Warzywa to niezbędny element w naszej codziennej diecie. Bogate w witaminy, mikro i makro elementy oraz, zbawienny dla naszych jelit, błonnik. Niestety dzieciaki za nimi nie przepadają. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak sprawić, by nasze dzieci zajadały się warzywami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ola Radwańska i Paweł Marczuk, czyli Mania i Grochol z serialu "Przepisu na życie" przygotowali dania dodające animuszu i wigoru, w sam raz dla tegorocznych maturzystów. Wszystko to pod okiem mistrza Andrzeja Polana.
Ania Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", miłośniczka gotowania, ale także historyk sztuki, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN owoce morza zainspirowane obrazem Meli Muter „ Martwa natura z krabami”.
W białym winie, z chrupiącą skórą, rozpływający się w ustach. Królik, to obok Stadionu, nasze dobro narodowe! W kuchni Dzień Dobry TVN Kacper stanął na wysokości zadania i przygotował królika w winie! Zobacz pierwsze kuszenie Kacpra Kuszewskiego!
Mistrz Robert Sowa zdradza przepisy na grillowane kotlety jagnięce kebab-gyros z sosem tzatziki, banany w bekonie i polędwiczki z kurczaka kebab-gyros z bananami w bekonie. Przekonajcie się, jak smakują te potrawy!
Anna Starmach pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN jak w 30 minut przyrządzić smaczny obiad. Przygotowała łososi w cieście francuskim, udka kurczaka zapiekane z ziemniakami i oliwkami, tartę z warzywami oraz kurczaka z pesto, mozarellą i makaronem. Sprawdźcie jej przepisy i zróbcie taki obiad!
Futomaki, nigiri, maki, temaki, chirashi... Z awokado, łososiem, tuńczykiem lub z rybą maślaną. Niezbędne dodatki to: sos sojowy, zielony chrzan wasabi, czasem pędy bambusa. Sushi - zazwyczaj, jeśli mamy ochotę na to orientalne danie, kupujemy je gotowe, najczęściej na wynos. Szef kuchni Izumi Sushi Alon Than pokazał w Dzień Dobry TVN, że z powodzeniem możemy je zrobić samemu. Zobaczcie, jak!
Co można zrobić z czekolady? Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN, w dniu czekolady, placek czekoladowy, naleśniki czekoladowe z bananami, gorącą czekoladę z wanilią i sernik czekoladowy. Palce lizać!
Nie wiesz, co przyrządzić na "babski wieczór"? Zainspiruj się przepisami z "Przepisu na życie"! Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN Rafał Zawierucha w asyście Andrzeja Polana przygotował zestaw przepysznych sałatek.
Z pewnością po Świętach Wielkanocnych zostało Wam w lodówce mnóstwo przysmaków, których nie zdążyliście zjeść w czasie trzech świątecznych dni. Wyrzucać szkoda, ale co można zrobić z jaj, białej kiełbasy czy babki drożdżowej? O pomoc poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, zwycięzcę drugiej edycji "Gotuj o wszystko". Zobaczcie, co wyczarował ze świątecznego jedzenia!
Jak szybko przygotować smaczne dania na przyjęcie, by zrobić na gościach wrażenie? O pomoc poprosiliśmy Aldonę z serialu "Przepisu na życie". Zobacz, co Aldona - w tej roli Izabela Kapiasova - przygotowała pod okiem mistrza Andrzeja Polana w kuchni Dzień Dobry TVN! Jak smakuje kurczak z bananami, kebaby w boczku i carpaccio z ogórków małosolnych? Czym Andrzej Polan natarł ptaka? :)
W Wielki Piątek obowiązuje ścisły post, dlatego Anna Starmach proponuje w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie na kilka sposób. Na kanapce, w zapiekance i z plackami ziemniaczanymi...
W kuchni Dzień Dobry TVN nasi goście przedstawili nam dziś świąteczne przepisy ze swoich krajów. Z Francji Pascal Brodnicki z Gruzji Aida Kosojan-Przybysz z córką Alicją, a z Korei Południowej Renata, Rina i Shik Kim.
Na miękko, na twardo, w koszulkach, faszerowane lub w sosie... Można je przygotować na wiele sposobów. Stosowane jest w kuchniach na całym świecie. W polskiej kuchni szczególnie popularne podczas Świąt Wielkanocnych. JAJO wystąpiło w roli głównej w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy przygotował kucharz Grzegorz Łapanowski.
Ćwikła i chrzan to produkty niezbędne na stole Wielkanocnym. Jak przyrządzić je samemu, by smakowały Tobie i Twojej rodzinie pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobacz także, jak zrobić wyśmienity pasztet, w sam raz do Święconki!
Hacen Sahraoui, czyli Żyleta z „Przepisu na życie”, wraz z mistrzem Andrzejem Polanem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na niemieckie przyjęcie. Jak smakują reńskie kotlety schabowe, hackepeter i ciasto czekoladowe ozdobione pisankami?
Michał Szpak, w asyście Tomka Woźniaka, w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że z pomocą dietetyki można sobie poradzić z objawami wiosennego przesilenia takimi, jak: zmienne nastroje, niepokój, bóle głowy i rozdrażnienie. Spróbujcie sami!
Dużo czosnku, świeżych ziół, chrupiących sałat. Do tego cypryjski ser halloumi oraz słowiańskie podpłomyki - w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy idealne na wiosnę w wykonaniu Ani Starmach!
Szefem w kuchni Dzień Dobry TVN jest dziś Joseph "Józek" Seeletso, który podpowiada jakie potrawy można zrobić z czerstwego chleba. Najlepiej do tego nadaje się chleb trzydniowy. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Józek!
W serialu "Przepis na życie" szykują się chrzciny! A jeśli są chrzciny to musi być impreza! Idealne dania na tę okazję przygotował Piotr Kucharski w asyście Edyty Olszówki.
W kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Gwint, aktorka znana z filmu „Galerianki”, a obecnie z serialu „Przepis na życie”, razem z dwiema przyjaciółkami i współlokatorkami – Martą Tyszko i Kariną Przybyszewską przygotowały krem z pomidorów, muszle ze szpinakiem , fetą i kurczakiem.
Anna Bilińska-Bohdanowiczowa była jedną z nielicznych Polek, którym w XIX wieku udało się zdobyć wykształcenie plastyczne. W środę, 21 marca do Muzeum Narodowego w Warszawie powrócił obraz Anny Bilińskiej-Bohdanowiczowej, zatytułowany „Murzynka”. Dzisiejsza kuchnia Ani Starmach jest odpowiedzią na dzieło malarki.
W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bosacka zdradziła przepisy na swoje dietetyczne posiłki. Pokazała, jak ekspresowo przygotowuje niskokaloryczne dania na cały aktywny dzień! Towarzyszyła jej Ania Starmach, która po konsultacjach z Kasią, przygotowała takie dietetyczne potrawy, które z powodzeniem możemy zaserwować całej rodzinie!
Szef Kuchni Tomasz Woźniak specjalizuje się - uwaga - tuningowaniu potraw! Dla Was w naszej kuchni przygotował zupę pomidorową, ekspresowy sernik z mango, makaron z krewetkami i chrupiące warzywa z kozim serem.
Choć wczoraj powitaliśmy astronomiczną wiosnę, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował wiosenną i multiwitaminową kuchnię! Słodka marchew, chrupiąca roszpunka, szpinak oraz delikatne polędwiczki. Spróbuj sam!
21 marca rozpocznie się długo wyczekiwana kalendarzowa wiosna. Rodzina Szaciłło zainspirowana przedwiośniem przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które pobudzą Was do życia. Monika i Maciej sprawili, że w naszej kuchni było kolorowo i radośnie.
Aleksandra nie boi się odważnych, rozbieranych scen oraz nowych wyzwań. Zrobiło się o niej głośno za sprawą jej udziału w filmie „Big love”. Aleksandra wystąpiła także w teledysku zespołu Behemoth. Prowadzi w Internecie bloga kulinarno – filmowego. Kocha wszelkiego rodzaju sery. A w naszej kuchni przygotowała puszyste omlety pod okiem mistrza Andrzeja Polana.
Temat rosnących cen jajek pojawiał się w ostatnim tygodniu w niemal każdej gazecie tradycyjnej, każdym portalu internetowym oraz w każdych wiadomościach telewizyjnych. Eksperci alarmują- będzie coraz drożej. Tuż przed świętami Wielkiej Nocy cena jajka może wynosić nawet złotówkę. Czy za wzrost cen odpowiadają producenci jaj, przepisy unijne czy może ekolodzy, a nawet celebryci? Rozgorzała dyskusja o kosztach ekonomicznych w opozycji do humanitarnego traktowania zwierząt. Powraca odwieczne pytanie: co jest pierwsze - jajko czy kura? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Beatę Tyszkiewicz i jej córkę Karolinę, która o kurach i jajkach wie wszystko.
Kwaśnica z Podhala, małopolski sernik wiedeński, kiszka ziemniaczana z Podlasia, kujawska czarnina z golcami, kluski śląskie z dziurką - to tylko niektóre z typowo regionalnych potraw, które z powiedzeniem możemy przyrządzić w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN restauratorka Aneta Kręglicka pokazała jak.
Jak łączyć smaki? Czy jest jakaś metoda? Foodpairing to młoda dziedzina, która ma za zadanie dokumentowanie tradycyjnych i odkrywanie nowych połączeń smakowych, czasem oczywistych, a innym razem zaskakujących. Bazylia z truskawkami czy szparagi z estragonem? Seler i lubczyk? Masło orzechowe i tofu? Na kulinarną zabawę zaprasza szef kuchni Grzegorz Łapanowski!