Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Skrzydełka z kurczaka z ziemniakami
Składniki:
cytryna
2 łyżki smalcu
rozmaryn
150 ml białego wina
kilogram ziemniaków
10 skrzydełka kurczaka
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Skrzydełka zalewamy winem i odstawiamy na godzinę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię z łyżką smalcu. Z rozmarynu, skórki cytrynowej, oraz przyprawy do potraw przygotowujemy marynatę, którą dokładnie smarujemy skrzydełka. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę smalcu, wrzucamy skrzydełka. Opiekamy z każdej storny. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki ze skrzydełkami i zapiekamy.
Ciasto z ziemniaków
Składniki:
olej
2 jajka
300 g szynki
300 g ser żółtego
2 kule mozzarelli
100 g parmezanu
kilogram ziemniaków
100 g boczku wędzonego
4 łyżki bułki tartej
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. łączymy z jajkami i doprawiamy przyprawą do potraw, sery, szynkę, boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki łączymy z serami, szynką i boczkiem, wszystko razem mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.
Pierożki z ziemniakami i sosem pomidorowym
Składniki:
jajko
woda
5 jajek
500 g mąki
1 ząbek czosnku
150 g parmezanu
przyprawa do potraw
500 g ugotowanych ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę dodajemy ser parmezan, posiekany czosnek i jajko. Doprawiamy przyprawą do potraw. Z ciasta robimy pierogi z farszem ziemniaczanym.
Sos pomidorowy:
1 cebula
oregano
1 opakowanie pomidory pellati
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN