Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Pęczotto z dynią i gruszka podane z gęsią piersią
Składniki:
2 filety z piersi gęsi
sól i pieprz
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, posiekane
oliwa z oliwek
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
1 kieliszek białego wytrawnego wina
500 ml bulionu z gęsi lub drobiowego
200 g miąższu dyni
1 gruszka
Sposób przygotowania:
Filety ponacinać od strony skóry. Przyprawić pieprzem. Ułożyć na nierozgrzanej patelni skórą do dołu i zacząć smażyć, dzięki temu wytopi się tłuszcz. Gdy patelnia osiągnie maksymalną temperaturę odczekać jeszcze 2 minuty, obrócić mięso i usmażyć z drugiej strony przez 2 minuty. Następnie przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 15 minut.następnie wyjąć i odstawić żeby „odpoczęła”.
W tym czasie cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać winem, poczekać aż odparuje. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i gruszkę. Gotować całość na wolnym ogniu podlewając bulionem aż kasza i warzywa będą miękkie. Jeśli potrzeba podlać bulionem żeby potrawa miała konsystencję bardzo gęstej zupy.
Filety wstawić na 2-3 minuty do ciepłego piekarnika aby się podgrzały, następnie pokroić w cienkie plastry. Posolić u ułożyć na pęczotto.
Knysze z kaszą gryczaną i warzywami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
120 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
200 g kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
1 czerwona papryka
1 cukinia
sól i pieprz
0,5 ostrej papryki w proszku
1 jajko
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, siekając nożem połączyć całość. Następnie dodać kwaśną śmietanę i szybko zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na cztery części (dzięki temu szybciej się schłodzą) zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Całość podsmażyć przez kilka minut. Dodać kaszę i smażyć całość kolejne kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty o grubość 3 milimetrów. Na środku ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto złożyć. Posmarować Z wierzchu jajkiem. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 30 minut. Przed podaniem przekroić na połowę.
Babeczki czekoladowo-jaglane
Składniki:
250 g kaszy jaglanej
około 500 ml mleka
1 łyżka miodu
200 g mieszanych bakalii np. orzechy, rodzynki, śliwki
1 jabłko
200 g gorzkiej czekolady
masło
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać na sicie aż woda będzie czysta. Mleko zagotować, dodać kaszę i miód. Gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie potrzeba, dolać odrobinę mleka. W tym czasie na łaźni wodnej roztopić czekoladę. Wymieszać ją z bakaliami i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem.
Kaszą wylepić spód i brzegi czterech nasmarowanych miseczek, zostawiając część kaszy na pokrycie góry. Do środka wlać mieszankę czekoladową. Następnie „zakleić” górę babeczek.
Wstawić do lodówki aby wszystko stężało.
Babeczki przełożyć na talerzyki i podawać. Przed podaniem można babeczki wstawić do piekarnika aby się zagrzały i czekolada w środku była płynna. Wtedy po „otwarciu” babeczek wypłynie ze środka czekolada.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN