Karolina, córka Moniki i Macieja Szaciłło, ma w najbliższą niedzielę Pierwszą Komunię Świętą. Czy rodzice przygotują z tej okazji uroczysty wegetariański obiad? Dziś w Dzień Dobry TVN mała próbka potraw, które pojawią się podczas komunijnego obiadu na stole Macieja i Moniki. Kucharze proponują dania proste, ale bardzo smaczne. - Chcemy, by ten dzień był szczególny dla naszego dziecka - mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło.
W kuchni Dzień Dobry TVN tancerz i piosenkarz Stefano Terrazzino oraz tancerka Paulina Biernat przygotowali polsko-włoskie menu. Zobacz, jak kwitnie przyjaźń polsko- sycylijska okraszona bazylią i oregano!
Filozofię makrobiotycznej diety można wyjaśnić jednym, prostym zdaniem: ” Jesteś tym, co jesz”. Propagatorzy tego sposobu odżywiania się - bo tak trzeba nazwać tę dietę- kładą nacisk przede wszystkim na to, by składniki dań, które spożywają były organicznie wyhodowane i dobrze traktowane podczas uprawiania. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Friedek i Karolina Lutczyn- Friedek, czyli yin i yang w wersji MAKRO przygotowali super - smaczne potrawy z nutą filozofii.
Jak uprawiać zioła i warzywa we własnym ogródku i jak zrobić z nich pyszne potrawy? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski z własnoręcznie wyhodowanych zielonych warzyw przyrządził wyśmienite dania.
W kuchni Dzień Dobry TVN aktor Rafał Rutkowski w asyście szefa kuchni Andrzeja Polana przygotował potrawy, których głównymi składnikami są nowalijki. Oczywiście wszystkie potrawy prosto z serialu "Przepis na życie". Smacznego!
Co wyróżnia kuchnię chorwacką spośród państw nad Morzem Adriatyckim? Jakie potrawy jedzą Chorwaci? Czy czerpią z kuchni swoich sąsiadów? Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka potraw: czerwone nadziewane papryki, kluski mlinci z sosem pieczarkowym i smażonym boczniakiem, polentę i śtrudla (strudel) z rabarbarem. A ponieważ Monika i Maciej nie jedzą mięsa, a w kuchni chorwackiej jada się go sporo, zastąpili je czymś innym. Zróbcie dania według ich przepisów i przekonajcie się, czy ta kuchnia Wam smakuje.
Dyplom tej uczelni otwiera drzwi do najlepszych restauracji na całym świecie. Sam Paul Bocuse, jest wybitnym mistrzem kuchni i gwiazdą kulinarną nie tylko we Francji, ale także na całym świecie. Aleksandra Tracz jest studentką Instytutu Paula Bocuse. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła najlepsze dania prosto z uczelnianych podręczników.
Nie wszystkie dania można zabrać na piknik. Nie nadają się do tego produkty szybko psujące się i potrzebujące niskich temperatur. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zaprezentowała potrawy, które z powodzeniem możemy zabrać ze sobą nie tylko na "śniadanie na trawie".
Pancakes, tarta orzechowa i sałatka z bobu - polecamy przepisy z popularnego serialu "Przepis na życie" oraz kulinarne propozycje mistrza Andrzeja Polana na majowy weekend. Andrzej Polan pokazuje i radzi, jak przygotować flądrę z grilla z sałatką ze szparagów, grzanki z wędzoną makrelą, ogórkami małosolnymi i serem, łososia bałtyckiego w wędzonym boczku i sałatkę rzymską z grilla oraz curry z dorsza w ananasie. Rozsmakuj się w rybach!
Anna Starmach zdradziła nam swój sekretny przepis na leczo, paprykę marynowaną z czosnkiem, jaja zapiekane w papryce i faszerowaną paprykę. Wypróbuj jej przepisy i przekonaj się na ile sposobów można przyrządzić zwykłą paprykę.
Warzywa to niezbędny element w naszej codziennej diecie. Bogate w witaminy, mikro i makro elementy oraz, zbawienny dla naszych jelit, błonnik. Niestety dzieciaki za nimi nie przepadają. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak sprawić, by nasze dzieci zajadały się warzywami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ola Radwańska i Paweł Marczuk, czyli Mania i Grochol z serialu "Przepisu na życie" przygotowali dania dodające animuszu i wigoru, w sam raz dla tegorocznych maturzystów. Wszystko to pod okiem mistrza Andrzeja Polana.
Ania Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", miłośniczka gotowania, ale także historyk sztuki, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN owoce morza zainspirowane obrazem Meli Muter „ Martwa natura z krabami”.
W białym winie, z chrupiącą skórą, rozpływający się w ustach. Królik, to obok Stadionu, nasze dobro narodowe! W kuchni Dzień Dobry TVN Kacper stanął na wysokości zadania i przygotował królika w winie! Zobacz pierwsze kuszenie Kacpra Kuszewskiego!
Mistrz Robert Sowa zdradza przepisy na grillowane kotlety jagnięce kebab-gyros z sosem tzatziki, banany w bekonie i polędwiczki z kurczaka kebab-gyros z bananami w bekonie. Przekonajcie się, jak smakują te potrawy!
Anna Starmach pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN jak w 30 minut przyrządzić smaczny obiad. Przygotowała łososi w cieście francuskim, udka kurczaka zapiekane z ziemniakami i oliwkami, tartę z warzywami oraz kurczaka z pesto, mozarellą i makaronem. Sprawdźcie jej przepisy i zróbcie taki obiad!
Futomaki, nigiri, maki, temaki, chirashi... Z awokado, łososiem, tuńczykiem lub z rybą maślaną. Niezbędne dodatki to: sos sojowy, zielony chrzan wasabi, czasem pędy bambusa. Sushi - zazwyczaj, jeśli mamy ochotę na to orientalne danie, kupujemy je gotowe, najczęściej na wynos. Szef kuchni Izumi Sushi Alon Than pokazał w Dzień Dobry TVN, że z powodzeniem możemy je zrobić samemu. Zobaczcie, jak!
Co można zrobić z czekolady? Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN, w dniu czekolady, placek czekoladowy, naleśniki czekoladowe z bananami, gorącą czekoladę z wanilią i sernik czekoladowy. Palce lizać!
Nie wiesz, co przyrządzić na "babski wieczór"? Zainspiruj się przepisami z "Przepisu na życie"! Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN Rafał Zawierucha w asyście Andrzeja Polana przygotował zestaw przepysznych sałatek.
Z pewnością po Świętach Wielkanocnych zostało Wam w lodówce mnóstwo przysmaków, których nie zdążyliście zjeść w czasie trzech świątecznych dni. Wyrzucać szkoda, ale co można zrobić z jaj, białej kiełbasy czy babki drożdżowej? O pomoc poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, zwycięzcę drugiej edycji "Gotuj o wszystko". Zobaczcie, co wyczarował ze świątecznego jedzenia!
Jak szybko przygotować smaczne dania na przyjęcie, by zrobić na gościach wrażenie? O pomoc poprosiliśmy Aldonę z serialu "Przepisu na życie". Zobacz, co Aldona - w tej roli Izabela Kapiasova - przygotowała pod okiem mistrza Andrzeja Polana w kuchni Dzień Dobry TVN! Jak smakuje kurczak z bananami, kebaby w boczku i carpaccio z ogórków małosolnych? Czym Andrzej Polan natarł ptaka? :)
W Wielki Piątek obowiązuje ścisły post, dlatego Anna Starmach proponuje w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie na kilka sposób. Na kanapce, w zapiekance i z plackami ziemniaczanymi...
W kuchni Dzień Dobry TVN nasi goście przedstawili nam dziś świąteczne przepisy ze swoich krajów. Z Francji Pascal Brodnicki z Gruzji Aida Kosojan-Przybysz z córką Alicją, a z Korei Południowej Renata, Rina i Shik Kim.
Na miękko, na twardo, w koszulkach, faszerowane lub w sosie... Można je przygotować na wiele sposobów. Stosowane jest w kuchniach na całym świecie. W polskiej kuchni szczególnie popularne podczas Świąt Wielkanocnych. JAJO wystąpiło w roli głównej w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy przygotował kucharz Grzegorz Łapanowski.
Ćwikła i chrzan to produkty niezbędne na stole Wielkanocnym. Jak przyrządzić je samemu, by smakowały Tobie i Twojej rodzinie pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobacz także, jak zrobić wyśmienity pasztet, w sam raz do Święconki!
Hacen Sahraoui, czyli Żyleta z „Przepisu na życie”, wraz z mistrzem Andrzejem Polanem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na niemieckie przyjęcie. Jak smakują reńskie kotlety schabowe, hackepeter i ciasto czekoladowe ozdobione pisankami?
Michał Szpak, w asyście Tomka Woźniaka, w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że z pomocą dietetyki można sobie poradzić z objawami wiosennego przesilenia takimi, jak: zmienne nastroje, niepokój, bóle głowy i rozdrażnienie. Spróbujcie sami!
Dużo czosnku, świeżych ziół, chrupiących sałat. Do tego cypryjski ser halloumi oraz słowiańskie podpłomyki - w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy idealne na wiosnę w wykonaniu Ani Starmach!
Szefem w kuchni Dzień Dobry TVN jest dziś Joseph "Józek" Seeletso, który podpowiada jakie potrawy można zrobić z czerstwego chleba. Najlepiej do tego nadaje się chleb trzydniowy. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Józek!
W serialu "Przepis na życie" szykują się chrzciny! A jeśli są chrzciny to musi być impreza! Idealne dania na tę okazję przygotował Piotr Kucharski w asyście Edyty Olszówki.