Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Maca z pastami z fasoli
Składniki:
300 g fasoli białej drobnej
2 łyżki nasion sezamu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
100-150 g oliwy z oliwek
wyciśnięty soku z jednej cytryny
1 łyżeczka soli
10 pomidorów suszonych
garść bazylii
pieprz cayenne, do smaku
maca do podania
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Fasolę odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę i sok z cytryny, zmiksować na gładką masę. Pastę podzielić na dwie części. Do jednej dodać drobno pokrojone suszone pomidory i wymieszać. Do drugiej dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
Pasty przełożyć do miseczek, podawać z macą.
Orzechowe trufle z kaszy jaglanej
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
50 g suszonych moreli
50 g suszonych śliwek
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
0,5 szklanki soku jabłkowego
1 łyżka miodu
1 szczypta soli
100 g łuskanych pistacji
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w drobno posiekanych pistacjach.
Torcik z kaszy gryczanej
Składniki:
400 g kaszy gryczanej
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 cukinia
oliwa z oliwek
4 jajka
100 ml mleka
sól i pieprz
300 g kremowego serka
1 pęczek koperku
200 g wędzonego łososia
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. W tym czasie podsmażyć na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę, czosnek i cukinię. Następnie wymieszać z kaszą. Jajka rozmącić, wymieszać z mlekiem. Przelać do kaszy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC przez około 30-40 minut.
W tym czasie wymieszać serek z drobno posiekanym koperkiem. Kaszę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie na wierzch wyłożyć serek. Wierzch udekorować kawałkami wędzonego łososia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN