Marchewkowe przysmaki i krem z selera. Przepisy Ani Starmach

Anna Starmach przekonuje, że potrawy z warzyw mogą być smaczne i proste w przygotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: karmelizowaną marchewkę z orzechami, krem z selera z gruszką, tartę z marchewką, pietruszką i kozim serem oraz muffiny z marchewką i rodzynkami. Co na to Marcin Prokop, który nie przepada za warzywną kuchnią? Dlaczego ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed włożeniem do piekarnika?

Karmelizowana marchewka z orzechami

Składniki:

500g marchewki

1 łyżka cukru

100ml wody

1 łyżka masła

70g orzechów włoskich

4 szalotki

gałka muszkatołowa

szczypta cynamonu

szczypta soli

Przygotowanie:

Marchewkę pokrój w plasterki, szalotki w ćwiartki, przełóż do rondla dodaj cukier, masło, wodę, przyprawy, przykryj i gotuj na małym ogniu około 20-30 minut, gdy woda odparuje, cukier zacznie się karmelizować, a warzywa będą miękkie dodaj orzechy i gotowe!

Krem z selera z gruszką

Składniki:

1 seler

1 duży ziemniak

1 mały por

łyżka masła

700ml bulionu

100ml śmietanki

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

100g sera pleśniowego

1 gruszka w syropie

garść grzanek

natka pietruszki

1 łyżka płatków migdałów

Przygotowanie:

Selera i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w talarki, przysmaż na maśle, dodaj seler i kawałki ziemniaka, podsmaż, zalej bulionem i gotuj około 20 minut. Całość zmiksuj, dodaj śmietanki, zagotuj, dopraw do smaku. Podawaj z serem pleśniowym grzankami, migdałami i kawałkami gruszek.

Tarta z marchewką, pietruszką i kozim serem

Składniki:

Ciasto:

200g mąki

80g masła

1 żółtko

Sól, pieprz

1 łyżka zimnej wody

Farsz:

3 jajka

300g śmietany

100g koziego sera

sól, pieprz

świeży tymianek

2 marchewki

1 cukinia

2 łyżki pesto z pietruszki

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i włóż na pół godziny do lodówki. Następnie cienko rozwałkuj przełóż do formy, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jajka wymieszaj ze śmietaną, kozim serem i tymiankiem, marchewki i cukinię pokrój w bardzo cienkie podłużne plastry (możesz użyć obieraczki). Na podpieczony spód wyłóż plasterki warzyw, zalej je masą jajeczną. Piecz około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Podawaj z pesto z pietruszki.

Muffiny z marchewką i rodzynkami

Składniki:

300g mąki

3-4 marchewki

3-4 jajka

¾ szklanki oleju lub roztopionego masła

¾ szklanki cukru

2 łyżki miodu

garść rodzynek

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugiej wszystkie mokre, następnie wymieszaj zawartości obu misek a masę przelej do foremek na muffinki. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości