Materiał promocyjny

Mrożonki są gorące!

Tym razem Piotr Kucharski zdecydował się na potrawy dla zabieganych. Mrożonki pozwalają zaoszczędzić czas, są smaczne i zdrowe. A szczególnie zimą, kiedy smak świeżych warzyw pozostawia wiele do życzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN królowała zupa grzybowa z razowymi kluseczkami, leczo z kurczakiem i zupa fasolowa. Smacznego!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Leczo z kurczakiem

Składniki:

400 ml przecieru pomidorowego

400 g filetów z piersi kurczaka

2 opakowania leczo Hortex

2 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Filety pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Dodać opakowania leczo. Podsmażyć całość przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i dusić całość około 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

Zupa fasolowa pod chlebową kołderką

Składniki:

3-4 grube pajdy wiejskiego czerstwego chleba

2 opakowania zupy fasolowej Hortex

100 g żółtego sera

oliwa z oliwek

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zupę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć mniej bulionu). Przelać do dużego naczynia do zapiekania. Chleb jeśli nie jest czerstwy opiec, w piekarniku lub tosterze aby był chrupiący. Pajdy chleba ułożyć na wierzchu zupy, przykrywając nimi szczelnie całą powierzchnię. Skropić oliwą z oliwek. Posypać startym żółtym serem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180ºC przez około 20 minut.

Zupa grzybowa z razowymi kluseczkami razowymi

Składniki:

1 opakowanie zupy grzybowej Hortex

600 ml bulionu warzywnego

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

pieprz i sól

majeranek

1 cebula

Kluseczki:

250 g mąki pszennej razowej

2 szczypty soli

150 ml mleka

100 ml wody

3 jajka

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać lekko rozmrożone warzywa, zalać bulionem, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy całość około 15 minut.

Kluseczki:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą przy pomocy miksera. Ciasto powinno przypominać gęste ciasto na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste dodać wody lub jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Nad gotującą się wodą ustawić durszlak i wylewać do niego ciasto, rozcierając drewnianą łyżką. Kluseczki gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.

Kluseczki podawać z zupą. Zupę można przed podaniem zmiksować na krem.

Rumiany bulion warzywny

Składniki:

3-4 ziarna ziela angielskiego

łodyżki z natki pietruszki

2 korzenie pietruszki

3-4 suszone grzyby

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3-4 marchewki

oliwa z oliwek

1 mały seler

1 por

1 cebula

Przygotowanie:

Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i por obrać, pokroić. Ułożyć na blasze do pieczenia, cebulę (nie obierać) przekroić na ćwiartki i ułożyć na blasze z warzywami. Skropić oliwą z oliwek. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez 20-30 minut. Następnie włożyć do garnka, zalać 5 litrami wody. Dodać pozostałe składniki. Gotować około 2 godziny na wolnym ogniu, odcedzić. Bulion można przechowywać w lodówce około tygodnia. Bulion można również zamrozić.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości