Ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką
Składniki:
100 g drożdży
1000 g mąki
3 żółtka
1+1 jajko
400 ml maślanki
100 ml mleka
200 g masła
100 g cukru
cukier wanilinowy
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
150 g powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku ciepłym, dodajemy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy podgrzaną maślankę, ubite żółtka i jajko, pozostałą mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje z każdej przygotowujemy rogaliki, bułeczki, nadziewamy dowolnymi owocami lub powidłami, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika na ok. 20 min.
Pieczone brokuły z płatkami corn flakes pełnoziarnistymi, serkiem mascarpone i papryką
Składniki:
2 pęczki świeżych brokułów
4 łyżki płatków corn flakes pełnoziarnistych
400 g sera mascarpone
4 szt. czerwonej papryki
100 ml oliwy
50 ml octu jabłkowego
koperek
sól
pieprz czarny
100 g orzechów laskowych
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Paprykę układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na ok. 40 min. Upieczoną paprykę przykrywamy folią, odparowujemy, zdejmujemy skórę i zalewamy oliwą, octem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojony koperek. Brokuły skrapiamy oliwą, układamy na papierze pergaminowym, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na ok. 10-15 min., pieczemy aż korony brokułów staną się lekko złote. Ser mascarpone doprawiamy delikatnie solą. Na talerzu rozsmarowujemy porcje sera mascarpone, układamy upieczone brokuły, zamarynowaną paprykę, posypujemy orzechami laskowymi w miodzie i posypujemy na koniec chrupiącymi płatkami corn flakes pełnoziarnistymi.
Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi i majonezem chilli
Składniki:
300 g mrożonego zielonego groszku
1 cebula
kmin rzymski mielony
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżka suszonych płatków papryki
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek świeżej kolendry
sól
biały mielony pieprz
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płatki kukurydziane
1 pęczek rzodkiewki
100 g ziarna kukurydzy
2 łyżki miodu
roszponka
4 łyżki majonezu
1 papryczka chili
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka miodu
Sok z 1 cytryny
sól
Przygotowanie:
Zielony groszek mrożony zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, szczyptę cukru i gotujemy 2-3 min. Po zagotowaniu hartujemy w zimnej wodzie. Zimny, miksujemy pozostawiając 2 łyżki, wraz z posiekaną natką pietruszki, kolendrą w ziarnach, zieloną kolendrą, kuminem, pieprzem białym i solą. Dodajemy na koniec pokrojoną w kostkę cebulę, proszek do pieczenia i płatki suszonej papryki. Jeżeli masa będzie za rzadka, możemy dodać garść zgniecionych płatków kukurydzianych. Masę odstawiamy na chwilę do lodówki. Kukurydzę karmelizujemy na miodzie. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry. Z masy groszkowej robimy łyżką małe porcje, każdą obtaczamy w zgniecionych pozostałych płatkach kukurydzianych i smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Majonez miksujemy z papryczką chili, dodajemy miód, sok z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą. Usmażony falafel podajemy z majonezem, roszponką, karmelizowaną kukurydzą. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki.
Owsianka z owocami
Składniki:
200 g płatków owsianych
ok. 500 ml soku jabłkowego
1 łyżka miodu
dowolne owoce
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Sok jabłkowy podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gorącym zalewamy płatki owsiane i odstawiamy, aby napęczniały. Kiedy płatki nasiąkną sokiem i będą miękkie, łączymy z dowolnymi owocami, orzechami. Polewamy miodem.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN