Zdjecie: Tomasz Urbanek/ East News
Bitki wieprzowe z pieczarkami
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
200 g pieczarek
200 ml śmietany 30%
2 cebule
przyprawa do potraw
rosół z kury
mąka do oprószenia mięsa
olej do smażenia
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroimy na cienkie plastry i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy przyprawą do potraw i delikatnie mąką. Obsmażamy na patelni. Bitki wyjmujemy i na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażamy cebulę i pieczarki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę przesmażonych pieczarek i cebuli, na to kładziemy warstwę bitek i ponownie pieczarki i cebulę. Rosół z kury rozpuszczamy w wodzie, zagotowujemy i dodajemy śmietanę i natkę. Zalewamy mięso i pieczemy w piekarniku. Bitki podajemy z kartaczami.
Kartacze z oscypkiem i cukinią
Składniki:
1 kg ziemniaków
ok. 600 g mąki
6 jajek
przyprawa do potraw
150 g oscypka
300 g sera białego
100 g kaszy gryczanej
natka pietruszki
1 cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki trzemy na miazgę, wkładamy na sito i odstawiamy. Sok odciskamy, a pozostałą na dnie miski skrobię dodajemy do ziemniaków. Łączymy z mąką, jajkami oraz przyprawą do potraw. Ugotowaną kaszę łączymy z przesmażoną cebulą, serem białym, oscypkiem, natką. Doprawiamy farsz przyprawą do potraw. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek, dzielimy na kawałki. Na każdym układamy farsz i dokładnie zlepiamy kluski. Gotujemy w wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Zrazy wieprzowe z kaszą i porami
Składniki:
2 sztuki polędwiczki wieprzowej
100 g kaszy gryczanej
2 cebule
Przyprawa do potraw
gałka muszkatołowa
100 g sera żółtego
50 g boczku wędzonego
4 pory
olej do smażenia
mąka do oprószenia mięsa
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka
100 g sera koziego
Przygotowanie:
Cebulkę przesmażamy na patelni z boczkiem, łączymy z ugotowaną kaszą oraz serem żółtym. Doprawiamy przyprawą do potraw. Mięso rozklepujemy na cienkie płaty, każdy wypełniamy farszem z kaszy i zwijamy zrazy, lekko oprószamy mąką. Obsmażamy na oleju. Na tłuszczu z obsmażania zrazów przesmażamy cebulę oraz pory. Dodajemy mleko i śmietanę, doprawiamy przyprawą do potraw i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy zrazy, zalewamy powstałym sosem i posypujemy serem kozim. Pieczemy w temp. 170 stopni około 30 minut. Podajemy z pieczonymi burakami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN