Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Składniki:
Farsz:
Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opak.
1 cebula
3 ząbki czosnku
ser ricotta – 2 opak.
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
Ciasto makaronowe:
4 jajka (około 50 g/szt.)
400 g mąki tortowej
2 szczypty soli
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj i lekko podsmaż na oliwie, po czym dodaj rozmrożony i odsączony szpinak i całość smaż przez chwilę. Wystudzony farsz wymieszaj z serem ricottą.
Następnie zacznij wyrabiać ciasto. Na stolnicę wsyp odpowiednią ilość mąki, uformuj w niej dołek, po czym wbij jajka i rozbełtaj je widelcem. Następnie zagnieć wszystko rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gotowe, jeśli mniej więcej po 20 minutach, rozkrojone, ma widoczne pęcherzyki powietrza w środku. Wówczas rozwałkuj je na cienki placek, pokrój w czterocentymetrowe kwadraty i na środek każdego nałóż farsz. Na koniec z kwadratów zrób trójkąty, po czym owiń je na palcu z dwóch rogów, zlep i uformuj tortelloni. Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z roztopionym na patelni masłem.
Schabowe ze szpinakiem
Składniki:
Szpinak liście Hortex – 1 opak.
6 suszonych pomidorów
100 g miękkiego sera koziego
4-6 kotletów schabowych (200 g/szt.)
olej do smażenia
sól i pieprz
Sos:
1 łyżka musztardy francuskiej
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki śmietany kremówki
2 szczypty suszonego rozmarynu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone pomidory posiekaj i podsmaż na patelni, po czym dodaj do nich szpinak, przypraw solą oraz pieprzem i wszystko duś razem aż do odparowania wody. Wtedy całość wymieszaj z serem.
Następnie w każdym kotlecie wykonaj „kieszonki”, włóż w nie farsz (posyp jeszcze solą i pieprzem) i obsmaż (ok. 4 minut z jednej i drugiej strony). Po zdjęciu z patelni kotlety wstaw do piekarnika, żeby nie wystygły. Na patelnię wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob pozostałość po smażonym mięsie (żeby pozbyć się jego zapachu). Kiedy wino zredukuje objętość do połowy, dodaj resztę składników i gotuj sos, aż zgęstnieje. Na koniec polej nim kotlety ze szpinakiem.
Zapiekanka szpinakowa
Składniki:
Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 3 opak.
4 łyżki masła
2 duże cebule
2 łyżki mąki pszennej
świeżo mielona gałka muszkatołowa
300-400 ml mleka
100 g tartego parmezanu
100 g tartego żółtego sera
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć do niego pokrojoną w piórka cebulę i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj mąkę i dużo startej gałki muszkatołowej i wszystko smaż mniej więcej przez 2 minuty. Po tym czasie wlej mleko i cały czas mieszając, doprowadź sos do zgęstnienia. Wówczas połącz go z rozmrożonym szpinakiem, połową parmezanu i żółtym serem, przyprawiając jeszcze do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość przełóż do naczynia do zapiekania, posyp po wierzchu resztą parmezanu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN