucenie nadwagi po ciąży. W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Tomaszem Woźniakiem przygotowała dania idealne na niedzielę!
Tradycyjna pomidorówka z nutą chili, kolorowe kotlety schabowe, kasza jęczmienna à la risotto. W Dzień Dobry TVN Anna Starmach urozmaiciła polską kuchnię. Zobacz efekty!
Kraj słynący z pikantnego gulaszu i czerwonego, rozgrzewającego wina Egri Bikavér. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski przyrządził wyjątkowe, węgierskie dania. Smacznego!
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło napisali kolejną książkę, która w księgarniach pojawi się 9 listopada. "Przemytnicy na wakacjach” to kontynuacja książki „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”. W książce znajdziecie przepisy na dania z różnych stron świata.
Kobieta w ciąży powinna zwracać uwagę na to, co kładzie na talerzu i unikać ryzykownych potraw, które mogą zaszkodzić jej i dziecku. W kuchni Dzień Dobry TVN przyszła mama Katarzyna Skrzynecka razem z Robertem Sową udowodnili, że kuchnia dla ciężarnych może być nie tylko zdrowa, ale także smaczna i wykwintna.
Po pracy w kopalni dziadek wraca do domu, gdzie czeka na niego obiad. Babcia już podaje przez okno gumiklyjzy, modro kapustę i roladę. Cała rodzina je obiad w ogrodzie. Taki obraz swojego dzieciństwa zapamiętała Ania Guzik. O tym, co dla niej znaczy pochodzenie, czego nauczyła się od mamy oraz czy potrafi gotować opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN. Towarzyszyła jej mama Helena.