Francuskie tosty z czekoladą i bananami
Składniki:
1 dojrzały banan
75 g gorzkiej czekolady
4 duże kromki białego chleba
3 małe średnie jajka
1 łyżka kremówki
0,5 laski wanilii
25 g masła
mielony cynamon
cukier puder
Sposób przygotowania:
Banana pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Dwie kromki chleba ułożyć na desce i posmarować bananowo czekoladową pastą. Nałożyć na nie dwie pozostałe kromki i docisnąć tak aby powstały kanapki. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z kremówką i nasionami wanilii. Każdą z kanapek nasączyć z obu stron w jajkach i usmażyć na gorącej patelni z odrobiną masła. Smażyć z każdej strony po około 1-2 minuty aż chleb będzie lekko zarumieniony a czekolada w środku zacznie się roztapiać. Kanapki przekroić na połowę i posypać odrobiną cynamonu i cukru pudru.
Ostrygi z orientalnym dressingiem
Składniki:
6-8 ostryg
mały kawałek imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 dymka
1 małe chilli
1 łyżeczka oleju sezamowego
Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ostrygi otworzyć przy pomocy krótkiego i twardego noża, przytrzymując je przy pomocy ściereczki kuchennej aby się nie skaleczyć. Imbir bardzo drobno posiekać, dymkę pokroić w krążki, chilli bardzo drobno posiekać. Wszystko wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowy. Nalać po łyżeczce do każdej muszli i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Crostini z figami i kozim serem
Składniki:
100 g suszonych fig
3 łyżki cukru
cząstki z 2 pomarańczy
świeży sok z 1 pomarańczy
0,5 łyżeczki posiekanego rozmarynu
świeżo mielony czarny pieprz
2 bagietki
200 g koziego sera pleśniowego
orzeszki piniowe
rukola do podania
Sposób przygotowania:
Figi, cukier, cząstki pomarańczy, sok pomarańczowy, rozmaryn i pieprz umieścić w rondelku i gotować na wolnym ogniu aż figi zmiękną i płyn się zredukuje. Bagietki pokroić na kromki. Na nich ułożyć konfiturę z fig, wierzch posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką i rozgrzanego do 180ºC. Piec około 4-6 minut. W tym czasie podprażyć na patelni orzeszki piniowe.
Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekanki orzeszkami i listkami rukoli.
Chili con carne
Składniki:
300 g cebuli
5 ząbków czosnku
olej do smażenia
750 g mielonej wołowiny
400 g pokrojonych, pomidorów z puszki
30 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 listki laurowe
0,25 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oregano
0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 szczypty mielonych goździków
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
30 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
żółty tarty ser
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić całość przez około 30-40 min. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać czekoladę i fasolę. Dusić przez kolejne kilka minut.
Chili con carne można podać z guacamole, tartym serem i kwaśną śmietaną.
Brioszki z pieczonym camembertem
Składniki:
80 ml mleka
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
350-400 g mąki pszennej
3 jajka
200 g masła
0,5 łyżeczki soli
2-3 gałązki tymianku
1 roztrzepane jajko
mak
1 camembert w drewnianej skrzyneczce (250 g)
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku. Dodać mąkę, jajka, sól i listki tymianku, wymieszać ciasto. Zagniatać ciasto i po chwili zacząć dodawać małymi porcjami masło. Wyrabiać w ten sposób około 6-8 minut aż całość składników dokładnie się połączy i ciasto będzie sprężyste w dotyku. (najlepiej wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego). Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, uformować z nich wałki i podzielić na około 25 części i uformować z nich bułeczki. Camembert wyjąć ze skrzyneczki i odwinąć z papieru w którym jest owinięty, odciąć wierzch z sera. Włożyć z powrotem do skrzyneczki, odciętą górą do góry, lecz nie przykrywać wieczkiem. Ser ułożyć na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W około ułożyć uformowane wcześniej bułeczki (pomiędzy każdą z nich zostawić około 0,5 cm odległości) i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec około 15-20 minut w 190ºC.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN