Czego nie podawać podczas kolacji we dwoje?

Jakie potrawy są dobrymi afrodyzjakami? Których należy unikać, jeśli chcemy kogoś uwieść? Piotr Kucharski zdradził sekretne przepisy, które prowadzą wprost do serca przez żołądek!

Francuskie tosty z czekoladą i bananami

Składniki:

1 dojrzały banan

75 g gorzkiej czekolady

4 duże kromki białego chleba

3 małe średnie jajka

1 łyżka kremówki

0,5 laski wanilii

25 g masła

mielony cynamon

cukier puder

Sposób przygotowania:

Banana pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Dwie kromki chleba ułożyć na desce i posmarować bananowo czekoladową pastą. Nałożyć na nie dwie pozostałe kromki i docisnąć tak aby powstały kanapki. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z kremówką i nasionami wanilii. Każdą z kanapek nasączyć z obu stron w jajkach i usmażyć na gorącej patelni z odrobiną masła. Smażyć z każdej strony po około 1-2 minuty aż chleb będzie lekko zarumieniony a czekolada w środku zacznie się roztapiać. Kanapki przekroić na połowę i posypać odrobiną cynamonu i cukru pudru.

Ostrygi z orientalnym dressingiem

Składniki:

6-8 ostryg

mały kawałek imbiru

1 łyżeczka sosu sojowego

1 dymka

1 małe chilli

1 łyżeczka oleju sezamowego

Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ostrygi otworzyć przy pomocy krótkiego i twardego noża, przytrzymując je przy pomocy ściereczki kuchennej aby się nie skaleczyć. Imbir bardzo drobno posiekać, dymkę pokroić w krążki, chilli bardzo drobno posiekać. Wszystko wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowy. Nalać po łyżeczce do każdej muszli i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Crostini z figami i kozim serem

Składniki:

100 g suszonych fig

3 łyżki cukru

cząstki z 2 pomarańczy

świeży sok z 1 pomarańczy

0,5 łyżeczki posiekanego rozmarynu

świeżo mielony czarny pieprz

2 bagietki

200 g koziego sera pleśniowego

orzeszki piniowe

rukola do podania

Sposób przygotowania:

Figi, cukier, cząstki pomarańczy, sok pomarańczowy, rozmaryn i pieprz umieścić w rondelku i gotować na wolnym ogniu aż figi zmiękną i płyn się zredukuje. Bagietki pokroić na kromki. Na nich ułożyć konfiturę z fig, wierzch posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką i rozgrzanego do 180ºC. Piec około 4-6 minut. W tym czasie podprażyć na patelni orzeszki piniowe.

Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekanki orzeszkami i listkami rukoli.

Chili con carne

Składniki:

300 g cebuli

5 ząbków czosnku

olej do smażenia

750 g mielonej wołowiny

400 g pokrojonych, pomidorów z puszki

30 g przecieru pomidorowego

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

2 listki laurowe

0,25 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka oregano

0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 szczypty mielonych goździków

1 szczypta pieprzu kajeńskiego

30 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)

1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej

żółty tarty ser

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić całość przez około 30-40 min. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać czekoladę i fasolę. Dusić przez kolejne kilka minut.

Chili con carne można podać z guacamole, tartym serem i kwaśną śmietaną.

Brioszki z pieczonym camembertem

Składniki:

80 ml mleka

30 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

350-400 g mąki pszennej

3 jajka

200 g masła

0,5 łyżeczki soli

2-3 gałązki tymianku

1 roztrzepane jajko

mak

1 camembert w drewnianej skrzyneczce (250 g)

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku. Dodać mąkę, jajka, sól i listki tymianku, wymieszać ciasto. Zagniatać ciasto i po chwili zacząć dodawać małymi porcjami masło. Wyrabiać w ten sposób około 6-8 minut aż całość składników dokładnie się połączy i ciasto będzie sprężyste w dotyku. (najlepiej wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego). Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, uformować z nich wałki i podzielić na około 25 części i uformować z nich bułeczki. Camembert wyjąć ze skrzyneczki i odwinąć z papieru w którym jest owinięty, odciąć wierzch z sera. Włożyć z powrotem do skrzyneczki, odciętą górą do góry, lecz nie przykrywać wieczkiem. Ser ułożyć na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W około ułożyć uformowane wcześniej bułeczki (pomiędzy każdą z nich zostawić około 0,5 cm odległości) i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec około 15-20 minut w 190ºC.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości