SERNIK Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ
Składniki:
700g białego sera dwukrotnie mielonego
200ml gęstego jogurtu naturalnego
150g cukru
3 jajka
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
6 małych gruszek
Spód ciasta:
150g herbatników
50g masła
1 łyżka kakao
+
pół szklanki cukru
2 goździki
kora cynamonu
Przygotowanie:
W rondlu zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, goździkami i cynamonem. Gruszki obierz (pozostawiając ogonki), włóż do garnka z syropem, gotuj około 30 minut. Ostudź. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z kakao i roztopionym masłem, wyłóż masa spód tortownicy, przechowuj w lodówce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser wymieszaj z jogurtem, stopniowo dodawaj jajka, mąki, kakao, cukier, sól, na końcu wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę. Masę przelej do tortownicy, zanurz w niej gruszki ugotowane w syropie. Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni.
GRUSZKI POD KRUSZONKĄ
Składniki:
Ciasto:
0,5kg mąki
250g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka śmietany
Kruszonka:
150g mąki
75g masła
75g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
+
6 gruszek
4 łyżki brązowego cukru
Garść rodzynek
Przygotowanie:
Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki, cukier skartelizuj na patelni, dodaj owoce, smaż przez 10 minut. Składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę przechowuj w lodówce. Po około godzinie wyłóż nim dno tortownicy, ułóż na nim gruszki posyp rodzynkami. Składniki kruszonki wymieszaj, posyp nią wierzch ciasta. Piecz około godzinę w temperaturze 180 stopni.
SZASZŁYKI Z KARKÓWKI Z GRUSZKAMI
Składniki:
500g karkówki
4 gruszki
100g koziego sera
świeża kolendra
garść orzechów włoskich
Marynata:
garść posiekanych orzechów ziemnych
2 łyżki miodu
mała papryczka chili
3 łyżki oliwy
sok z limonki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, mięso pokrój w kostkę i połącz z marynatą. Odstaw na 30 minut. Mięso nabijaj na patyczki do szaszłyków, smaż na patelni grillowej, co pewien czas przewracając mięso. Gruszki przekrój na połówki, grilluj na patelni bez tłuszczu. Karkówkę podawaj z kruszkami, pokruszonym serem, orzechami i świeżą kolendrą.
GRUSZKI W CZERWONYM WINIE Z GROGONZOLĄ
Składniki:
500ml czerwonego wina
kora cynamonu
gwiazdka anyżu
4 łyżki cukru
3 gruszki
70g gorgonzoli
garść suszonych śliwek
świeża mięta
garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Wino podgrzej z cukrem, cynamonem, anyżem, gruszki obierz zanurz winem i gotuj w winie przez około 30 minut. Po tym czasie gruszki ostudź, przekrój, wydrąż środek, wypełnij go gorgonzolą, posiekanymi śliwkami, podawaj z migdałami i świeżą miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN