Potrawy z gruszkami. Przepisy Ani Starmach na sernik, szaszłyki i owoce pod kruszonką

Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z gruszek. Skorzystajcie z jej przepisów i przekonajcie się, jak smakują gruszki pod kruszonką, gruszki w czerwonym winie z gorgonzolą, szaszłyki z karkówki z gruszkami. Mamy dla Was coś ekstra, czyli sernik z gruszkami i czekoladą. Kto z Was lubi gruszki?

SERNIK Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ

Składniki:

700g białego sera dwukrotnie mielonego

200ml gęstego jogurtu naturalnego

150g cukru

3 jajka

200g gorzkiej czekolady

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

6 małych gruszek

Spód ciasta:

150g herbatników

50g masła

1 łyżka kakao

+

pół szklanki cukru

2 goździki

kora cynamonu

Przygotowanie:

W rondlu zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, goździkami i cynamonem. Gruszki obierz (pozostawiając ogonki), włóż do garnka z syropem, gotuj około 30 minut. Ostudź. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z kakao i roztopionym masłem, wyłóż masa spód tortownicy, przechowuj w lodówce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser wymieszaj z jogurtem, stopniowo dodawaj jajka, mąki, kakao, cukier, sól, na końcu wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę. Masę przelej do tortownicy, zanurz w niej gruszki ugotowane w syropie. Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni.

GRUSZKI POD KRUSZONKĄ

Składniki:

Ciasto:

0,5kg mąki

250g masła

3 żółtka

2 łyżki cukru

1 łyżka śmietany

Kruszonka:

150g mąki

75g masła

75g cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

+

6 gruszek

4 łyżki brązowego cukru

Garść rodzynek

Przygotowanie:

Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki, cukier skartelizuj na patelni, dodaj owoce, smaż przez 10 minut. Składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę przechowuj w lodówce. Po około godzinie wyłóż nim dno tortownicy, ułóż na nim gruszki posyp rodzynkami. Składniki kruszonki wymieszaj, posyp nią wierzch ciasta. Piecz około godzinę w temperaturze 180 stopni.

SZASZŁYKI Z KARKÓWKI Z GRUSZKAMI

Składniki:

500g karkówki

4 gruszki

100g koziego sera

świeża kolendra

garść orzechów włoskich

Marynata:

garść posiekanych orzechów ziemnych

2 łyżki miodu

mała papryczka chili

3 łyżki oliwy

sok z limonki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, mięso pokrój w kostkę i połącz z marynatą. Odstaw na 30 minut. Mięso nabijaj na patyczki do szaszłyków, smaż na patelni grillowej, co pewien czas przewracając mięso. Gruszki przekrój na połówki, grilluj na patelni bez tłuszczu. Karkówkę podawaj z kruszkami, pokruszonym serem, orzechami i świeżą kolendrą.

GRUSZKI W CZERWONYM WINIE Z GROGONZOLĄ

Składniki:

500ml czerwonego wina

kora cynamonu

gwiazdka anyżu

4 łyżki cukru

3 gruszki

70g gorgonzoli

garść suszonych śliwek

świeża mięta

garść płatków migdałów

Przygotowanie:

Wino podgrzej z cukrem, cynamonem, anyżem, gruszki obierz zanurz winem i gotuj w winie przez około 30 minut. Po tym czasie gruszki ostudź, przekrój, wydrąż środek, wypełnij go gorgonzolą, posiekanymi śliwkami, podawaj z migdałami i świeżą miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości