Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Śledź pod szubą
"sielodka pod szuboj" (śledź pod pierzyną)
Składniki:
3 średnie gotowane buraki
4 średnie gotowane kartofle
3 średnie gotowane marchewki
5 jajek na twardo
słodka cebula- kilka sztuk
2 opakowania śledzi (najlepiej korzennych), jeśli nie ma, to mogą być Matjasy
majonez
Do przygotowania potrzebny jest duży płaski talerz i tarka.
Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić na drobne kawałki, rozłożyć równomiernie na dużym talerzu. Posypać drobno pokrojoną cebulą. Warstwę posmarować majonezem. Następnie położyć warstwę tartego jajka, a na warstwę jajka położyć warstwę tartej marchewki, posmarować majonezem. Następne warstwa to tarte kartofle, a na to znów majonez. Ostatnia warstwa to tarte buraki. Na buraki kładziemy cienką warstwę majonezu. Wygląda to jak duży piękny tort.
Aromatyczne bakłażany w sosie czosnkowym
Składniki:
4-5 dużych, dojrzałych bakłażanów
majonez
czosnek
jogurt naturalny
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
zielona pietruszka, kolendra i szczypiorek
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy w plastry średniej grubości. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy plastry bakłażanów i smażymy z obu stron na złoto. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos:
Wyciskamy czosnek do salaterki. Dodajemy 2 łyżki majonezu oraz jogurt naturalny. Mieszamy składniki.
Na talerzu wykładamy bakłażany, polewamy sosem. Można posypać świeżą pietruszką, kolendrą lub szczypiorkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN