Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Gołąbki z ziemniakami, pieczeń z mięsa mielonego
Składniki:
1 kapusta włoska
4 ziemniaki
2 cebule
100 g sera parmezan
przyprawa do potraw
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę włoską parzymy w wodzie i zdejmujemy liście. z liście odcinamy białe grube unerwienia. Ziemniaki kroimy w kostkę i przesmażamy z cebulą na oleju. Do przesmażonych ziemniaków z cebulą dodajemy pokrojoną w paski część środkową kapusty. Wszystko razem mieszamy, smażymy aż masa zacznie nam się sklejać. Na koniec dodajemy ser, doprawiamy przyprawą do potraw, koperkiem. Farsz wykładamy na liście i zwijamy gołąbki. Zabieramy się za pieczeń:
1 kg mięsa mielonego np. wieprzowego
3 jajka
200 g sera parmezan
200 g bułki paryskiej
mleko do wymoczenia bułki
bułka tarta
skórka z 1 cytryny
gałka muszkatołowa
przyprawa do potraw
20 g masła
100 g wina białeg
Przygotowanie:
do mięsa dodajemy wymoczoną w mleku bułkę, ser, jajka, pokrojoną bazylię, startą skórkę z cytryny. mieszamy wszystko razem na jednolitą masę, doprawiamy przyprawą do potraw, gałką muszkatołową. Masę wykładamy do formy wysypanej bułką tarą i pieczemy. Po upieczeniu z powstałego sosu i odrobiny wina białego przygotowujemy sos zagotowując wszystko razem i dodając na koniec zimne masło.
Kotlety na kiju z pęczakiem i warzywami
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
3 jaja
100 g jogurtu naturalnego
kminek mielony
przyprawa do potraw
1 cebula
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Mięso łączymy z przesmażoną cebulą, jajkami, jogurtem. Doprawiamy kminkiem oraz przyprawą do potraw. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mięso dzielimy na porcje, każdą kształtujemy na rulon i nabijamy go na patyki do szaszłyków. Takie kotlety na kiju obsmażamy z każdej strony i dopiekamy w piekarniku.
300 g kaszy pęczak
100 g cebuli
włoszczyzna suszona
50 g sera parmezan
50 g masła
rosół z kury
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystko razem smażymy chwilę i podlewamy rosołem z kury. Dodajemy włoszczyznę i mieszamy cały czas gotując na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy ser parmezan i masło. Kotlety podajemy z kaszą i sałatką z kiszonych warzyw.
300 kapusta kiszona
2 ogórki kiszone
1 cebula
1 papryka świeża
Przygotowanie:
Z tych warzyw przygotowujemy sałatkę i odstawiamy ją, by się przegryzła.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN