Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Tortilla de calabaza y pimientos (tortilla z kabaczkiem i papryką)
Składniki na 8 porcji:
5 ziemniaków
1 cebula
1/4 kabaczka
1 papryka czerwona
8 jaj
sól, pieprz
suszony tymianek
oliwa z oliwek
olej do smażenia
sos majonezowo - czosnkowy do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, później każdą w plasterki grubości ok. 5 mm. Cebulę kroimy w półplasterki. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju (ok. 2-3 cm wysokości). Smażymy cebulę, aż się zeszkli i odcedzamy na ręczniku papierowym. W tym samym rondlu smażymy ziemniaczki, aż będą złociste i dosmażone w środku. Odsączamy na papierze. Kabaczka obieramy i kroimy w grubą kostkę i lekko przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i tymiankiem. Do wysokiej miski wbijamy całe jaja i rozkłócamy je dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do jaj ziemniaki, cebulę, kabaczka, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wylewamy masę jajeczną i na wolnym ogniu smażymy, aż spód nabierze ładnego koloru. Zsuwamy tortillę na talerz i przykrywamy patelnią, odwracamy do góry nogami tak, by nie ścięta powierzchnia tortilli wylądowała na patelni. Dosmażamy całość. Przed podaniem można trzymać tortillę w nagrzanym piekarniku, żeby nie wystygła, choć chłodna również smakuje znakomicie. Podajemy z sosem majonezowym.
Salsa mayonese
Składniki:
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie:
Czosnek rozgniatamy. Majonez łączymy z jogurtem rózgą, dodajemy czosnek, sól. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy do tortilli i innych przegryzek.
Pimientos rellenos de marcella (papryczki faszerowane kaszanką)
Składniki na 8 małych porcji:
4 papryczki hiszpańskie (długie, wąskie)
4 dobre kaszanki
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Papryczki kroimy na 2 lub 4 części (w zależności jak długie są papryczki) i czyścimy z pestek. Kaszankę wyciągamy z flaka, kroimy na plastry i przesmażamy na patelni. Jak przestygnie faszerujemy nią przygotowane papryczki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Patatas al algoli (sałatka ziemniaczana)
Składniki na 8 małych porcji:
4-5 ziemniaków
2 czubate łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól, pieprz
1 puszka ośmiorczniczek do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przestudzamy. Majonez łączymy z wyciśniętym praską czosnkiem, octem, musztardą i doprawiamy pieprzem. Lekko ciepłe ziemniaki solimy i łączymy z sosem. Całość odstawiamy na 15-20 minut do przegryzienia i schłodzenia. Podajemy w małych kokilkach przybrane ośmiorniczkami.
Tostada con tomate y aceite (tosty z pastą pomidorową i oliwą)
Skladniki:
2 ciabaty typu weneckie (lub podłużne bułki, wtedy 4 sztuki)
4 pomidory (najlepiej malinówki)
oliwa z oliwek
pieprz świeżo mielonys
sól
Przygotowanie:
Ciabatę kroimy na 4 części, każdą przekrajamy wzdłuż. Pomidorki sparzamy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne (można użyć do sosu wyżej). Fileciki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Kromki pieczywa wkładamy tuż przed podaniem do piekarnika na 5-10 minut (np. w czasie pieczenia papryczek). Podajemy gorące, polewamy oliwą, nakładamy sporą ilość pulpy pomidorowej, którą doprawiamy solą i pieprzem.
Churros con chocolate
Składniki na ok. 30 sztuk
20 dkg mąki
10 dkg masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
1 szkl. wody
200 ml śmietanki kremówki 36%
200 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
W sporym rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą, jak już masło się rozpuści dosypujemy przesianą mąkę. Wsypujemy całą na raz i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, trzymamy na ogniu ciągle mieszając do czasu, aż zacznie odchodzić od ścianek i będzie miało jednolitą konsystencję (tak jak na ciasto ptysiowe... robi się identycznie). Po lekkim przestudzeniu dodajemy po jednym całym jajku mieszając dokładnie mikserem. Rozgrzewamy olej w rondelku. Duży talerz należy posmarować olejem, a na niego należy wyciskać pączki. Śmietankę podgrzewamy i zestawiamy z ognia. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do śmietany, mieszamy, aż całość ładnie się połączy. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane churros i smażymy na złoty kolor. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem i koniecznie z gorącą czekoladą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN