Jak gotować zimą, by zadbać o swoją odporność? Co jeść, kiedy o tej porze roku nie ma świeżych owoców i warzyw? Sięgnij wtedy po przetwory, suszone owoce, kiszoną kapustę i... kiełki. Co tym razem wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski?
"Pod słońcem Toskanii", "Julie i Julia", "Czekolada" - te filmy zainspirowały Monikę i Macieja do przygotowania w kuchni Dzień Dobry TVN naleśników, czekoladek, ratatuj i bruschetty. Zapraszamy na kuchnię filmową w wykonaniu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował pulchne knedle oraz smaczne gnocchi. Smacznego!
Tanio, smacznie i ekonomicznie - w kuchni Dzień Dobry TVN postawiliśmy na ziemniaki, chleb i kurczaka. Zobacz, jak gotować, by jeść do syta aż przez 3 dni!
Hacen zdobył serca Polaków brawurową rolą „Żylety” w serialu „Przepis na życie”. Otwarcie przyznaje, że zakochał się nie tylko w Polsce. Jednak wciąż milczał, kim jest ta jedyna. Do dziś. W Dzień Dobry TVN po raz pierwszy pokazał swoją narzeczoną Annę, która spowodowała, że porzucił uroki Paryża, aby zamieszkać w kraju nas Wisłą. W naszej kuchni przygotowali wspólnie gryzlaki i tartę cytrynową.
Uczestniczka pierwszej edycji "Top Model", Ania Piszczałka przebojem zdobywa świat. Siłą, uporem ducha i niezwykłą determinacją prosto z Grądówka, w województwie dolnośląskim, trafiła na światowe wybiegi. Ania niedawno otworzyła pokaz ekskluzywnej bielizny, z gościnnym udziałem światowej sławy modelki Heleny Christensen. Jej życiowe motto to: "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą". W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z Piotrem Kucharskim, pokazał, że modelki wcale nie głodują!
Dziś Środa Popielcowa w Kościele Katolickim, a my, w kuchni Dzień Dobry TVN, proponujemy postne dania ze śledzi: śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami, smażony i solony oraz klasyczny tatar ze śledzia. A wszystko to wyczarował dla Was Piotr Kucharski!
Daria Widawska i Małgorzata Lipmann znają się od wielu lat. To taka przyjaźń, która wytrzymuje próbę czasu. Mogą na siebie liczyć, co niejednokrotnie udowodniły. Mówią, że nigdy się nie kłócą. W kuchni Dzień Dobry TVN zdradziły sekrety ich przyjaźni oraz co zrobić, by placuszki z cukinii nie rozpadały się przy smażeniu.
W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja, królowała dziś soczewica. jakie potrawy można z niej przygotować? Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym, zapiekankę z czerwoną cebulą nadziewaną zieloną soczewicą i żółtym lazurem, makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki oraz kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga.
Mistrz Andrzej Polan zdradza swój przepis na najlepsze na świecie pączki. Najważniejsze, jeżeli chodzi o pączki, jest ciasto. Jak je zrobić? Jaką konfiturę dodać do pączków - wiśniową czy z owoców cytrusowych? Dziś Tłusty Czwartek, dlatego do woli możecie rozsmakowywać się w pączkach!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski serwował potrawy postwalentynkowe, czyli takie, które nie powinny były znaleźć się w romantycznym menu ze względu na ostry zapach i smak: flaczki, czosnek i ser.
W kuchni Dzień Dobry TVN Marta i Wiktoria Grycan przygotowały dla Was ucztę miłosną, czyli menu idealne na Walentynki. Figa - owoc miłości, orzeźwiająca mięta oraz rozgrzewające chili. Jak dziedziczki fortuny Grycana spędzają Dzień Zakochanych?
Mistrz kontra uczniowie, czyli szef kuchni i mentor Andrzej Polan kontra zwycięzcy pierwszej i drugiej edycji konkursu „Gotuj o wszystko”. Anna Starmach, Piotr Kucharski i Andrzej Polan spotkali się w kuchni Dzień Dobry TVN, by stoczyć kulinarny pojedynek. Do dyspozycji mieli te same składniki, z których musieli przygotować trzydaniowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Ich pracę ocenili wybredni jurorzy: Maciej Nowak i Katarzyna Bosacka.
Frytka & Matka w gąszczu obowiązków zawodowych i prywatnych znaleźli jednak czas na odwiedzenie Dzień Dobry TVN i zmierzenie się z Piotrem Kucharskim w trudnej sztuce gotowania. Siły w tym pojedynku są nierówne 2:1, ale tylko jeden z zawodników potrafi gotować.
Anna Starmach radzi, by jako przystawkę na walentynkową kolację podać pierożki z ciasta filo, jako danie główne spaghetti z klopsikami i czerwonym winem lub risotto z krewetkami i szampanem, a na deser biszkoptowy torcik z truskawkami. Proste w przygotowaniu i smaczne! Zadowoli nawet najbardziej wybrednego kochanka.
Potrawę łudząco przypominającą współczesna pizzę znali już najprawdopodobniej starożytni Grecy. Były to płaskie placki smarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Współcześnie urozmaiciliśmy nieco tę włoską potrawę - pizzę można robić właściwie ze wszystkiego, choć klasyczna to ser mozzarella, sos pomidorowy i zioła. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski, w dniu międzynarodowego święta pizzy, przyrządził pizzę z... ziemniakami!
Z owocami, mięsem, warzywami lub po prostu taka, na którą w danej chwili mamy ochotę! Tarta to potrawa, która wymaga od nas wiele wyobraźni. A ile talentu kulinarnego? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego.
Mistrz Andrzej Polan poleca zdrowe, domowe kanapki z kurczakiem i ananasem oraz rybą i fasolą. Jakie są Wasze ulubione kanapki?
Siarczyste mrozy nie oszczędzają nas w tym roku, ale Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło mają na nie sposób! Przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN mocno rozgrzewające potrawy. Wypróbujcie przepisów na: kiczadi, ostry rosół, placki ziemniaczane z salsą z bakłażana i rozgrzewający indyjski deser.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy: mezzosopranistkę Małgorzatę Walewską, jej córkę Alicję Kokosińską oraz siostrę Małgorzaty - Justynę Walewską. Jakie są ich ulubione potrawy?
W dzisiejszej kuchni, razem z Anną Starmach, serwujemy potrawy, które rozgrzewają ciało, umysł i serce. Przekonajcie się sami, jak smakuje gulasz z czerwonym winem, zupa krem z porów i ziemniaków, sycący omlet i rozpływający się w ustach sernik czekoladowy z wiśniami.
Jaś, adzuki, mungo półksiężycowata, złota. W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Joseph Seeletso, bardziej znany jako Józek, przygotował dania z fasoli. Smacznego!
Joseph "Józek" Seeletso przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne lody i sorbety.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski udowodnił, że w krótkim czasie można przygotować pyszny i pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się sami!
Mistrz Andrzej Polan poleca żeberka po węgiersku, w kiszonej kapuście i żeberka z czekoladą i gorącymi malinami.
Inspiracją dla potraw, które przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej, są przepisy z książki „Zdrowi stulatkowie". Poznaj i wypróbuj przepisy kuchni długowieczności!
Zamiłowanie do jabłek! W naszej kuchni zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko” przygotowała m.in.: szarlotkę, tartę jabłkową oraz strudel jabłkowy.
Polska zajęła pierwsze miejsce w rankingu opracowanym przez Europejską Radę Informacji o Żywności - jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie, a New York Times uznał niedawno Magdę Gessler za polską „guru food”, czyli kombinację Marthy Stewart, Gordona Ramsaya i Nigelli Lawson. Postanowiliśmy połączyć te dwie wspaniałe wiadomości i zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN kreatorkę smaku Magdę Gessler, która "wzięła w obroty" brukselkę i cykorię.
Ostre przyprawy pobudzają trawienie, poprawiają samopoczucie, a dzięki nim jemy mniej. Imbir, chilli, czosnek i pieprz nadają smaku delikatnym potrawom i czynią je bardziej intensywnymi. Co w naszej kuchni przyrządził kucharz Grzegorz Łapanowski?
Produkowana najczęściej w postaci tabliczek czekolady. W niektórych krajach popularna jako napój na wodzie lub mleku. Czekolada... gorzka, mleczna, biała, z dodatkami... A Ty, którą lubisz najbardziej? Piotr Kucharski przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania z dodatkiem czekolady.