„Poradnik Dzień Dobry TVN” to prawdziwa skarbnica wiedzy. Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji, trafiłeś idealnie! Swoje popisowe dania, spisane na kartach naszego poradnika, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mistrz niecodziennych połączeń smakowych Joseph „Józek” Seeletso. Smacznego!
Edyta Herbuś od niedawna jest wegetarianką. Mniej więcej rok temu podjęła decyzje o rezygnacji z jedzenia mięsa. Dziś w Dzień Dobry TVN u boku Roberta Sowy przygotowała dla nas kilka ciekawych, bezmięsnych propozycji.
W kuchni DDTVN gościliśmy Annę Stoici-Nieprzecką, uczestniczkę "Gotuj o Wszystko", która niestety tuż przed finałem musiała pożegnać się z programem. Ania - z pochodzenia Greczynka - przygotowała typowe, greckie potrawy na święta. Smacznego!
Przed świętami Bożego Narodzenia jest zawsze dużo zamieszania. Dorosłym, miedzy pracą, zakupami, gotowaniem i sprzątaniem, trudno jest znaleźć czas dla dzieci. Rodzice większość czasu spędzają w kuchni, a to jest dobre miejsce, żeby zorganizować czas dzieciom. Dorota Zawadzka przedstawia kilka pomysłów na kolorowe świąteczne kanapki.
Zimą nic nie rozgrzewa lepiej niż pożywna i gorąca zupa. Łatwa w przygotowaniu, może stanowić podstawę posiłku, odpowiednio podana, także popisowe danie. Kucharz Joseph Seeletso zdradził nam swój sekretny przepis na wyjątkowe zupy serwowane w jego restauracji, w tym na zupę cappuccino z pomidorów i pomarańczy.
Piotr Kucharski przedstawi klasyczne dania kuchni francuskiej. W programie tradycyjnie nie zabraknie pieczywa, a jeśli kuchnia francuska to oczywiście bagietki.
W kolejnym odcinku "Podróżnika kulinarnego" Maciej Nowak "zabrał" nas na Węgry. Czym charakteryzuje się kuchnia węgierska? Czego należy spróbować? Czy w Polsce węgierska kuchnia jest popularna?
Anna Stamach, zwyciężczyni 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania inspirowane obrazem „Mleczarka” Jana Vermeera.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, zwyciężczyni konkursu "Gotuj o wszystko" razem ze swoją siostrą Agatą przygotowały dla nas kilka ciekawych propozycji kulinarnych na Wigilię.
Sok warzywny z imbirem, energetyczny sok z selera, sałatka ziołowa z sezamem lub kolorowa sałatka wielowarzywna to tylko niektóre z propozycji Beaty Kartowicz, które pozwolą oczyścić organizm po świątecznym obżarstwie.
Joseph "Józek" Seeletso do sylwestrowego szampana proponuje: roladki z cukinii i fety, steki z piersi kurczaka z pieczoną papryką, smażone banany oprószone kakao i żeberka wieprzowe z pikantną glazurą pomarańczową. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościł dziś Jacek Grochowina, szef kuchni restauracji Amber został zaproszony do Paryża, gdzie w hotelu Bristol zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności. Kamera Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu w tej wyprawie. A w naszej kuchni przedstawił przepis na kilka wyjątkowych potraw.
Musztarda - przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od razu uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych. Łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.
W propozycjach Józka znajdziecie słodkie ziemniaki i pomidory zapiekane, zapiekane mięso mielone i kaszę gryczana oraz makaron z suszonymi pomidorami i fasolką afrykańską.
Dzisiaj Anna Starmach zainspirowana obrazem Giuseppe Arcimboldo, pt.: "Ogrodnik" postanowiła przygotować dla nas tzw. potrawy jednogarnkowe. Znalazły się wśród nich same smakołyki: strogonow, ratatouille, ryba pieczona w soli, a na deser Ania przygotowała zimowe ciasto kawowe.
Adam Kowalewski i Robert Kubisz przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw. Podzielili się z nami przepisami, które pomogą Wam przygotować je w domu.
Grażyna Wolszczak i Robert Kudelski zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN proste i szybkie do przyrządzenia potrawy, które są świetnym poczęstunkiem, na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości.
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, dlatego chcemy pokazać, że tłusta kuchnia wbrew pozorom może być bardzo zdrowa. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło zaprezentowali różnorodne oleje tłoczone na zimno oraz wiele sposobów na to, jak można je wykorzystać w kuchni.
Orkisz spożywany był już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Zapewniał siłę i wytrwałość. Dziś orkisz powraca z zapomnienia. Produkty na bazie orkiszu dostępne są w wielu sklepach, a w piekarni można kupić orkiszowy chleb. Dlaczego warto go jeść? Piotr Kucharski przedstawia propozycję dań z orkiszu.
Kasia jako znana i ceniona aktorka jest niezwykle zapracowaną kobietą. Stawia czasem na szybkie, ekspresowe potrawy. Zawsze jednak są przygotowane z sercem.
Francys Barraza Sudnicka urodziła się w Wenezueli, ale w wieku 2,5 roku przyjechała z mamą i rodzeństwem do Polski. Reprezentowała zarówno Polskę, jak i Wenezuelę w licznych konkursach piękności, dochodząc do ścisłych finałów. Dziś razem z jej partnerem Łukaszem Czarneckim gościliśmy ich w naszej kuchni.