Jajecznica ze szczypiorkiem
Składniki:
3 jajka
masło
szczypiorek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić pokrojony szczypiorek i wbić jaja. Mieszać, aż jaja się zetną.
Polędwiczka wieprzowa
Składniki:
30 dag polędwicy wieprzowej
olej lub oliwa
papryka mielona
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wymasować polędwicę. Pozostawić na 10 minut w specjalnie do tego przygotowanej marynacie. Przyprawy tradycyjne - pierz, sól, warzywko. Najpierw na słabym ogniu przypiekać polędwicę dla uzyskania ciemnego, różowego koloru. Po jakim czasie zwiększyć temperaturę smażenia i posypać papryką.
Kiełbasa
Składniki:
25 dag kiełbasy śląskiej
marynowana w occie papryka
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię położyć wcześniej naciętą kiełbasę najlepiej wieprzową. Przypiekać równomienie z obu stron., Kiedy kiełbasa się zarumieni i wyda typowe dla niej skwierczenie, dorzucić wcześniej drobno pokrojone papryczki. Dodać pierz i sól.
Deser jabłkowy
Składniki:
3 jabłka
jogurt naturalny
płatki kukurydziane
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane i jogurt naturalny wymieszać w miseczce. Do tego dodać starte na tarce jabłka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN