Dania z żurawiny. W sam raz na mróz

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, których głównym składnikiem była żurawina. Tarta z fety, żurawiny i z orzechów, karkówka z dynią i żurawiną, krem z buraka z żurawiną i jogurtem chrzanowym oraz ciastka kruche z żurawiną i cytryną. Smacznego!

Tarta z fety, żurawiny i orzechów

Składniki:

120 g słonych krakersów

100 g masło

Przygotowanie:

Krakersy miksujemy łączymy z rozpuszczonym masłem. Wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.

6 jajek

500 ml śmietany 36%

360 g feta twarda

100 g żurawiny suszonej

100 g orzechów laskowych

Cząber suszony

sól

pierz czarny

sałaty kolorowe

Przygotowanie:

Jajka ubijamy, dodajemy mąkę, śmietanę, pokruszoną fetę, doprawiamy cząbrem, delikatnie solą i pieprzem czarnym. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy. Masę przekładamy na spód z krakersów, pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 40 minut. Podajemy z sałatami.

Karkówka z dynią i żurawiną

Składniki:

1 szt karkówki

1 kg smalcu

kolendra

gorczyca

kminek

pieprz czarny

gruba sól morska

Przygotowanie:

Karkówkę marynujemy w plastrach cebuli czosnku, tymianku i pozostałych przyprawach przez 12 godzin. Po takim czasie gotujemy w smalcu, a prawidłowo nazywając konfitujemy około 2 godzin, piszę około bo trzeba sprawdzić czy 2 godziny wystarczy.

Składniki:

500 g dyni

400 g boczniaków

2 jabłka

2 zabki czosnku

1 pęczęk cebuli dymki

200 g żurawiny

100 g śliwki suszonej

2 łyżki miodu

2 łyżki bulionu grzybowego

olej do smażenia

Przygotowanie:

Boczniaki czyścimy, odkrawamy nóżki, kapelusze rwiemy na połówki. Na patelni przesmażamy boczniaki na złoto, dodajemy pokrojoną na połówki cebulę, ząbki czosnku, dynię pokrojoną w kostkę grubszą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy warzywa wciskamy spore kawałki naszej karkówki, połówki jabłek, posypujemy żurawiną, śliwkami. Całość podlewamy bulionem grzybowym i miodem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Krem z buraka z żurawiną i jogurtem chrzanowym

Składniki:

6 buraków

1 opakowanie żurawiny w słoiku

4 skrzydełka drobiowe

włoszczyzna

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz

sól

3 łyżki jogurtu

3 łyżki chrzanu

pieprz zielony w zalewie

szczypiorek

Wykonanie:

Buraki smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem, kminkiem i wstawiamy do pieczenia. Ze skrzydełek, włoszczyzny i przypraw gotujemy bulion. Upieczone buraki miksujemy na krem, łączymy z cebulą przesmażoną na maśle, bulionem. Ponownie miksujemy na krem. Doprawiamy jeszcze do smaku. Jogurt łączymy z chrzanem. Krem z buraka podajemy z kleksem z jogurtu chrzanowego i posypujemy zielonym pieprzem i szczypiorkiem.

Ciastka kruche z żurawiną i cytryną

Składniki:

200 g mąki

50 g cukru

100 g masła

2 żółtka

2 łyżki wody

200 g żurawiny suszonej

skórka z 1 cytryny

200 ml soku jabłkowego

cukier puder

Wykonanie:

Z mąki, żółtek, cukru pudru, masła szczypty soli oraz wody zagniatamy ciasto, odstawiamy aby odpoczęło najlepiej owinięte w folię. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Żurawinę zalewamy ciepłym sokiem jabłkowym, dodajemy skórkę z cytryny. Rozwałkowane ciasto kroimy w paski o szerokości 4 cm, na każdy nakładamy odciśniętą namoczoną żurawinę, zwijamy a następnie kroimy w 2 cm paski. Wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni, czas około 25 minut, posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości