Pizza ze śliwkami i czekoladą
Składniki:
Śliwki bez pestek Hortex – 1 opak.
Ciasto:
10 g świeżych drożdży
szczypta cukru
200 ml mleka
350 g mąki pszennej
szczypta soli
Dodatki:
200 g sera ricotta
2 łyżki cukru pudru
50 g mlecznej czekolady
płatki migdałów
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Śliwki rozmroź. W mleku rozpuść drożdże i cukier, dodaj mąkę i sól i wyrób ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsyp jeszcze odrobiną mąki), po czym odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob nasiona i wymieszać z ricottą oraz cukrem pudrem. Czekoladę posiekaj na kawałki. Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami uformuj 4 okrągłe placki, ułóż je na blachach do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC na 10 minut, aby się podpiekły. Następnie połóż na nich ser, na wierzch daj owoce i czekoladę i ponownie wszystko wstaw do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem gotową pizzę posyp jeszcze płatkami migdałów.
Smoothie owocowe
Składniki:
Mieszanka owocowa Hortex – 2 opak.
1,5 l soku jabłkowego Hortex
3 banany
sok z jednej cytryny
5-6 łyżek miodu
kiełki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem listków mięty) zmiksuj i przelej do szklanek, a następnie udekoruj listkami mięty.
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
Bób Hortex – 1 opak.
Groszek zielony Hortex – 1 opak.
200 ml jogurtu
100 g sera lazur
2 filety z kurczaka
200 g makaronu penne
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej mięty
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek rozgnieć i wymieszaj z miętą. Filety z kurczaka przypraw solą i pieprzem, a następnie natrzyj miętą z czosnkiem i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140ºC ok. 30 minut. Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. To samo zrób z bobem, po czym przelej go zimną wodą i obierz. Ugotuj również groszek (aż do miękkości) i odcedzić. Następnie wymieszaj ze sobą makaron, bób, groszek, jogurt i pokruszony ser, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec filety pokrój w kostkę i połącz z pozostałymi składnikami sałatki.
Zapiekanka warzywna
Składniki:
Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex – 2 opak.
Dynia w kostce Hortex – 1 opak.
100 ml mleka
50 g tartego parmezanu
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię ugotuj w mleku do miękkości i odcedź (nie wylewaj mleka). Dynię rozduś tłuczkiem do ziemniaków na purée (jeśli będzie suche, wlej jeszcze odrobinę mleka) i połącz z parmezanem, przyprawiając solą i pieprzem (dobrze wszystko wymieszaj). Kiedy dynia będzie się gotowała, na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Potem dodaj do nich mięso i duś je kilkanaście minut, by nabrało miękkości. Po tym czasie wrzuć pomidory i duś ponownie, aż płyn się zredukuje (całość przypraw solą i pieprzem). Następnie przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Warzywa na patelnię podsmaż na odrobinie oliwy, po czym przesyp je na mięso. Na samą górę wyłóż purée z dyni i całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC mniej więcej przez 30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN