Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Zupa pietruszkowa z ptysiami serowymi
Składniki:
6 pietruszek
4 skrzydełka z kurczaka
100 ml jogurtu naturalnego
40 g masła
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Z pietruszki, skrzydełek i przypraw przygotowujemy wywar. Natkę krótko przesmażamy na maśle i miksujemy z jogurtem. Do zmiksowanej natki z jogurtem dodajemy wywar z gotowania i pietruszkę. Mieszamy i podajemy. A co z ptysiami? Już podaję przepis…
Ptysie serowe
Składniki:
1 szkl wody
100 g masła
1 szkl mąki
2 jajka
1 szkl żótego tartego sera
Świeży tymianek, sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z wodą i solą. Zagotowujemy i dodajemy mąkę. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka, ser żółty tarty i świeży tymianek. Masę wykładamy łyżką na pergamin i wypiekamy w temp. 190 stopni około 30 minut.
Kruche miseczki, strogonow i dużo sera
Składniki:
250 g mąki
100 g masła
2 jajka
2 łyżki śmietany
200 g sera żółtego gouda
gałka muszkatołowa
szczypta soli, proszek do pieczenia,
sól morska do posypania krakersów
Przygotowanie:
Z mąki, masła, proszku, żółtek, śmietany, posiekanego sera gouda oraz przypraw przygotowujemy ciasto i odstawiamy do lodówki. Po min. 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wykładamy do wysmarowanych miseczek i pieczemy na złoty kolor.
500 g wołowiny z udźca
2 cebule
6 ogórków kiszonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany 30%
1 łyżka musztardy
200 g sera żółtego
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy mięso pokrojone w cienkie paski. Chwilę smażymy i dodajemy koncentrat, śmietanę i ogórki kiszone. Na koniec dodajemy musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Wypieczone miseczki ciasta wypełniamy strogonowem, dużą porcją tartego sera i przykrywamy ciastem pozostałym. Wstawiamy ponownie do pieczenia.
Lasagne carbonara
Składniki:
1 op. makaronu lasagne
100 g mąki
100 g masła
2 cebule
4 żółtka
1,5 l mleka
200 g sera żółtego
100 g kiełbasy krakowskiej suchej
Przygotowanie:
Z mąki, masła przygotowujemy szybką zasmażkę, dodajemy gotujące mleko, gałkę muszkatołową, pieprz czarny, sól. Do sosu następnie dodajemy żółtka i starty ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Cebulę przesmażamy na miękko. Płaty makaronu przekładamy sosem, przesmażoną cebulą i plastrami kiełbasy krakowskiej. Pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN