Tarta z fety, żurawiny i orzechów
Składniki:
120 g słonych krakersów
100 g masło
Przygotowanie:
Krakersy miksujemy łączymy z rozpuszczonym masłem. Wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.
6 jajek
500 ml śmietany 36%
360 g feta twarda
100 g żurawiny suszonej
100 g orzechów laskowych
Cząber suszony
sól
pierz czarny
sałaty kolorowe
Przygotowanie:
Jajka ubijamy, dodajemy mąkę, śmietanę, pokruszoną fetę, doprawiamy cząbrem, delikatnie solą i pieprzem czarnym. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy. Masę przekładamy na spód z krakersów, pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 40 minut. Podajemy z sałatami.
Karkówka z dynią i żurawiną
Składniki:
1 szt karkówki
1 kg smalcu
kolendra
gorczyca
kminek
pieprz czarny
gruba sól morska
Przygotowanie:
Karkówkę marynujemy w plastrach cebuli czosnku, tymianku i pozostałych przyprawach przez 12 godzin. Po takim czasie gotujemy w smalcu, a prawidłowo nazywając konfitujemy około 2 godzin, piszę około bo trzeba sprawdzić czy 2 godziny wystarczy.
Składniki:
500 g dyni
400 g boczniaków
2 jabłka
2 zabki czosnku
1 pęczęk cebuli dymki
200 g żurawiny
100 g śliwki suszonej
2 łyżki miodu
2 łyżki bulionu grzybowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki czyścimy, odkrawamy nóżki, kapelusze rwiemy na połówki. Na patelni przesmażamy boczniaki na złoto, dodajemy pokrojoną na połówki cebulę, ząbki czosnku, dynię pokrojoną w kostkę grubszą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy warzywa wciskamy spore kawałki naszej karkówki, połówki jabłek, posypujemy żurawiną, śliwkami. Całość podlewamy bulionem grzybowym i miodem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Krem z buraka z żurawiną i jogurtem chrzanowym
Składniki:
6 buraków
1 opakowanie żurawiny w słoiku
4 skrzydełka drobiowe
włoszczyzna
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
3 łyżki jogurtu
3 łyżki chrzanu
pieprz zielony w zalewie
szczypiorek
Wykonanie:
Buraki smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem, kminkiem i wstawiamy do pieczenia. Ze skrzydełek, włoszczyzny i przypraw gotujemy bulion. Upieczone buraki miksujemy na krem, łączymy z cebulą przesmażoną na maśle, bulionem. Ponownie miksujemy na krem. Doprawiamy jeszcze do smaku. Jogurt łączymy z chrzanem. Krem z buraka podajemy z kleksem z jogurtu chrzanowego i posypujemy zielonym pieprzem i szczypiorkiem.
Ciastka kruche z żurawiną i cytryną
Składniki:
200 g mąki
50 g cukru
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki wody
200 g żurawiny suszonej
skórka z 1 cytryny
200 ml soku jabłkowego
cukier puder
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, cukru pudru, masła szczypty soli oraz wody zagniatamy ciasto, odstawiamy aby odpoczęło najlepiej owinięte w folię. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Żurawinę zalewamy ciepłym sokiem jabłkowym, dodajemy skórkę z cytryny. Rozwałkowane ciasto kroimy w paski o szerokości 4 cm, na każdy nakładamy odciśniętą namoczoną żurawinę, zwijamy a następnie kroimy w 2 cm paski. Wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni, czas około 25 minut, posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN