Marsjańska jajecznica ze szczypiorkiem i marsjański deser jabłkowy - oto co jada Pan Kazimierz, nasz człowiek, który za 10 lat chciałby polecieć na Marsa. Przy okazji Pan Kazimierz zdradził nam, którą ze znanych osób chciałby wziąć ze sobą na czerwoną planetę.
Jajecznica ze szczypiorkiem
Składniki:
3 jajka
masło
szczypiorek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić pokrojony szczypiorek i wbić jaja. Mieszać, aż jaja się zetną.
Polędwiczka wieprzowa
Składniki:
30 dag polędwicy wieprzowej
olej lub oliwa
papryka mielona
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wymasować polędwicę. Pozostawić na 10 minut w specjalnie do tego przygotowanej marynacie. Przyprawy tradycyjne - pierz, sól, warzywko. Najpierw na słabym ogniu przypiekać polędwicę dla uzyskania ciemnego, różowego koloru. Po jakim czasie zwiększyć temperaturę smażenia i posypać papryką.
Kiełbasa
Składniki:
25 dag kiełbasy śląskiej
marynowana w occie papryka
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię położyć wcześniej naciętą kiełbasę najlepiej wieprzową. Przypiekać równomienie z obu stron., Kiedy kiełbasa się zarumieni i wyda typowe dla niej skwierczenie, dorzucić wcześniej drobno pokrojone papryczki. Dodać pierz i sól.
Deser jabłkowy
Składniki:
3 jabłka
jogurt naturalny
płatki kukurydziane
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane i jogurt naturalny wymieszać w miseczce. Do tego dodać starte na tarce jabłka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN