W jednym z wywiadów powiedziała: "Nie dzielę ludzi na kobiety i mężczyzn, tylko na wojowników i leniwców". Uważa, że jedzenie może szkodzić, ale może też leczyć. Dziennikarka i podróżniczka Beata Pawlikowska oraz jej rodzony brat Tymoteusz Pawlikowski, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali dania, które wzmacniają serce i krew, aktywizują siły witalne oraz pobudzają umysł i ciało.
Wielkimi krokami zbliża się EURO 2012. Ale nie samymi emocjami kibice żyją - muszą przecież coś jeść. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przyrządził udka z kurczaka dla wygłodniałego kibica, ciasto bananowo-truskawkowe na poprawę nastroju, gdy ulubiona drużyna przegra mecz oraz zupę z młodej włoszczyzny na syndrom dnia następnego.
Czy przejście na wegetarianizm w czasie ciąży to dobry pomysł? Czym można zastąpić mięso? Co powinna jeść wegetarianka, która wkrótce zostanie mamą? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do naszych ekspertów - Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło, którzy przygotowali w kuchni i Dzień Dobry TVN potrawy dla przyszłych mam, które są na diecie wegetariańskiej. Monika podczas obu ciąż nie spożywała mięsa.
W serialu „Julia” wcieliła się w postać zbuntowanej Poli . Ale dla większości z nas już zawsze pozostanie uroczą Zuzią z serialu „Niania”. Teraz Emilka, to już Emilia - z eterycznej blondynki stała się dojrzałą brunetką. I na dodatek umie nieźle gotować! W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła lody malinowo - jogurtowe, zupę truskawkową oraz rybę w liściach pora. Towarzyszył jej Piotr Kucharski.
Zdobyła Lhotse, wysoki na 8516 m, czwarty najwyższy szczyt świata. Górę tę dedykowała Jerzemu Kukuczce, który zginął na południowej ścianie. W kuchni Dzień Dobry TVN zdradziła, co musi jeść himalaista, aby przetrwać w górach i jaką rolę pełni odżywianie w procesie wspinaczkowym? Towarzyszyła jej przyjaciółka Monika.
Yayoi Kusama to japońska rzeźbiarka, malarka, pisarka, aktywistka polityczna i performerka. Słynie z niebanalnego wykorzystywania zwykłych kropek. To jej obrazami inspirowała się w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach.
Kiedy za oknem leje się żar z nieba, mało kto ma ochotę stać przy równie gorących "garach". W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał kila sprytnych i szybkich dań, w sam raz na upalne dni.
Andrzejowi Polanowi, szefowi kuchni Novotel Airport pomagał w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Rogalski, reżyser serialu "Przepis na życie". Co panowie razem nam zgotowali? Dziś wieczorem zostanie wyemitowany ostatni odcinek trzeciej serii tego popularnego serialu. Ale dla wszystkich fanów "Przepisu na życie" mamy dobrą wiadomość - powstanie kolejna, czwarta seria!
Dziś kuchnia wegetariańska z truskawkami w roli głównej. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN desery z truskawek np.: mus z mango z truskawkami, tartę z truskawkami i rabarbarem i tartaletki z truskawkami i ricottą oraz przekąskę z truskawkowym akcentem - czatnej truskawkowy na bagietce z camembert, pomidorami malinowymi i roszponką. Macie ochotę?
Przez media okrzyknięta posiadaczką najdłuższych nóg w Polsce. Znana najbardziej z kultowego już "13. posterunku". W swoim życiu przeszła kilka burzliwych związków i rozwodów. Teraz jest szczęśliwą mamą ośmioletnich bliźniaczek, spełnioną aktorką i kochaną kobietą - Aleksandra Wożniak. Dziś jednak prym w kuchni Dzień Dobry TVN wiodły jej córeczki- Julka i Ania. Uwielbiają piec babeczki i są głównym punktem odniesienia na blogu mamy.
Pojawiają się na początku czerwca i kuszą swoim smakiem i aromatem. Aktor Kacper Kuszewski zaproponował w kuchni kruszonkę z truskawkami, chłodnik z truskawek oraz truskawki w czekoladzie. Wszystkie dania idealnie nadają się na Dzień Mamy!
Wybór trudny, bo i czekoladowa beza z truskawkami, i ciasto rabarbarowe z bezą wygląda apetycznie, jest pyszne i najlepiej zrobić je teraz, w sezonie na truskawki i rabarbar. Zobacz, jak Anna Starmach przygotowała te desery w kuchni Dzień Dobry TVN i poznaj jej sekretne przepisy.
Sezon na rabarbar trwa krótko, warto więc go wykorzystać. A nic tak nie urozmaici naszych dań, jak to smaczne warzywo. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wyczarował z rabarbaru istne cuda!
Andrzej Polan zainspirowany kuchnią z serialu "Przepis na życie" przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN charlottę truskawkową, pot-au-feu z młodą kapustą oraz tartę z młodych buraczków i cebuli.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski miał niezwykłego pomocnika. A był nim nie kto inny, a sam Jacek Stachursky. Dlaczego przez 7 lat nie udało mu się wydać płyty i czy to prawda, że teraz poświecił się już tylko nauce? Jakie badania prowadzi i jakie są ich wyniki? O wszystkim tym opowiedział w towarzystwie płatków ryżowych, rabarbaru i dzikiego ryżu.
Nigdy nie ukrywał, że obok tańca jego największą pasją są kulinaria. Tancerz, choreograf, juror "Tańca z Gwiazdami" oraz... rolnik. Sam o sobie mówi: „ Jestem człowiekiem zdeterminowanym”. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Galiński przygotował soczyste polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim oraz młode pomidory faszerowane serami.
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy ze szparagów. Spróbuj sama zrobić te smaczne potrawy!
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała ptysie na słono, ptysiowe pączki oraz ptysiowy tort. Wszystkie dania uświetnione truskawkami, łososiem, czekoladą oraz szczyptą cukru i soli.
Piotr Kucharski to nie tylko zdolny kucharz, ale i zapalony hodowca przypraw i ziół. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził dania okraszone miętą, rukolą, oregano. Wszystkie pochodzą z ogródka Piotra. A Wy hodujecie przyprawy czy raczej kupujecie suszone?
Dziś, jak w każdy wtorek, gotujemy z gwiazdami serialu "Przepis na życie". Andrzejowi Polanowi w kuchni Dzień Dobry TVN pomagała Dominika Gwit, czyli serialowa "Gruba". Razem przygotowali bruschettę ze szparagami, kozim serem, szynką i truskawkami, racuszki ze szparagami, truskawkami i serem feta lub truskawki w cieście na szparagach i fecie oraz drożdżowe bułeczki z białą czekoladą i truskawkami
Karolina, córka Moniki i Macieja Szaciłło, ma w najbliższą niedzielę Pierwszą Komunię Świętą. Czy rodzice przygotują z tej okazji uroczysty wegetariański obiad? Dziś w Dzień Dobry TVN mała próbka potraw, które pojawią się podczas komunijnego obiadu na stole Macieja i Moniki. Kucharze proponują dania proste, ale bardzo smaczne. - Chcemy, by ten dzień był szczególny dla naszego dziecka - mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło.
W kuchni Dzień Dobry TVN tancerz i piosenkarz Stefano Terrazzino oraz tancerka Paulina Biernat przygotowali polsko-włoskie menu. Zobacz, jak kwitnie przyjaźń polsko- sycylijska okraszona bazylią i oregano!
Filozofię makrobiotycznej diety można wyjaśnić jednym, prostym zdaniem: ” Jesteś tym, co jesz”. Propagatorzy tego sposobu odżywiania się - bo tak trzeba nazwać tę dietę- kładą nacisk przede wszystkim na to, by składniki dań, które spożywają były organicznie wyhodowane i dobrze traktowane podczas uprawiania. W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Friedek i Karolina Lutczyn- Friedek, czyli yin i yang w wersji MAKRO przygotowali super - smaczne potrawy z nutą filozofii.
Jak uprawiać zioła i warzywa we własnym ogródku i jak zrobić z nich pyszne potrawy? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski z własnoręcznie wyhodowanych zielonych warzyw przyrządził wyśmienite dania.
W kuchni Dzień Dobry TVN aktor Rafał Rutkowski w asyście szefa kuchni Andrzeja Polana przygotował potrawy, których głównymi składnikami są nowalijki. Oczywiście wszystkie potrawy prosto z serialu "Przepis na życie". Smacznego!
Co wyróżnia kuchnię chorwacką spośród państw nad Morzem Adriatyckim? Jakie potrawy jedzą Chorwaci? Czy czerpią z kuchni swoich sąsiadów? Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka potraw: czerwone nadziewane papryki, kluski mlinci z sosem pieczarkowym i smażonym boczniakiem, polentę i śtrudla (strudel) z rabarbarem. A ponieważ Monika i Maciej nie jedzą mięsa, a w kuchni chorwackiej jada się go sporo, zastąpili je czymś innym. Zróbcie dania według ich przepisów i przekonajcie się, czy ta kuchnia Wam smakuje.
Dyplom tej uczelni otwiera drzwi do najlepszych restauracji na całym świecie. Sam Paul Bocuse, jest wybitnym mistrzem kuchni i gwiazdą kulinarną nie tylko we Francji, ale także na całym świecie. Aleksandra Tracz jest studentką Instytutu Paula Bocuse. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła najlepsze dania prosto z uczelnianych podręczników.
Nie wszystkie dania można zabrać na piknik. Nie nadają się do tego produkty szybko psujące się i potrzebujące niskich temperatur. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zaprezentowała potrawy, które z powodzeniem możemy zabrać ze sobą nie tylko na "śniadanie na trawie".
Pancakes, tarta orzechowa i sałatka z bobu - polecamy przepisy z popularnego serialu "Przepis na życie" oraz kulinarne propozycje mistrza Andrzeja Polana na majowy weekend. Andrzej Polan pokazuje i radzi, jak przygotować flądrę z grilla z sałatką ze szparagów, grzanki z wędzoną makrelą, ogórkami małosolnymi i serem, łososia bałtyckiego w wędzonym boczku i sałatkę rzymską z grilla oraz curry z dorsza w ananasie. Rozsmakuj się w rybach!
Anna Starmach zdradziła nam swój sekretny przepis na leczo, paprykę marynowaną z czosnkiem, jaja zapiekane w papryce i faszerowaną paprykę. Wypróbuj jej przepisy i przekonaj się na ile sposobów można przyrządzić zwykłą paprykę.