Materiał promocyjny

Ser w roli głównej. Przepisy dla każdego!

Mamy dobre polskie sery i nie musimy ich kupować za granicą - uważa kucharz Andrzej Polan. Jakie potrawy możemy wyczarować z sera? W naszej kuchni Andrzej Polan przygotował zupę pietruszkową z ptysiami serowymi, kruche miseczki, strogonow i dużo sera oraz lasagne carbonara. Skorzystajcie z jego prostych i smacznych przepisów. A co Wy przygotowalibyście z sera?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zupa pietruszkowa z ptysiami serowymi

Składniki:

6 pietruszek

4 skrzydełka z kurczaka

100 ml jogurtu naturalnego

40 g masła

sól, pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

Z pietruszki, skrzydełek i przypraw przygotowujemy wywar. Natkę krótko przesmażamy na maśle i miksujemy z jogurtem. Do zmiksowanej natki z jogurtem dodajemy wywar z gotowania i pietruszkę. Mieszamy i podajemy. A co z ptysiami? Już podaję przepis…

Ptysie serowe

Składniki:

1 szkl wody

100 g masła

1 szkl mąki

2 jajka

1 szkl żótego tartego sera

Świeży tymianek, sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z wodą i solą. Zagotowujemy i dodajemy mąkę. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka, ser żółty tarty i świeży tymianek. Masę wykładamy łyżką na pergamin i wypiekamy w temp. 190 stopni około 30 minut.

Kruche miseczki, strogonow i dużo sera

Składniki:

250 g mąki

100 g masła

2 jajka

2 łyżki śmietany

200 g sera żółtego gouda

gałka muszkatołowa

szczypta soli, proszek do pieczenia,

sól morska do posypania krakersów

Przygotowanie:

Z mąki, masła, proszku, żółtek, śmietany, posiekanego sera gouda oraz przypraw przygotowujemy ciasto i odstawiamy do lodówki. Po min. 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wykładamy do wysmarowanych miseczek i pieczemy na złoty kolor.

500 g wołowiny z udźca

2 cebule

6 ogórków kiszonych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

100 ml śmietany 30%

1 łyżka musztardy

200 g sera żółtego

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy mięso pokrojone w cienkie paski. Chwilę smażymy i dodajemy koncentrat, śmietanę i ogórki kiszone. Na koniec dodajemy musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Wypieczone miseczki ciasta wypełniamy strogonowem, dużą porcją tartego sera i przykrywamy ciastem pozostałym. Wstawiamy ponownie do pieczenia.

Lasagne carbonara

Składniki:

1 op. makaronu lasagne

100 g mąki

100 g masła

2 cebule

4 żółtka

1,5 l mleka

200 g sera żółtego

100 g kiełbasy krakowskiej suchej

Przygotowanie:

Z mąki, masła przygotowujemy szybką zasmażkę, dodajemy gotujące mleko, gałkę muszkatołową, pieprz czarny, sól. Do sosu następnie dodajemy żółtka i starty ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Cebulę przesmażamy na miękko. Płaty makaronu przekładamy sosem, przesmażoną cebulą i plastrami kiełbasy krakowskiej. Pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości