Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Leczo z kurczakiem
Składniki:
400 ml przecieru pomidorowego
400 g filetów z piersi kurczaka
2 opakowania leczo Hortex
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Filety pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Dodać opakowania leczo. Podsmażyć całość przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i dusić całość około 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Zupa fasolowa pod chlebową kołderką
Składniki:
3-4 grube pajdy wiejskiego czerstwego chleba
2 opakowania zupy fasolowej Hortex
100 g żółtego sera
oliwa z oliwek
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Zupę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć mniej bulionu). Przelać do dużego naczynia do zapiekania. Chleb jeśli nie jest czerstwy opiec, w piekarniku lub tosterze aby był chrupiący. Pajdy chleba ułożyć na wierzchu zupy, przykrywając nimi szczelnie całą powierzchnię. Skropić oliwą z oliwek. Posypać startym żółtym serem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180ºC przez około 20 minut.
Zupa grzybowa z razowymi kluseczkami razowymi
Składniki:
1 opakowanie zupy grzybowej Hortex
600 ml bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz i sól
majeranek
1 cebula
Kluseczki:
250 g mąki pszennej razowej
2 szczypty soli
150 ml mleka
100 ml wody
3 jajka
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać lekko rozmrożone warzywa, zalać bulionem, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy całość około 15 minut.
Kluseczki:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą przy pomocy miksera. Ciasto powinno przypominać gęste ciasto na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste dodać wody lub jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Nad gotującą się wodą ustawić durszlak i wylewać do niego ciasto, rozcierając drewnianą łyżką. Kluseczki gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.
Kluseczki podawać z zupą. Zupę można przed podaniem zmiksować na krem.
Rumiany bulion warzywny
Składniki:
3-4 ziarna ziela angielskiego
łodyżki z natki pietruszki
2 korzenie pietruszki
3-4 suszone grzyby
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3-4 marchewki
oliwa z oliwek
1 mały seler
1 por
1 cebula
Przygotowanie:
Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i por obrać, pokroić. Ułożyć na blasze do pieczenia, cebulę (nie obierać) przekroić na ćwiartki i ułożyć na blasze z warzywami. Skropić oliwą z oliwek. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez 20-30 minut. Następnie włożyć do garnka, zalać 5 litrami wody. Dodać pozostałe składniki. Gotować około 2 godziny na wolnym ogniu, odcedzić. Bulion można przechowywać w lodówce około tygodnia. Bulion można również zamrozić.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN