Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Tort makowy
Skladniki - ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mielonych migdałów
250 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego
½ szklanki oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki wody
4 łyżki octu
nadzienie:
200 g mielonego maku
200 ml mleka
1/3 szklanki płynnego miodu
30 g masła
¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
½ szklanki rodzynek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
½ laski wanilii
2 łyżki rumu
mały słoik dżemu morelowego
polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
½ szklanki śmietanki 30%
cukier perlisty Cukru Królewskiego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą trzepaczką. Pieczemy bardzo cienkie blaty ciasta w tortownicy, w temp 200 stopni bez termoobiegu na złocisty kolor. Powinno nam wyjść 5-6 cienkich blatów ciasta.( najlepiej przygotować je wcześniej i piec w 2-3 tortownicach). Każdą część tortu smarujemy odrobiną dżemu morelowego i przekładamy masą makową. Masa makowa: Mleko, miód, masło, rodzynki podgrzewamy do zagotowania i dodajemy mak. Gotujemy do napęcznienia, pod koniec dodajemy skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, ziarenka z laski wanilii i rum. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w suchej misce ustawionej na garnku z gotująca się wodą. Dokładnie mieszamy, polewamy wierzch ciasta i posypujemy cukrem perlistym.
Babka drożdżowa z żurawiną i lukrem z passiflory
Składniki:
500 g mąki
85 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego
szczypta soli
100 g masła
20 g świeżych drożdży
135 ml letniego mleka
4 łyżki śmietany
100 g suszonej żurawiny
forma do pieczenia
lukier:
½ szklanki cukru pudru
3-4 owoce passiflory
Przygotowanie:
W blenderze przez minutę miksujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło, drożdże i miksujemy aż wszystko się połączy. Dodajemy mleko, śmietanę i żurawinę. Ciasto przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie, więc jeśli jest za twarde dodajemy trochę mleka. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny lub na całą noc do lodówki. Po wyrośnięciu wyjmujemy z miski i zagniatamy jeszcze raz. Przekładamy do formy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę ( ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni bez termoobiegu około 30-40minut na złocisto-brązowy kolor. Polewamy lukrem zrobionym z owoców passiflory i cukru pudru. Lukier: cukier puder mieszamy z wydrążonym miąższem z owoców ( razem z małymi, czarnymi pestkami).
Korzenne tiramisu
Składniki - ciasto:
350 g mąki pszennej
220 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego
1 opakowanie przyprawy do piernika
5 łyżek oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka wody
2 łyżki octu
krem:
180 g śmietanki 36%
200 g serka homogenizowanego naturalnego
½ laski wanilii
150 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego
filiżanka espresso
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką. Pieczemy cienką warstwę w prostokątnej formie w temp. 200 stopni bez termoobiegu około 30-40 minut. Po ostygnięciu kroimy na prostokątne kawałki o szerokości 1-2 cm. Śmietankę kremówkę ubijamy na gęstą bitą śmietanę i łączymy z serkiem homogenizowanym, ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii i cukrem trzcinowym. Kawałki ciasta piernikowego skrapiamy espresso i układamy jeden przy drugim w płaskiej, najlepiej kwadratowej formie. Na ciasto rozkładamy część kremu. Całą czynność powtarzamy, aż zużyjemy krem i kawałki ciasta. Ostatnia warstwa powinna być z kremu, który posypujemy startą na tarce czekoladą pomieszaną z przyprawą piernikową.
Tarta z mango i cytryną
Składniki - ciasto:
90 g masła
1 łyżka oleju
3 łyżki wody
szczypta soli
150 g mąki
20 g białego cukru drobnego białego Cukru Królewskiego
masa:
1 dojrzałe mango
3 sparzone wrzątkiem cytryny
30 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego
Przygotowanie:
Do żaroodpornej miski wkładamy masło, dodajemy olej, wodę i sól. Wstawiamy do piekarnika ( temperatura 210 stopni). Gdy masło się roztopi i lekko zabrązowi wyjmujemy z piekarnika i dodajemy mąkę oraz cukier. Mieszamy łyżką aż powstanie kulka ciasta, którą wkłdamy do formę do tarty i delikatnie rozgniatamy palcami, wypełniając ciastem całą formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut na złocisty kolor w temperaturze 200 stopni. Na upieczone i wystudzone ciasto nakładamy masę z cytryn i mango. Masa cytrynowa: Ze sparzonych cytryn ścieramy skórkę na drobnej tarce. Wyciskamy sok z cytryn. Mango mielimy na mus i łączymy z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Dodajemy cukier i dusimy na małym gazie, aż masa delikatnie zgęstnieje.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN